Το σχόλιο της ημέρας

Το πανίσχυρο όπλο της προπαγάνδας, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Από τότε πέρασαν 10 μέρες. Κι όμως, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η Ουκρανία κρατά, προς το παρόν. Δεν έπεσε. Ακόμα.

Διαφορετικά μας τα έλεγαν πριν. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας, μας έλεγαν, είναι από τις καλύτερες στον Κόσμο. Εφάμιλλες, σχεδόν, με τις καλύτερες. Εξοπλισμένες με όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Ισως και σε ορισμένες περιπτώσεις ανώτερα της Αμερικής.

Αντίθετα, μας έλεγαν, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εξοπλισμένες με όπλα της περιόδου της Σοβιετικής Ενωσης. Δεν συγκρίνονται με της Ρωσίας.

Η Ουκρανία θα πέσει αμέσως κι ανώδυνα για τους Ρώσους.

Ο Πούτιν, μας έλεγαν, είναι ακαταμάχητος. Είναι ένας πανέξυπνος πρώην πράκτορας της KGB με σιδερένια πειθαρχία, απόλυτη αφοσίωση και αποφασιστικότητα να επαναφέρει την Ρωσία στις δόξες της εποχής της Μεγάλης Αικατερίνης.

Οτι για τους Ρώσους, επομένως, η εισβολή θα ήταν σχεδόν ένας περίπατος.

Θα τα θυμόμαστε αυτά. Εξάλλου, το «πριν» ήταν μόλις πριν 10 μέρες, αν και μοιάζει σαν να πέρασε ένας αιώνας.

Δεν μας έλεγαν αυτά;

Κι όμως, τα πράγματα δεν φαίνονται να εξελίσσονται ακριβώς έτσι.

Ο ουκρανικός λαός και οι Ενοπλες Δυνάμεις του, πολεμούν ηρωικά, μας λένε, και έχουν επιφέρει σημαντικές απώλειες στους Ρώσους. Μετρούν τους νεκρούς σε χιλιάδες.

Βλέπουμε στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ουκρανούς να στέκονται μπροστά στα ρωσικά τανκς για να μην προχωρήσουν, κάτι που θυμίζει τον νεαρό Κινέζο να εμπόδιζε το τανκ στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Ουκρανός πιλότος, μας λένε, κατέρριψε 6 ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα.

Αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα αποτελούν μία εξήγηση για την εικόνα της ανικανότητας της ρωσικής πολεμικής μηχανής να ανταπεξέλθει στην αποστολή που της ανέθεσε ο Πούτιν.

Είναι περίεργο όμως ότι δεν βλέπουμε εικόνες από τα πεδία των μαχών και της νίκης των ουκρανικών δυνάμεων, από επίσημες πηγές. Δεν είναι;

Βλέπουμε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, να κινείται στο Κίεβο, να εμψυχώνει τους συμπατριώτες του, να δίνει συνεντεύξεις και να εμπνέει τον Κόσμο όλο.

Δεν βλέπουμε, όμως, δεν ακούμε και δεν διαβάζουμε σχεδόν τίποτα από την άλλη πλευρά, τη ρωσική για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Τίποτα εκτός από αυτά που μεταδίδουν -φυσικά όλα αρνητικά για τους Ρώσους- τα δυτικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Πόλεμος γίνεται.

Και στον πόλεμο, το όπλο της προπαγάνδας είναι επίσης ισχυρό, ίσως το ίδιο όσο και το όπλο του στρατιώτη. Πάντα ήταν. Αλλά πολύ περισσότερο σήμερα που οι ειδήσεις, πραγματικές ή ψεύτικες, μεταδίδονται με την ταχύτητα του φωτός.

Με βάση τα παραπάνω, ας έχουμε υπόψη μας ότι αρκετές από τις ειδήσεις που μας τροφοδοτούν έχουν αποδειχθεί ψεύτικες, προϊόντα των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και των συμμάχων της.

Αυτά που παράγει η ρωσική προπαγάνδα προσφέρονται στον ρωσικό λαό και στους συμμάχους της.

Λίγα φτάνουν έως εμάς.

Και, βέβαια, ο Πούτιν έκλεισε τα τελευταία δύο κάπως ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης που υπήρχαν, έναν ραδιοφωνικό και έναν τηλεοπτικό σταθμό.

Ο πόλεμος αυτός είναι ο πρώτος πόλεμος που θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε από τα κινητά μας τηλέφωνα.

Φιλτράρεται όμως από χίλιες πλευρές.

Εν πάση περιπτώσει, καθώς παρακολουθούμε με αγωνία τον πόλεμο ας έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν τέσσερις αδιάψευστες αλήθειες:

Πρώτον, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι παντελώς απαράδεκτη και δεν πρέπει να περάσει. Η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα που δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εισβάλει σε αυτή. Η δύναμη δεν αποτελεί δίκαιο.

Δεύτερον, ο πόλεμος έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη κατά τρόπο που δεν έχουμε δει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τρίτον, η ανθρωπιστική καταστροφή που επιτελείται με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, προς το παρόν, αποτελεί ένα από τα πιο μελανά σημεία στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.

Και, τέταρτον, να παρακολουθούμε με επιφυλακτική διάθεση τις ειδήσεις, γιατί πολλές από τις εικόνες και τα βίντεο που βλέπουμε είναι κατασκευασμένα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Το σχόλιο της ημέρας, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Μάνος Στεφανίδης
Όλα για την εικόνα [ο Γκαιμπελίσκος Κυρίτσης], του Μάνου Στεφανίδη
Μια μεγάλη προσωπικότητα, του Αλέξανδρου Κανταρτζή (Μπέμπης)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.