Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Τουρισμός: Αντί για πανηγυρισμούς, ας κάνουμε αποτίμηση των ενεργειών και ας σηκώσουμε τον πήχη ψηλά, του Χαράλαμπου Κόκκινου [Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου]

Spread the love

Χρέος όλων μας τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να παραμείνουν ελκυστικός τουριστικός προορισμός και η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας.

Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και για εμάς τους κατοίκους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου το 80% των κατοίκων της έχει άμεση ή έμμεση σχέση, αποτελεί ημέρα σκέψης και προβληματισμού. Έχουμε την τύχη να ζούμε στη χώρα που βρίσκεται στις πρώτες δέκα θέσεις επισκεψιμότητας και τα νησιά μας να προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Αυτή τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού οφείλουμε να την προστατέψουμε, γιατί δίνει «οξυγόνο» στην ελληνική οικονομία που δοκιμάζεται και θέσεις εργασίας.

Αντί για πανηγυρισμούς, είναι προτιμότερο να κάνουμε αποτίμηση των ενεργειών και σηκώνοντας τον πήχη ψηλά να βάλουμε νέους στόχους.

Η χώρα μας πρέπει να μείνει ανταγωνιστική στον τουρισμό ιδιαίτερα τώρα που ανοίγουν και πάλι «κλειστές» αγορές, όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία κ.τ.λ. Η δυσβάσταχτη φορολογία δεν βοηθά σε αυτό. Η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α., η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης και μια σειρά από κρατικές φοροεπιδρομές σε συνδυασμό με έλλειψη κινήτρων και απουσία αναπτυξιακών νόμων, οδηγούν σε ασφυξία τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Απαιτούνται ευέλικτες διαδικασίες, στήριξη της επιχειρηματικότητας και πάταξη της γραφειοκρατίας.

Η ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών μας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς. Η επαρκής ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση των νησιών μας σε συνδυασμό με την οργάνωση και την ενημέρωση για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις για όλο το έτος, θα βοηθήσει στην προσέλκυση νέων τουριστών και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η «θωράκιση» των δομών υγείας στα νησιά μας δεν είναι μόνο δικαίωμα και απαίτηση των νησιωτών μας, αλλά επιβάλλεται να υπάρχει και για τα εκατομμύρια επισκέπτες μας που ζητούν ασφάλεια και αξιοπρεπή περίθαλψη.

Ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων και ο καλύτερος σχεδιασμός θα φέρει και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας που τα τελευταία χρόνια μειώνεται στα νησιά μας και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα.

Επιβάλλεται η αναβάθμιση των σχολών τουρισμού (π.χ. Α.Σ.Τ.Ε.) με την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και στις προσδοκίες των σπουδαστών.

Τέλος η οργανωμένη διαφήμιση σε συνδυασμό με καινοτόμες δράσεις θα βοηθήσουν τα μέγιστα το τουριστικό μας προϊόν.

Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε, οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι οι Έλληνες και να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Είναι υπόθεση και χρέος όλων μας τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να παραμείνουν ελκυστικός τουριστικός προορισμός και η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας.

Ο κος  Xαράλαμπος Κόκκινος είναι Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

SHARE
RELATED POSTS
Το ορατόριο για τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο του Δ.Μπρούχου που θα μείνει στο χρόνο, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά
.jpg
Απολογισμός πεπραγμένων 2014-2015 από τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο
Καλή στράτα, Μιχάλη!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.