Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Τα παιδιά δεν πρέπει να πληγώνονται, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη είναι Δημοσιογράφος και Αναγνώστρια της iΠόρτας

Τα παιδιά δεν πρέπει να πληγώνονται, δεν πρέπει να μαθαίνουν την αλήθεια. Βάλε τους παιδικές σειρές, διάβασέ τους ιστορίες για νεράιδες και πριγκίπισσες, διηγήσου τους παραμύθια για βάτραχους που γίνονται πρίγκιπες. Αλλά μην τους λες την αλήθεια, άφησέ τα να ζούνε προστατευμένα σε μία γυάλα, σε μία γλυκιά άγνοια κινδύνου.

Τα παιδιά δεν πρέπει να μαθαίνουν την αλήθεια. Δε πρέπει να βλέπουν πως  άλλα παιδιά καίγονται ζωντανά, πως ζουν σε ένα σύστημα που πετάει τους αληθινούς και τους ευαίσθητους και θέλει να επιβιώνουν μόνο τα κτήνη. Δεν πρέπει να μαθαίνουν την ωμή αλήθεια, μη τυχόν και πληγωθούν. Να μην αντιληφθούν πως όλα γύρω μας σαν χαρτοπόλεμος καταρρέουν, πως η αδικία θεριεύει και το κακό επιχειρεί με λύσσα να κρύβει το οτιδήποτε αληθινό και όμορφο.

Όχι, μη τυχόν και μάθουν τίποτα τα παιδιά που είναι και η ελπίδα για το καλύτερο αύριο. Χτίσε μία προστατευτική φούσκα γύρω τους, κρύψε το οτιδήποτε ψεύτικο, άφησέ να λιώνουν μπροστά σε μία τηλεόραση βλέποντας Barbie και Μπομπ Σφουγγαράκι, άφησέ να κάθονται όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι. Μην τα προετοιμάζεις για τίποτα, άφησέ τα να μάθουν την αλήθεια ξαφνικά και να πληγωθούν ακόμα πιο βαθιά. Άφησέ τα ζουν στην άγνοια, να μην αντιλαμβάνονται το μαύρο, να αισθάνονται συνέχεια πως ζουν ένα ροζ συννεφάκι. Να μη γνωρίζουν πως παιδιά όπως αυτά τίποτα δεν έχουν, είναι νηστικά, κακοποιημένα, μόνα. Να μη μαθαίνουν να ξεχωρίζουν την ψευτιά, το τίποτα, να μη θυμώνουν με την κοινωνία μας που χειροτερεύει, που μισεί, που περιθωριοποιεί. Να μη θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, το ανούσιο εκπαιδευτικό σύστημα, την παιδεία μας που πάσχει.

Αν τα παιδιά δε μαθαίνουν την αλήθεια, τότε ποιος; Αν τα παιδιά δεν αισθανθούν πως πρέπει αυτός ο κόσμος να αλλάξει, τότε ποιος; Αν τα παιδιά δε θελήσουν κάτι να αλλάξει, τότε ποιος; Αν αυτός ο κόσμος δεν τους πει την αλήθεια, τότε ποιοι;


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Δέσποινα Κοντάκη - Τσιριγώτη
Ήταν άλλος ο Χρόνος κι ο Καιρός, της Δέσποινας Κοντάκη
Την κόντρα πληρώνει ο πελάτης, του Γιώργου Αρκουλή
Τέλος Εποχής. Ξανά (Καληνύχτα Κεμάλ), του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.