Ανοιχτή πόρτα

Το ζύγι και η μετάλλαξη, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

GREEK RESTAURANT-THE BEST IN THE CITY- NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας visit our new web site 

Το Κεφάλαιο έχει νοημοσύνη, ευφυία, προνοητικότητα. Μέσα στην Ιστορία, όποτε οι μάζες στριμώχθηκαν από την ακρίβεια και οι τζίροι έπεφταν, το ζύγι του Κεφαλαίου ( επιτόκιο) έγινε εργαλείο του Κράτους ώστε να αναπτυχθεί δυναμική τάση αποπληθωρισμού.

Στις ΗΠΑ το 1979 -επί Βόλκερ στην κεντρική τράπεζα -τα επιτόκια πήγαν στο 20% σταδιακά για δυο χρόνια ώστε να αναχαιτίσουν πληθωρισμό 15%( the Volcker effect). Όμως τότε, μέχρι το α’ τρίμηνο του τρίτου χρόνου, η ύφεση γέννησε ανεργία πάνω από 10% και έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις. Αλλά ο στόχος επετεύχθη : ο πληθωρισμός γύρισε στο 3,8%.

Οι μονεταριστές είχαν κλείσει τα αυτιά τους στην κεϋνσιανή θεωρία για αναδιανομή και τόνωση ζήτησης. Μετά ήλθαν τα περίφημα reaganomics και τα αλά Θάτσερ οικονομικά της απορρύθμισης με τα γνωστά διφορούμενα ιστορικά αποτελέσματα.

Τώρα -40 χρόνια μετά- δυο τρεις γενιές νέου παραγωγικού δυναμικού στον πλανήτη, ζουν με μια ανοδικό-καθοδική κινητικότητα στα εισοδήματα τους. Αλλά για πολλά χρόνια (15-20 σε πολλές χώρες) ο πληθωρισμός ήταν καθηλωμένος( με τα επιτόκια όμως να είναι σχεδόν παντού μηδενικά μέχρι πρότινος).

Το τέρας λοιπόν επέστρεψε και το αιώνιο μηχανικό (καπιταλιστικό) ασυνείδητο φωνάζει στις κεντρικές τράπεζες και αυτές σηκώνουν αναγκαστικά τα επιτόκια (πήγε στο 1% στις ΗΠΑ με την υψηλότερη άνοδο σε απόφαση της FED εδώ και 22 χρόνια ).

Αλλά ο πληθωρισμός είναι διψήφιος και η ανάπτυξη είναι καθηλωμένη 2,5 χρόνια τώρα με την πανδημία (και θα καθηλωθεί περαιτέρω λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης).

Οπότε το ζύγι του Κεφαλαίου δεν είναι πλέον ισχυρό να προστατεύσει εισοδήματα, δεδομένου ότι πιάστηκε η παγκόσμια οικονομία σε ένα twin effect: και παγίδα ρευστότητας και καθήλωση αποδόσεων επενδεδυμένου κεφαλαίου.

Το αόρατο χέρι όταν ζορίζεται όμως, καλεί πάντα το σιδερένιο χέρι της Εξουσίας. Βλέπουμε λοιπόν το Κράτος να προσπαθεί να επαναφέρει τιμές σε ανεκτά επίπεδα για την μαζική αγοραστική δύναμη.

Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο κείμενο ότι στην Ελλάδα πχ. υιοθετείται ένα περίπλοκο αλγοριθμικό σύστημα-κόφτης που θα επεξεργάζεται ανα 15 δευτερόλεπτα τα χρηματιστηριακά data σχετικά με την τιμή αναφοράς στην ενέργεια( άγνωστο όμως το πως τεχνικά θα «κλείνει» το spread της τιμής υπερ του καταναλωτή)

Επιστρατεύεται στην ουσία η υψηλή τεχνική ( ο αλγοριθμικός συντελεστής και η ρομποτική στην χρηματιστηριακή μηχανική) για να διορθωθεί η τιμή και υποτίθεται να γίνει fair. Αλλά η εξισορρόπηση θα είναι πρόσκαιρη. Τα χρηματιστήρια είναι πιο δυνατά από τις κυβερνητικές πρακτικές έστω και με data analytics εργαλεία.

Ο καπιταλισμός μεταλλάχθηκε, έγινε μεγάλο καζίνο για ό,τι υπάρχει και κυκλοφορεί στον πλανήτη, για ό,τι μπορεί να αγοραστεί και να διαπραγματευτεί στοιχηματικά.

Γι αυτό ακριβώς η καπιταλιστική ιστορία δεν είναι πλέον μέρος της Ιστορίας. Και δεν θα επανορθώνονται εύκολα στρεβλώσεις προσφοράς-ζήτηαης, ανισορροπίες τιμών στην αγορά, εισοδηματικές ανισότητες και απώλειες στην αγοραστική δύναμη.

Αυτό είναι που άλλαξε στο σύστημα. Αυτό είναι που πρέπει να κατανοήσουν οι νέες γενιές και όσοι θέλουν να ασκούν, δήθεν υπερ των κοινωνιών, οικονομική πολιτική…

SHARE
RELATED POSTS
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 26ο, της Μαρίας Γεωργαλά
Μυαλά πλακέτες…, του Δημήτρη Κατσούλα
341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
Ακρωτήρι Σαντορίνης – Πομπηία alla Ελληνικά…, του Πάνου Βενέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.