Υγεία

Τα λαχανικά του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

“ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

 

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Το καλοκαίρι απολαμβάνουμε πεντανόστιμα και θρεπτικά λαχανικά, που εφόσον είναι στην εποχή τους, διατηρούν ενεργά όλα τα ευεργετικά συστατικά τους.

Μελιτζάνα. Πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, γι’ αυτό και όταν εκτίθεται στον αέρα, το χρώμα της αλλάζει. Περιέχει νάτριο, βιταμίνη Α και διαιτητικές φυτικές ίνες. Τα θρεπτικά συστατικά της, ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως το καφεϊκό και το αντιοδειδωτικό χλωρογενικό οξύ – με αντιμικροβιακή και αντιιική δράση – αλλά και φλαβονοειδή, όπως η αντιοξειδωτική  νασουνίνη.

Κολοκυθάκι. Με φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, προστατεύει τα μάτια, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενδυναμώνει καρδιά και πνεύμονες και βοηθά στο να διατηρήσουμε υγιές βάρος. Σύμφωνα με μελέτες, τα φυτοθρεπτικά συστατικά στο κολοκύθι, αποτρέπουν την εμφάνιση καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη. Μια κούπα κολοκύθια δίνει το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, που συμβάλουν την πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία.

Πιπεριά. Θωρακίζει τον οργανισμό, συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των ματιών και των αρθρώσεων. Πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί, έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η πράσινη πιπεριά είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην πρόληψη κρυολογήματος και λοιμώξεων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Κόκκινη και πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, αλλά και βιταμίνες Κ, Α, C που προστατεύουν τα μάτια και την όραση.

Καρότο. Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και η πλουσιότερη πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) που προστατεύει την όραση, αποτρέποντας ασθένειες όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.  Έχει αντιϋπερτασικές ιδιότητες. Ωστόσο τα αποθηκεύουμε μακριά από μήλα, αχλάδια, πατάτες και άλλα φρούτα και λαχανικά, που παράγουν αέριο αιθυλενίου, που τα κάνει πικρά.

Φασολάκια. Περιέχουν διπλάσιο σίδηρο συγκριτικά με το σπανάκι. Ο οργανισμός, για να χρησιμοποιήσει το σίδηρο στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, χρειάζεται χαλκό, που επίσης περιέχουν στα φασολάκια. Οι βιταμίνες C και Α και ο ψευδάργυρος τους, ενισχύουν  το ανοσοποιητικό  και αποτρέπουν την ακμή. Λόγω της θειαμίνης τους (βιταμίνη Β1), τονώνουν τη μνήμη.

Αγγούρι. Με βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, C αλλά και φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Είναι το καλύτερο φυσικό διουρητικό, πολύ ευεργετικό για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σε νεφρά και ουροδόχο κύστη. Περιέχει πυρίτιο και θείο που προστατεύει τα μαλλιά. Ο χυμός αγγουριού βοηθά σε ασθένειες δοντιών και ούλων.  

Ντομάτα. Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο της δίνει κόκκινο χρώμα.  Τα μαγειρεμένα προϊόντα τομάτας (παστεριωμένος χυμός, σούπα, σάλτσα και κέτσαπ), συμβάλουν στο να απορροφά ο οργανισμός καλύτερα το  λυκοπένιο, το οποίο είναι λιποδιαλυτό: η απορρόφηση διευκολύνεται και με την παράλληλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί κ.α) απ’ ό,τι στην ωμή τομάτα.

Ναι στις καυτερές πιπεριές!

Ινδοί, Ασιάτες και λαοί της Λατινικής Αμερικής τις λατρεύουν και είναι εξαιρετικά  ωφέλιμες!

Η καψαϊκίνη της καυτερής πιπεριάς δρα και σαν τοπικό αναισθητικό:  χρησιμοποιείται σε πολλά έμπλαστρα και αλοιφές για την ανακούφιση του πόνου. Οι καυτερές πιπεριές ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, εμποδίζουν την αρτηριοσκλήρυνση και σταματούν την αιμορραγία.  Επιπρόσθετα, βελτιώνουν  την κυκλοφορία του αίματος ενώ περιέχουν σε υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και C, οι οποίες δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και περιορίζουν την πείνα: η καψαϊκίνη  μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό αλλά και το αίσθημα κορεσμού.

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν τη βάση καυτερών παρασκευασμάτων όπως τσίλι (σκόνη), πάπρικα, μπούκοβο και καγέν.

SHARE
RELATED POSTS
Καλοκαίρι: πώς θα προφυλαχθώ από σφήκες και μέλισσες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι φλεγμονές έχουν εχθρούς και φίλους!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
ΓΕΣ & ΑΚΟΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο: Όταν η Τέχνη θεραπεύει, η θεραπεία γίνεται Τέχνη!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.