Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα Πόρτα στην Πολιτική

Το χειροφίλημα και ο έρωτας (μικρό δοκίμιο για τον πολιτικό ρομαντισμό), του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Βλέπει ο Αλέξης την Κεραμέως και ζηλεύει. Θυμάται και αναστενάζει. Το φαύλον της εξουσίας ή της εκκλησίας; Μπερδεύεται. Δεν μιλάει και με τον Φίλη για να τού εξηγήσει.

( Για το Άσπρο και το Μαύρο. Και για το Κεραμεούν. Όχι σαν Stendhal αλλά σαν stand up comedy. Όλοι κι όλα ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά)

ΥΓ. Αλλά τί λέω; Ζω στον τόπο που το άσπρο – μαύρο είναι κανόνας. Γράφεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ; Είσαι ΝΔ! Γράφεις εναντίον της ΝΔ; Είσαι πράκτορας του Αλέξη! Και για να τελειώνουμε: Όποιος δεν κατανοεί ότι τον Κούλη δεν τον έφεραν όσοι καταγγέλλαμε τα στραβά αλλά ο Αλέξης αυτοπροσώπως – άντε, και η Ξινό-γιαννακο-πως τη λένε, διαθέτει νηπιώδη, πολιτική σκέψη. Και μπράβο του!

Από την άλλη πρέπει να είμαστε όλοι, a priori, εναντίον εκείνης της κυβέρνησης που δεν είναι η δική μας. Από την πρώτη μέρα! Οπαδισμός και κοπαδισμός. Και βέβαια επιβάλλεται να μην σκεφτόμαστε με το μυαλό μας αλλά με την προκάτ γραμμή του κόμματος. Τέλος απαγορεύεται να είσαι εναντίον και των δύο. Να κρατάς δηλαδή αποστάσεις ως σκεπτόμενος πολίτης. Πρέπει να είσαι το φερέφωνο ενός σοφού καθοδηγητή στιλ Σκουρλέτη ή Άδωνι και να αποδεικνύεις συνεχώς στον κάθε μα@λ@κ@ ότι δεν είσαι ελέφαντας. Επειδή μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό του. Η ελευθερία της άποψης, η ανεξαρτησία της γνώμης, είναι πράξη απολιτίκ. Σιχτίρ!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
12003223_10207170147642369_940732370248170668_n.jpg
Διαβάστε την ομιλία της Μαρίας Κοζάκου για το iPorta.gr [20 Ιανουαρίου 2018, Αθήνα, Polis Art Cafe]
Οι επώνυμοι και οι πέριξ, της Πόλυς Μηλιώρη
Τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα του “Οθωμανού δικτάτορα που μοιράζεται με τον Πούτιν την περίφημη τιμή του να είναι δημόσιος εχθρός Νο. 1 των δημοκρατιών”, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.