Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Τα ροξ της μαμάς, της Μαρίας Κοζάκου

Spread the love
  • 12
    Shares

Τα ροξ μου θυμίζουν πολύ έντονα αυτές τις μέρες. Πάντα η μαμά μου έκανε ροξ.
Αυτές τις μέρες.
Δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο γλυκό νομίζω, ούτε σε άλλα σπίτια τα έχω δει, ούτε σε πολλά ζαχαροπλαστεία.
Υπάρχουν όμως και αναμνήσεις νεότερης εσοδείας.
Τα ροξ μου θυμίζουν μία από τις πιο αστείες ραδιοφωνικές στιγμές (από τις πολλές ωραίες και κατά τεκμήριο αστείες) που ζήσαμε με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Ακριβώς πριν δέκα χρόνια, στο Ζάππειο, στις πιο ωραίες εκδηλώσεις εξωστρέφειας για τα 70 χρόνια Ελληνική Ραδιοφωνία (φέτος δεν γιορτάστηκαν τα 80 και αυτό είναι θέμα ξεχωριστού ποστ πραγματικού κλαυσίγελου, που θα ακολουθήσει σύντομα). Κάναμε εκπομπή μαζί, για πρώτη φορά. Παρότι γειτνιαζαν οι εκπομπές μας, επί χρόνια, ποτέ δεν είχαμε κάνει μαζί εκπομπή. Μου είχε κάνει το χατήρι όμως και για να μην ακούει τη γκρίνια μου, καταλήξαμε, παραμονές Χριστουγέννων, πίσω από τα μικρόφωνα, στον ιστορικό χώρο του Ζαππείου. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής και ενώ μιλούσαμε για τις προετοιμασίες των γιορτών λέω τη φράση »η μαμά μου ετοιμάζει ροξ». Βλέπω μια σπίθα στο βλέμμα της και ταυτόχρονα μια απορία. »Εννοείς κροξ» μου λέει.
Αμέσως έκανα εικόνα τα παντοφλακια κροξ, σιροπιαστά στη χριστουγεννιάτικη πιατέλα, η Μαργαρίτα έπιασε αμέσως την κορυφαία ατάκα που εκστόμισε και συνέχισε αυτοσαρκαζόμενη.
Βάλαμε τρία τραγούδια back to back για να σταματήσουμε να γελάμε. Έκτοτε και για όσο διάστημα συνυπήρξαμε στο Δεύτερο, μοιραζομασταν το μικρόφωνο κάθε μέρα για ένα τέταρτο. Ακόμα και σήμερα, ακροατές μνημονεύουν εκείνο το δεκαπεντάλεπτο. Όσοι έχουν απομείνει από τότε.
Και φέτος η μάνα έκανε ροξ. Είχε πει ότι “φέτος, χωρίς τον μπαμπά μας, δεν θα στολίσω και δεν θα κάνω τίποτα ιδιαίτερο».
Ο μπαμπάς μας γιόρταζε τα Χριστούγεννα. Είναι τα πρώτα, χωρίς τον επί 55 χρόνια σύντροφο της.
Πριν από λίγες μέρες με ρώτησε αν θέλω κάτι ιδιαίτερο για αυτές τις μέρες. Ροξ της είπα, περιμένοντας ότι δεν θα γίνουν ποτέ.
Σήμερα, μπήκα στο σπίτι και ηταν έτοιμα.
Τη χάρηκα τη μάνα!
Η ζωή είναι γλυκιά, είναι σιροπιαστή.
Και φέτος κερνάμε.
Ροξ βουτηγμένα σε νέες και παλιές αναμνήσεις.

Πηγή: https://mariakozakou.wordpress.com/

*  Η Μαρία Κοζάκου είναι δημοσιογράφος και New Media Expert

12003223_10207170147642369_940732370248170668_n.jpg

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

  • 12
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Δήμαρχος Στεργίου: “Άλλος νίκησε, άλλος θα διοικήσει. Μετά από 21 έτη, θα πάψω να ασχολούμαι με το συμφέρον των πολιτών”
“Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” προς δίδυμο Λεονταρίτη-Χατζημάρκου: η καιροσκοπική κοροϊδία σας, λαμβάνει τέλος. Τελικά, λεφτά υπάρχουν;”
Περίπατος σε φθινοπωρινή νοσταλγία, του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.