Υγεία

Το φθινόπωρο αφετηρία για νέα αρχή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Το φθινόπωρο είναι μία περίοδος μετά την καλοκαιρινή ραστώνη και τις υψηλές θερμοκρασίες, κατά την οποία πρέπει να προετοιμάσουμε την ψυχή και το σώμα μας για τα νέα δεδομένα. Η εναλλαγή των εποχών είναι ένα δώρο που πρέπει να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε με θετικό τρόπο.

Διατροφή: το φθινοπωρινό τραπέζι μας φιλοδωρεί με φρούτα και λαχανικά που είναι ένα κι ένα για την ανασυγκρότηση του οργανισμού με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πορτοκάλια, σταφύλια, ακτινίδια και ρόδια από φρούτα αλλά και σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδια, πράσα, λάχανο, καρότο και ρεπανάκια. Ας τα απολαύσουμε με τη μικρότερη δυνατόν επεξεργασία για να μη χαθούν τα πολύτιμα συστατικά τους.

Ελαφρύ βραδινό: δε κοιμόμαστε με γεμάτο στομάχι και φροντίζουμε να δειπνούμε δύο με τρεις ώρες πριν το βραδινό ύπνο ελαφρά.

Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό: Δεν ξεχνάμε να πίνουμε πολύ νερό. Καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν βιταμίνη C. Μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού με εχινάκεια, σκόρδο, ψευδάργυρο, βασιλικό πολτό, πρόπολη κ.α με μία επίσκεψή μας σε κατάστημα με βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φυσική δραστηριότητα: οι ήπιες θερμοκρασίες διευκολύνουν δραστηριότητες όπως περπάτημα, τζόκινγκ και ποδήλατο.. Επιλέγουμε όμορφες τοποθεσίες με πράσινο και ξεχυνόμαστε!

Προσοχή στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας: μία λεπτή ζακετούλα είναι πιο χρήσιμη από ποτέ.

Μπαίνουμε σε πρόγραμμα: διαμορφώνουμε μία ρουτίνα ευεργετική για τον οργανισμό με συγκεκριμένη ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο και καθορισμένη ώρα αφύπνισης.

Χρόνο για εμάς: αν εμείς είμαστε ξεκούραστοι θα είμαστε πιο χρήσιμοι και για όσους αγαπάμε. Διαβάζουμε βιβλία, ακούμε μουσική και χαλαρώνουμε.

Περιποίηση σώματος: μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας την απόλαυση ενός μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή σησαμέλαιο. Κάνουμε απολέπιση για να είναι η επιδερμίδα μας απαλή και καθαρή και δεν παραλείπουμε την αντηλιακή κρέμα: ο ήλιος εξακολουθεί να μας απειλεί με πρόωρη γήρανση όλες τις εποχές του χρόνου. Αντίστοιχη περιποίηση και φροντίδα πρέπει να προσφέρουμε και στα χείλη μας: λέμε ναι στη βαζελίνη και στο λάδι. Και κάτι τελευταίο: τα χέρια μας μαρτυρούν την ηλικία μας, οπότε το ελάχιστο που μπορούμε να τους προσφέρουμε είναι ενυδάτωση και γάντια όταν χρησιμοποιούμε κάθε είδους απορρυπαντικά.

Ξεκουράζουμε τα πόδια: για να διώξουμε το πρήξιμο ξαπλώνουμε και βάζουμε τα πόδια κάπου ψηλά. Είναι σημαντικό να φοράμε παπούτσια που δεν τα κουράζουν: με σωστή διατροφή τα απαλλάσσουμε και από το περιττό βάρος που αποκτήσαμε από τις καλοκαιρινές διατροφικές ατασθαλίες.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Dr Despoina Katsoxi

SHARE
RELATED POSTS
15/9: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όταν η τουαλέτα «πέφτει μακριά»…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα τσιμπήματα του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.