Βιβλίο

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ του Ρος ΜακΝτόναλντ, του Άγγελου Κουτσούκη

Spread the love

Ο  Άγγελος Κουτσούκης είναι Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Δημοσιογράφος.

Αν σας αρέσει η κλασική αμερικάνικη αστυνομική φιλολογία,τότε τα μυθιστορήματα του Ρος ΜακΝτόναλντ είναι ότι πρέπει για σας.

Στην παράδοση του Ντάσιελ Χάμμετ και του Ραίημοντ Τσάντλερ, ο Ρος ΜακΝτόναλντ θεωρείται συνεχιστής των κλασικών noir αστυνομικών μυθιστορημάτων που έκαναν θραύση στην Αμερική,παρ΄όλο που δεν είναι τόσο αναγνωρισμένος από το αναγνωστικό κοινό όσο οι δύο προηγούμενοι.

Ο κλασικός ντετέκτιβ που αποθανάτισαν ο Χάμμετ και ο Τσάντλερ,έφτασε ατο απώγειό του από τον Ρος ΜακΝτόναλντ, έναν από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, με τον χαρακτήρα του Λιου Άρτσερ (τον οποίο έχει υπέροχα υποδυθεί στη μεγάλη οθόνη ο Πολ Νιούμαν).

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως το θάνατό του το 1983, δεν έπαψε να γράφει εμπλουτίζοντας το αμερικανικό αστυνομικό μυθιστόρημα με ψυχολογικό βάθος και σύνθετα ηθικά διλήμματα, τα οποία οι προκάτοχοί του είχαν υπαινιχθεί απλώς. Δημιουργώντας τον χαρακτήρα του Λιου Άρτσερ, ο Macdonald προσδιόρισε εκ νέου τον ιδιωτικό ντετέκτιβ· τον έκανε ένα άτομο με ηθικές αρχές που περιπλανιέται στο επικίνδυνο όριο μεταξύ εγκληματικής ενοχής και ανθρώπινης αμαρτίας.

Ο Ρος ΜακΝτόναλντ είναι το ψευδώνυμο του Αμερικανοκαναδού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Κένεθ Μίλαρ. Γεννήθηκε στο Λος Γκάτος της Καλιφόρνιας στις 13 Δεκεμβρίου 1915 και μεγάλωσε στη γενέτειρα των γονιών του, το Κίτσενερ, στο Οντάριο του Καναδά. Όταν ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του, αιφνιδιαστικά, ο Μακντόναλντ έζησε με τη μητέρα του και διάφορους συγγενείς, μετακομίζοντας αρκετές φορές από την ηλικία των δεκαέξι ετών. Η εξέχουσα θέση που κατέχουν στη μυθοπλασία του τα διαλυμένα σπίτια και τα οικογενειακά προβλήματα έχει τις ρίζες της στη νιότη του. Στον Καναδά γνώρισε και παντρεύτηκε τη Μάργκαρετ Στουρμ (συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου με το όνομα Μάργκαρετ Μίλαρ) το 1938. Απέκτησαν μία κόρη, τη Λίντα, η οποία πέθανε το 1970.

Άρχισε τη συγγραφική του σταδιοδρομία γράφοντας ιστορίες για φτηνά περιοδικά. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου έκανε μεταπτυχιακό στη λογοτεχνία. Στη διάρκεια της πτυχιακής περιόδου, ολοκλήρωσε το πρώτο μυθιστόρημά του «The Dark Tunnel», το 1944.

Έγινε διάσημος με τη σειρά των hardboiled μυθιστορημάτων με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ, τα οποία διαδραματίζονται στη νότια Καλιφόρνια. Ο σκληρός αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο ντετέκτιβ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα διήγημα του 1946 με τον τίτλο «Find the Woman». Ακολούθησε το μυθιστόρημα «Κινούμενος στόχος» το 1949, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο μιας σειράς από δεκαοκτώ. Ο δημοφιλής ντετέκτιβ πήρε το όνομά του από τον συνεργάτη του Σαμ Σπέιντ, Μάιλς Άρτσερ, στο «Γεράκι της Μάλτας» και από τον Λιου Ουάλας, συγγραφέα του «Μπεν Χουρ».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο συγγραφέας επέστρεψε στην Καλιφόρνια και εγκαταστάθηκε για σχεδόν τριάντα χρόνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, την περιοχή όπου διαδραματίζονται τα περισσότερα βιβλία του. Η πολύ επιτυχημένη σειρά με ήρωα τον Λιου Άρτσερ, στην οποία περιλαμβάνεται το «Βλέμμα του αποχαιρετισμού», ολοκληρώθηκε με τη «Γαλάζια φλέβα» το 1976. Ο ΜακΝτόναλντ πέθανε από τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Σάντα Μπάρμπαρα, στις 11 Ιουλίου του 1983.

Στό  “βλέμμα του αποχαιρετισμού” ο ντετέκτιβ Λιού Αρτσερ καλείται να διαλευκάνει το μυστήριο της παράξενης διάρρηξης μιάς χρυσής κασέλας με γράμματα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο στην έπαυλη των Λάρι και Αιρίν Τσάλμερς,μιας οικογένειας υπεράνω πάσης υποψίας από κοινωνική άποψη.Η διάρρηξη φέρνει στην επιφάνεια πολλά από τα ένοχα μυστικά της οικογένειας.Πως συνδέεται η διάρρηξη αυτή με μια απαγωγή που συνέβη πριν από πολλά χρόνια,τη ληστεία μιας τράπεζας και το περίστροφο που χρησιμοποιήθηκε σε τρεις δολοφονίες;

Με την σιγουριά του σπουδαίου τεχνίτη ο Ρος Μακ Ντόναλντ συνθέτει ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα από αυτά που άφησαν εποχή. Περιγράφει την ατμόσφαιρα μιας εποχής που πέρασε,και την νοοτροπία του μέσου Αμερικανού στην δεκαετία του ΄50.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μεταφράζεται στα Ελληνικά για πρώτη φορά.

Ο Ρος ΜακΝτόναλντ  διετέλεσε πρόεδρος των Συγγραφέων Μυστηρίου της Αμερικής και τιμήθηκε με το Grand Master Award της ένωσης, καθώς και με το Silver Dagger Award των Συγγραφέων Μυστηρίου της Μεγάλης Βρετανίας.

Και όπως έγραψε ο συγγραφέας  Ρίτσαρντ Νορθ Πάτερσον:

«Ο ΜακΝτόναλντ ήταν, και παραμένει, ο σπουδαιότερος Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας».

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
“Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα” του Νικολά Μπαρρό, του Άγγελου Κουτσούκη
Παρουσίαση του βιβλίου του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου “Μαρτυρίες από τη δικτατορία & την αντίσταση” στο Γαλάτσι στις 11/10
«Σχέσεις απιστίας»: Σκέψεις για το μυθιστόρημα της Μάρως Κερασιώτη, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.