Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Το Γέλιο, το Δάκρυ, το Θέατρο, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Πειραιάς, 2015. Δημοτικό Θέατρο. Δύο λόγια για τις εικόνες του κειμένου:
Προέρχονται από μία εκ των σημαντικότερων εκθέσεων που έχω διοργανώσει ποτέ και ευχαριστώ θερμά για αυτό τον διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σκηνοθέτη και πανεπιστημιακό Νίκο Διαμαντή. Τίτλος της Το Γέλιο, το Δάκρυ, το Θέατρο.

Παρουσιάζονται εδώ το θρυλικό, ματωμένο κοστούμι του Οιδίποδα που φόρεσε ο Αιμίλιος Βεάκης στα 1919, σχεδιασμένο από τον Αντωνάκη Φωκά και το τελευταίο ρούχο που φόρεσε η Κατίνα Παξινού στη σκηνή λίγο πριν πεθάνει το 1973, φορτωμένη καρκίνο. Έπαιζε τότε την Μάνα Κουράγιο. Όλο το υλικό το δανείστηκα από το χιλιοταλαιπωρημένο και κλειστό Θεατρικό Μουσείο, την διαχρονική ντροπή του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Ευχαριστώ θερμά βέβαια τον πολύτιμο Κώστα Γεωργουσόπουλο και για την βοήθεια και για την εμπιστοσύνη.
Δύο συγκλονιστικοί Πειραιώτες σε ένα μαγικό θέατρο ξαναζωντανεύουν σε μιαν έκθεση που όμως βλέπουν ελάχιστοι και καταλαβαίνουν ακόμη πιο λίγοι.

Περίμενα να γίνει προσκύνημα από τους ανθρώπους του θεάτρου … απογοήτευση. Και οι Πειραιώτες; Απόντες! Πώς έγινε έτσι η πόλη μου! Συντηρητική, αδιάφορη, γεμάτη νεοναζί, νεόπλουτο υπόκοσμο και αγραμματοσύνη . Δεν είναι κρίση, είναι κατι παραπάνω. Είναι παρακμή.

ΥΓ. Πλάι σε σε αυτούς ο Χορν ως Ριχάρδος Γ και ο Κωτσόπουλος Θησέας με τον Αλεξανδράκη Αίμονα. Μυθικά πράγματα, ο πολιτισμός και η μαγκιά μας, η αξιοπρέπεια και η τρέλα μας, όμως εμείς ασχολούμαστε με τον Βαρουφάκη, τον (την) εκάστοτε υπουργό πολιτισμού και άλλους τέτοιους αντιαισθητικούς τύπους , σκιές εξουσίας σε ένα θέατρο σκιών.

Ετήσια συνδρομή: 150 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας) Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump. Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η συμβολή της μουσταλευριάς στην αναδάσωση, του Γιώργου Πίτσου
Εικαστικά, έτος μηδέν;, του Μάνου Στεφανίδη
Τα τυχαία, καθόλου τυχαία γεγονότα, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.