Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τουρκία: εγκλωβισμένη στην κενότητά της, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Τουρκία βρίσκεται σε διαρκή πανικό.

Η Ελλάδα όχι. Κι ας έχει οικονομικά προβλήματα.  Διότι δεν λειτουργούν εν θερμώ αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις. Διαθέτουν ψυχραιμία, ευφυΐα, σεβασμό στον Άνθρωπο. Κάτι που δεν έχει η Τουρκία.

Αν η Ελλάδα, οι Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί ήταν σε πανικό θα βαρούσαν στο ψαχνό. Κυριολεκτικά. Ξέρετε, τα σύνορα στον Έβρο έχουν μια ιδιορρυθμία, σχεδόν ιδιοτυπία. Την κόκκινη γραμμή. Όποιος δεν έχει υπ’όψιν του τι σημαίνει «κόκκινη γραμμή», ας δει την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του Πελαργού».

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι έχει γίνει  την 1η Μαρτίου 2018 στις Καστανιές Έβρου με τους δυο στρατιωτικούς που συνέλαβαν οι Τούρκοι και προφυλακίστηκαν στην Ανδριανούπολη. Εικασίες γίνονται. Το ΓΕΣ δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα της σύλληψης των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών στην ιστοσελίδα του ούτε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τουλάχιστον εξ όσων έχω αντιληφθεί.  Άρα, η σιωπή του ΓΕΣ είναι ηχηρή τοποθέτηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε όλοι για θέματα που είναι στην κόψη του σπαθιού, που κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Συνεπώς, έχουμε απλώς αυτιά και μάτια ανοιχτά.

Οι Έλληνες στις Ένοπλες Δυνάμεις, από τον Αρχηγό και τα Υψηλόβαθμα Στελέχη έως τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Στρατιώτες, εκπαιδεύονται  για να τιμούν την Πατρίδα τους και τον Άνθρωπο. Με απόλυτο σεβασμό στην Δημοκρατία, στον Πατριωτισμό και στην ανθρώπινη ζωή. Δεν στηρίζονται στο φανατισμό, στη μισαλλοδοξία, στην καταστροφή του άλλου, όπως η γειτόνισσα. Εμείς στηριζόμαστε στις πανανθρώπινες αξίες ευελπιστώντας το ίδιο να κάνουν και οι άλλοι, διότι αν χρειαστεί-κάτι που απευχόμαστε όλοι- οι άνθρωποί μας θα κάνουν τη διαφορά. Γιατί ο Έλληνας έχει ψυχή. Εκπαιδεύεται στην Ειρήνη, αλλά έχει στρατηγική αν τον θίξουν. Στα Εθνικά θέματα τουλάχιστον. Αλλά ο εγωισμός σε τούτη την περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι παρορμητικός. Διότι έχει κόστος.

Της Τουρκίας τα καμώματα είναι γνωστά. Ισχυρίζεται ότι είναι αποφασισμένη… για ποιο πράγμα ακριβώς, ούτε και η ίδια προφανώς γνωρίζει. Ρίχνει τουφεκιές στον αέρα απειλώντας για τα Ίμια, για τον αγωγό φυσικού αερίου, προφυλακίζει έλληνες στρατιωτικούς έχοντας προαποφασίσει [γνώμη μου αυτή] ότι θα τους  απαγγείλει την κατηγορία της κατασκοπίας, απορρίπτει το αίτημα αποφυλάκισής τους. Θέλει να οδηγήσει τη χώρα μας σε σοβαρή εμπλοκή ώστε να σημάνει … τι; Τις σειρήνες του πολέμου; Εδώ η δύσκολη Τουρκία, όχι απρόβλεπτη, αλλά πολύ δύσκολη γειτόνισσα, έχει φανερά μειονεκτήματα:

Α) είναι αφερέγγυα […ίσως και αντιπαθητική;] στην Ευρώπη,

Β) είναι αφερέγγυα […ίσως και  αντιπαθητική;] στην Αμερική,

Γ) είναι σαν τον γυμνό βασιλιά. Έχει οπλικό σύστημα, αλλά δεν έχει άξιους ανθρώπους. Αυτό απορρέει από το γεγονός ότι η ηγεσία της δεν διαθέτει στρατηγική και ισχυρή διπλωματία, αλλά είναι εριστική και πομπώδης σαν τα άδεια βαρέλια. Με άδεια βαρέλια όμως δεν φτιάχνεις κρασί.

Στο δια ταύτα: η Ελλάδα έχει στο πλευρό της Ευρώπη και Αμερική. Και με τις ΗΠΑ μόνο θα ήταν πάλι ασφαλής, καθώς η διπλωματική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μαζί της είναι άριστη και έχει πολλαπλασιαστεί με την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Στεφανή, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2017 τιμήθηκε από το NDU, το Πανεπιστήμιο Άμυνας της Ουάσινγκτον ως διακεκριμένος απόφοιτος και ο οποίος προφανέστατα δεν είναι διαχειρίσιμος από κανένα, κάτι που για την τουρκική ηγεσία είναι και γνωστό και εξαιρετικά άβολο.

Αν όπως λένε τα δημοσιεύματα ο Α/ΓΕΣ βρίσκεται στον Έβρο σίγουρα δεν είναι για να μετρήσει τη θερμοκρασία, αλλά για κάτι που σαφώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, ούτε εικασίες να κάνουμε. Το βέβαιο είναι ότι ο Αρχηγός τους Στρατού Ξηράς διαθέτει ψυχραιμία, τεχνογνωσία, διορατικότητα, ευφυΐα, ανθρωπιά, αλλά και κάτι ακόμα που τον καθιστά μεγαλειώδη: ικανότητες υψηλής διπλωματίας και πολιτικής. Αυτό το γνωρίζει η Τουρκία και φυσικά η Αμερική, που του απέδωσε και την πρωτιά ανάμεσα στους αποφοίτους του 2009 από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (National Defense University – NDU) με MBA στις «Στρατηγικές Ασφαλείας». Και αυτή την πραγματικότητα είναι ανίκανη να την αντιμετωπίσει η Τουρκία με επιχειρήματα και σθένος, παρά μόνο καταφεύγοντας σε κορώνες εντυπωσιασμού. Για τους Τούρκους και μόνο.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και περισσότερο στις ικανότητες του Α/ΓΕΣ. Είναι μια διεθνής προσωπικότητα, σεβάσμια και με βαρύ εκτόπισμα.

Αυτό είναι ευλογία για την Ελλάδα. Και σε τούτη την περίσταση ο Αντγος Στεφανής θα διαχειριστεί την κρίση με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Γιατί Αρχηγοί μπορεί να γίνονται διάφοροι.

Αποτελεσματικοί και με αστείρευτο πάθος ταγμένοι στο καθήκον τους, ελάχιστοι.

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.g

SHARE
RELATED POSTS
Διώτης διώκεται για την λίστα των ληστών, του Γιώργου Σαράφογλου
Δικαιοσύνη “lite”, του Γιώργου Σαράφογλου
Πλήρες κατατέθηκε στη Σύρο το ψηφοδέλτιο της “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”-Δηλώσεις του επικεφαλής κου Μανώλη Γλυνού

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.