ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Το Τετράδιο του Χρονικού μιας Διδυμοποίησης με την αρωγή των Αλίκης Μοσχή-Γκογκιέ και Φώτη Χατζηδιάκου

Spread the love

Μετά από πολύμηνη ομαδική εργασία ολοκληρώθηκε η συγγραφή και κυκλοφορεί το Τετράδιο της Διδυμοποίησης δύο Συλλόγων, ενός ροδίτικου, του Συλλόγου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και ενός γαλλικού, του Συλλόγου του Μοντέϊγ ο Βικόμτ «Οι Φίλοι των Πύργων», γραμμένο στα γαλλικά και  στα ελληνικά.

Το σκληρόδετο αυτό Τετράδιο είναι τυπωμένο με την επιμέλεια και την φροντίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, τα οποία έκαναν θαυμάσια δουλειά και περιλαμβάνει 64 σελίδες με κείμενα και φωτογραφίες και άλλες 100 σελίδες άγραφες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν τετράδιο, για οποιαδήποτε  χρήση επιλέξει όποιος το αποκτήσει. Αρωγοί στο όλο εγχείρημα της διδυμοποίησης ήταν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος αλλά και η Πρόξενος επί τιμή της Γαλλίας κα  Αλίκη Μοσχή – Γκογκέ οι οποίοι προλογίζουν το τετράδιο και τους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη τους.

Η εκτύπωση αυτού του Τετραδίου είναι η 6η εκδοτική εργασία του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες», μετά από πέντε σημαντικές  εκδόσεις, που είναι οι εξής:

—το βιβλίο του βυζαντινολόγου Ιω. Βολανάκη «Ιστορία, αρχαιότητες και μνημεία του χωριού Απόλλωνα της νήσου  Ρόδου»,


το βιβλίο του Κ.Ν. Κωνσταντινίδη «Από τον Απόλλωνα στ’ Απόλλωνα της Ρόδου: με τον πινδαρικόν ύμνο στο Ρόδιο περιοδονίκη Διαγόρα»,

—«Η ελιά στον πολιτισμό της Ρόδου» της κας Μαρίας Γ. Ανδρουλάκη-Σακαρέλλου, στελέχους του Κέντρου Ερεύνης   της  Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και

—«Μαθαίνω για την ελιά και το λάδι» της κας Λουΐζας Καραπιδάκη συνεργάτιδος του Κέντρου   Ερεύνης   της  Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κι

—Επίσης ο Σύλλογος έχει επιμεληθεί της έκδοσης ενός CD με τίτλο «Τραγούδια και Χοροί από τ’ Απόλλωνα Ρόδου».

Πρώτος σκοπός της δύσκολης αυτής δουλειάς του Τετραδίου είναι να κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς, στα μέλη  τους και στην κοινωνία, όλες οι λεπτομέρειες του χρονικού της Διδυμοποίησης  ανάμεσά τους, μετά από την υπογραφή του «Όρκου Φιλίας» το 2014.

 Τον Όρκο υπέγραψαν στη Γαλλία το 2014 οι δύο πρόεδροι των Συλλόγων ο κ. Μανώλης Κυριαζάκος  από τους «Νέους Ορίζοντες» και ο κ. Ζαν-Κλοντ Ντιμεϊνί από τους «Φίλους των Πύργων» και τον προσυπέγραψαν  οι Επίτιμες Πρόεδροι από το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» κες Μαριλένα Σωκιανού και  Άννα Χαρίτου που χαρακτηρίζονται «ανάδοχες» της διδυμοποίησης, αφού η ιδέα αλλά και η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε μετά από δικές τους ενέργειες.

Δεύτερος στόχος της έκδοσης αυτής είναι να αρχειοθετηθεί το Χρονικό της Διδυμοποίησης  για την πρώτη τετραετία  2014-2017,  να υπάρχει στα χέρια των κατοίκων των δύο περιοχών που την έζησαν, αλλά και να το βρουν  τα παιδιά τους και να γνωρίσουν μέσα από την ύλη του και άλλα στοιχεία γεωγραφικά, ιστορικά, μυθολογικά και των δύο περιοχών, αλλά και στοιχεία που αφορούν στους σκοπούς των τριών Συλλόγων που συμμετέχουν.

Όλες  αυτές οι πληροφορίες  θα βοηθήσουν τους κατοίκους των δυο περιοχών να  γνωρίσουν καλύτερα ο ένας την πατρίδα του άλλου, αλλά θα τους δοθεί και η ευκαιρία να οραματιστούν, να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν και άλλες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τους δεσμούς των κατοίκων των δύο περιοχών περισσότερο και με προβολή στο μέλλον.  Γι’ αυτό το λόγο τα κείμενα των τετραδίων είναι γραμμένα στα ελληνικά και στα γαλλικά.

Τα Τετράδια  που τυπώθηκαν είναι 700 τον αριθμό, από αυτά τα 400 αγοράστηκαν από τον σύλλογο των Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και θα διατεθούν στην περιοχή μας και τα 300 αντίτυπα έχουν αγοραστεί από τον γαλλικό σύλλογο οι «Φίλοι των Πύργων», θα τα παραλάβει δε ο ίδιος ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου κ. Ζαν- Κλοντ Ντιμεϊνί, ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο, σε ιδιωτική επίσκεψη με την σύζυγό του Μισέλ, από την Κυριακή 14 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2018. Στη Γαλλία τα τετράδια θα διατεθούν από τοπικούς φορείς της περιοχής της Κρεζ, στα χωριά και τις μικρές πόλεις της περιοχής, κυρίως στα σχολεία και άλλους ενδιαφερόμενους. Στο Τετράδιο  αναφέρονται επίσης τα ονόματα των Δ.Σ. των συλλόγων αλλά και όλων όσοι συμμετείχαν στα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από κοινού τα τελευταία χρόνια.

Η διδυμοποίηση δημιούργησε και ανέπτυξε, ανάμεσα στους κατοίκους των δυο περιοχών Ελλάδος και Γαλλίας που εμπλέκονται, στενούς δεσμούς φιλίας οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν μέσα από κοινές δραστηριότητες και πολιτιστικές ανταλλαγές.

SHARE
RELATED POSTS
Ομιλία της κας Μαρίας Ευθυμίου, Αν.Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ στις 26 Οκτ. στο Νεστορίδειο
Συμμετέχοντας ο Δήμος Ρόδου στο Πρόγραμμα “Εποχιακή διακύµανση των αποβλήτων ως συνέπεια του τουρισµού”
PANE_DI_CAPO_Plaino.jpg
Πασχαλινά αυγά από το Pane di capo!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.