Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Ιστορία Πόρτα στην Πολιτική

Το Έθιμο αναβιώνει από το 1957 από την οικογένεια Σ. Καρίπη, του Τέρη Χατζηιωάννου (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μ.Π. Ρόδου)

Spread the love

Ο Τέρης Χατζηιωάννου είναι αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου

430151_391377247544627_936270679_n.jpg

     

  

Με τη συνδρομή του Δήμου Ρόδου και της Εκκλησίας του Αγίου Φανουρίου θα τηρηθεί και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης των Θείων Παθών στην ομώνυμη συνοικία στη Μεσαιωνική Πόλη, που κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, έρχεται να συμβάλλει στη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργείται εκεί.

Από πολύ νωρίς φέτος ο Δήμος Ρόδου και εργαζόμενοι βρέθηκαν δίπλα στο εικαστικό έργο της «Αναπαράστασης των Παθών του Ιησού» που «ανεβαίνουν» κάθε Μεγαλοβδομάδα στις οδούς Ομήρου και Αγ.Φανουρίου από τον ιδιοκτήτη της Συλλογής κ. Γιώργο Καρίπη. Τα έργα που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου όπου συντηρήθηκαν. Με μεγάλη ικανοποίηση το συγκινησιακό φορτίο των Άγιων αυτών ημερών θα γίνει πιο έντονο με την παρουσία των έργων των αναπαραστάσεων των «Θείων Παθών», καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, από το 1957 όταν οικογένεια του Σπύρου Καρίπη, (πλέον ο γιος του Γιώργος), τηρεί το έθιμο.

«Ευχαριστούμε τον ιδιοκτήτη του εικαστικού έργου κ. Γιώργο Καρίπη, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ.Σάββα Διακοσταματίου, τον π. Μιχαήλ Κρητικό εφημέριο του Ναού του Αγίου Φανουρίου, το Δ.Σ. του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης, τη ΔΕΡΜΑΕ, το ΔΣ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης ΔΡ, την εργαζόμενη συμβασιούχο του ΔΡ κα Σοφία Κουφομανώλη, την εργαζόμενη συμβασιούχο αγιογράφο κα Μαρία Τσιμέττα, τον συντηρητή έργων τέχνης, κ. Σωτήρη Πατατούκο και όλους τους κατοίκους της περιοχής που  βοήθησαν να ανεβούν τα έργα.  Θλίψη, θρήνος, προσμονή και ελπίδα εναλλάσσονται τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.  Και οι Ροδίτισσες και οι Ροδίτες αποτυπώνουν αυτά τα συναισθήματα αναβιώνοντας έθιμα, πολλά από τα οποία χάνονται στην αχλή του χρόνου. Η Ρόδος γιορτάζει και η συνοικία του Αγίου Φανουρίου με την αναπαράσταση των «Θείων Παθών» πρωταγωνιστεί. Καλό Πάσχα » τονίζει ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Τέρης Χατζηιωάννου.

   ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

-Ο πατήρ Μιχαήλ Κρητικός, εφημέριος του Ι.Ν.Αγ.Φανουρίου, ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Τέρης Χατζηιωάννου, ο  Γιώργος Καρίπης, η Σοφία Κουφομανώλη και ο Βασίλης Δοντάς του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης.

-Η Σοφία Κουφομανώλη με την Μαρία Τσιμέττα.

-Η τοποθέτηση των έργων

SHARE
RELATED POSTS
Στη Ρόδο η διοργάνωση του Final Four του Κυπέλλου Βόλεϊ Ανδρών. Ανοίγει τις πύλες του το Κλειστό της Καλλιθέας.
Για τους Αρμένιους φίλους μου, του Κωστή Α.Μακρή
Οι Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο γιόρτασαν την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα – Φωτογραφίες

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.