Ανοιχτή πόρτα

Το κάλλος και ο κάλος, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Το κάλλος και ο κάλος.

 

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, Ασγούρου

Πηγές Καλλιθέας Ρόδου

 

Τζίνα Δαβιλά

Η επιτυχία είναι λέξη ελκυστική. Και συχνά έλκει χωρίς άλλο λόγο, παρά μόνο και μόνο επειδή η επιτυχία κάνει τους ανθρώπους λαμπερούς, χαρούμενους, ευτυχισμένους. Όλων των ειδών οι επιτυχίες. Επαγγελματικές, οικονομικές, ερωτικές, προσωπικές, κοινωνικές, οικογενειακές. Ακόμα και η νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι επιτυχία που  δίνει πρόσκαιρα μια κάποια ευτυχία.

Η ομορφιά είναι επιτυχία ή τουλάχιστον μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία, αν γίνει σωστή χρήση της. Είναι εισιτήριο για πολλές πόρτες, μα κυρίως είναι επιπρόσθετο προσόν για κείνον που την έχει, αν δεν στηριχτεί μόνο σε αυτήν, αν δεν αρχίσει και τελειώσει την σκέψη του στο πόσο επιτυχημένος είναι επειδή διαθέτει ομορφιά. Διότι η ομορφιά μόνη της έχει κενότητα, είναι ελλιπής, είναι βαρετή, είναι και επικίνδυνη. Γιατί εύκολα ο άνθρωπος μπορεί να μένει στην εμφάνιση και να μην επιδιώξει την άνεση, δηλαδή όλα αυτά που τον κάνουν να νοιώθει ασφαλής με τον εαυτό του, την προσωπικότητά του, την υπόστασή του. Διότι επιτυχής δεν είσαι επειδή διαθέτεις ομορφιά. Επιτυχής είσαι όταν έχεις άλλα προσόντα που σου δίνουν μια κάποια ομορφιά. Μα κυρίως σου δίνουν ωραιότητα.  Αν έχεις και την φυσική ομορφιά, τότε έχεις απλώς ένα ατού παραπάνω σε σχέση με κείνους που δεν έχουν φυσική ομορφιά.

Και φτάνουμε στην φωτογραφία του άρθρου. Σ’ένα τεστ που υπέκυψα στον πειρασμό να κάνω και το αποτέλεσμά του με δικαίωσε. Διότι με έκανε μοντέλο, θεά, με σωστές γραμμές, ιδανικό μακιγιάζ, ωραίο φωτισμό, μα κυρίως σχεδόν εκθαμβωτική. Για να το γράψω όπως το νοιώθω… Απολύτως εκθαμβωτική. Και ψεύτικη. Σαν να’χω βγει από  Κέντρο Αισθητικής Υψηλού Επιπέδου: ψεύτικες βλεφαρίδες, λάμψη στο δέρμα, φρύδια βαμμένα με μόνιμο μακιγιάζ, λεύκανση στην οδοντοστοιχία. Όλα τέλεια! Όμορφη ναι. Ωραία όμως;

Έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που είχαν μια ωραιότητα που μ’έκανε να τους χαζέψω, μα τους θαυμάσω, ίσως και να τους αγαπήσω. Είχαν ρυτίδες, είχαν και μισόλευκα μαλλιά, είχαν και σακούλες κάτω από τα μάτια, είχαν και ταλαιπωρημένη ίσως και θαμπή επιδερμίδα, είχαν και αλλοιωμένο σχήμα φρυδιών. Δεν ήταν τέλειοι, αλλά είχαν μια λάμψη στο βλέμμα, έναν πύρινο και δροσερό λόγο, ένα πηγαίο χαμόγελο και ένα γάργαρο γέλιο, μια τέτοια πληρότητα και αυτοπεποίθηση, που τους θαύμασα και είπα: «έτσι θα ήθελα να γίνω». Αυτοί οι άνθρωποι δεν νοιάστηκαν για την εικόνα τους στον καθρέφτη, περισσότερο από τον «καθρέφτη» του πνεύματός τους, την ψυχή τους, το μυαλό τους. Αγάπησαν τον εαυτό τους, τον φρόντισαν ποικιλότροπα  και ολοκληρωμένα και τον παρέδωσαν με αγάπη στους άλλους γιατί δεν έπαψαν να πιστεύουν ότι η καλλιέργεια του πνεύματος, η νοητική εξέλιξη, η ψυχική καλλιέργεια είναι η μόνη βέβαιη διαδρομή για την ομορφιά του προσώπου. Διότι το φυσικό κάλλος χωρίς μπότοξ, λευκάνεις οδοντοστοιχιών, μόνιμα ή ημιμόνιμα μακιγιάζ και ασταμάτητες selfies, είναι η πιο ασφαλής, μόνιμη και σταθερή ωραιότητα, που γίνεται ομορφιά. Κάλλος. Γιατρεύει κάθε ατέλεια, κάθε φυσική ανεπάρκεια κι έλλειψη.

Για τον κάλο της ωραιοπάθειας … γιατρειά δεν υπάρχει. Ή μάλλον υπάρχει. Η πάσης φύσεως παρέμβαση-επέμβαση κι ένα καθρεφτάκι ανά χείρας για το «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο όμορφη στον κόσμο;».

Και αυτό δεν είναι ούτε ευτυχία, ούτε επιτυχία. _

11.05.2018

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Πλωτά θαλάσσια εμπόδια…, του Νότη Μαυρουδή
“Το ΟΧΙ”!, του Γιώργου Σαράφογλου
Γυναίκα, του Γιώργου Χατζηδιάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.