Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τι δήλωσε ο Λυκουρέζος μετά τον ανακριτή – Το ιστορικό προ συλλήψεως

Spread the love

«Εγώ και ο Θοδωρής μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Αν είναι δυνατόν», ήταν η πρώτη δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου μετά τον ανακριτή στον οποίο οδηγήθηκε σήμερα, Παρασκευή.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος οι οποίο εμπλέκονται στην αποκαλούμενη «Μαφία των Φυλακών» ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Μεγάλη Δευτέρα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θανάσης Κονταξής, δήλωσε: «Οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων πρέπει να είναι σεβαστές υπό δύο προϋποθέσεις. Να είναι σύμφωνες με τον νόμο και να διαπνέονται από νηφαλιότητα. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος Λυκουρέζου πριν απολογηθεί δεν είναι αιτιολογημένο και δεν διαπνέεται από νηφαλιότητα. Δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας.

«Είναι σοκαρισμένος. Δεν υπάρχει κάτι στη δικογραφία. Ένταλμα συλλήψεως εκδίδεται όταν κάποιος είναι ύποπτος φυγής. Η οικία του Λυκουρέζου είναι γνωστή και ο ίδιος είναι κάθε μέρα στα δικαστήρια» πρόσθεσε.

Σοκ έχει προκαλέσει στον νομικό κόσμο της χώρας η σύλληψη των γνωστών δικηγόρων Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θοδωρή Παναγόπουλου για εμπλοκή τους στην αποκαλούμενη «Μαφία των Φυλακών».

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης έπειτα από την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του και σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου. Ο γνωστός δικηγόρος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης του Αρ. Φλώρου.

Ενώπιον των ανακριτικών αρχών αναμένεται να παρουσιαστεί και ο δεύτερος δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση και συνελήφθη, Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος αντιμετωπίζει τα ίδια αδικήματα με τον Αλ. Λυκουρέζο.

Το ιστορικό:

Η καταγγελία για τα 2.000.000 ευρώ

Αφορμή για τη σύλληψη των δύο δικηγόρων στάθηκε η καταγγελία του καταδικασμένου σε 21 χρόνια κάθειρξη Αρ. Φλώρου για την υπόθεση της Energa, ο οποίος υποστήριξε ότι του ζητήθηκαν 2.000.000 ευρώ προκειμένου να μη δηλώσει ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνόπουλος (έχει προφυλακιστεί για την υπόθεση της Μαφίας των Φυλακών) παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος του για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του.

Αυτή η οικονομική απαίτηση, σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο Αρ. Φλώρος, του μεταφέρθηκε από τον δολοφονηθέντα δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος εκπροσωπούσε τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση της Energa και είχε συνάντηση το καλοκαίρι του 2017 με τους κ.κ. Λυκουρέζο και Παναγόπουλο, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Γ. Αντωνόπουλου.

Για την καταγγελία του Αρ. Φλώρου και τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2017 μίλησαν -προ ημερών- ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχ. Ζαφειρόπουλου οι δικηγόροι Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Θέμης Σοφός.

Η συνάντηση

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τέλη Ιουλίου του 2017 συναντήθηκε με τον Αρ. Φλώρο, ο οποίος του ανέθεσε την υπεράσπισή του στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου από κοινού με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, αλλά και για την υπόθεση της Energa.

«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω, γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση, αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκατ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγόπουλου, ο οποίος δεν μίλησε».

Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε πως πριν από τη δικάσιμο, η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017, τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο. «Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι τη Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή, επειδή δεν είμαι έτοιμος, και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσειΜου είπε: ”Δεν φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής”».

Η κατάθεση του Θέμη Σοφού

Την ύπαρξη συναντήσεων πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ και δικηγόρος, Θέμης Σοφός.

Ο κ. Σοφός, όπως κατέθεσε, είχε την άποψη πως δεν έπρεπε να παρασταθεί πολιτική αγωγή στη δίκη.

«Εγώ του πρότεινα ότι θα ήταν καλύτερα να εμφανιστεί να εκθέσει τις απόψεις του και ανάλογα με την έκβαση της δίκης να ασκήσει τις όποιες αξιώσεις σας. Μου είπε ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είχε λόγο να μου επιτεθεί, γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα άλλαζε απλώς δικηγόρο, αν εγώ έβγαινα από τη μέση».

Ο κ. Σοφός κατέθεσε επίσης ότι ο 65χρονος δεν του ανέφερε ποτέ τις καταθέσεις των Αλβανών κατηγορουμένων, ενώ ο Γ. Αντωνόπουλος εμφανιζόταν βέβαιος ότι ο Φλώρος είναι πίσω από την εντολή.

Επίσης, ο κ. Σοφός ανέφερε ότι ο 65χρονος τού είπε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Φλώρο κι αν μπορεί να είναι και αυτός παρών. Η συνάντηση, όπως κατέθεσε ο Θ. Σοφός, έγινε στο τέλος Ιουλίου 2017, όταν και πήγε στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

«Εγώ δεν θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα»

Ο γνωστός ποινικολόγος σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση «ο Αντωνόπουλος είπε ότι θεωρεί πως ο Φλώρος έδωσε την εντολή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του, αν και δεν έχω αποδείξεις. Ο Φλώρος απάντησε ότι δεν είχε λόγο να το κάνει, γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα προχωρούσε την υπόθεση και με άλλον δικηγόρο».

Στο τέλος της συζήτησης, μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Σοφού, «ο Αντωνόπουλος σηκώθηκε και του είπε: “Εγώ δεν θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα” και του λέει και ο Φλώρος: “Ούτε εγώ”. Αναφέρονταν σε κάποιες αγωγές που είχε κάνει. Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω».

Πρόεδρος: Μα πώς έδωσαν τα χέρια;

Σοφός: Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας, αλλά δεν ξέρω αν πείσθηκε.

Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα…

Σοφός: Εγώ δεν θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από άλλα πράγματα.

Πρόεδρος: Είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;

Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρέζος το ήξερε.

SHARE
RELATED POSTS
Φτώχεια-Κόλαση: γράψατε Χ, του Κωστή Α. Μακρή
Άνυδρη χώρα, του Γιάννη Πανούση
Τρεις εικόνες για την επανίδρυση του Ελληνικού Κράτους, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.