Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι – Ουδέποτε λειτούργησε η Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας που δόθηκε από το ΕΣΠΑ το 2010

Spread the love

Αποκαλυπτικά στοιχεία για όσα δραματικά συνέβησαν στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι έχει εντοπίσει η έρευνα του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου και των συνεργατών του. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, οι εισαγγελικοί λειτουργοί απέκτησαν εμπεριστατωμένη εικόνα για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία με τους 99 νεκρούς. Τα συμπεράσματα προέκυψαν, μεταξύ άλλων, μέσα από καταθέσεις μαρτύρων, το ηλεκτρονικό αρχείο της Πυροσβεστικής και το πόρισμα του πραγματογνώμονα της εισαγγελίας, αξιωματικού της Πυροσβεστικής Δ. Λιότσου. Τι προκύπτει συγκεκριμένα;

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι καταγγελίες για μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων από την Ανατολική Αττική –ακόμα και από τον Νέο Βουτζά– στο μέτωπο της Κινέτας. Οι υδροφόρες με κωδικούς «12 – 15» και «Μάκρη 30», που εκτελούσαν περιπολία στο Νταού Πεντέλης και πιθανολογείται ότι θα είχαν σβήσει άμεσα τη φωτιά, είχαν κατόπιν εντολής μετακινηθεί στη Δυτική Αττική και στο μέτωπο της Κινέτας. Ενώπιον των εισαγγελέων, αξιωματικός της Πυροσβεστικής κατέθεσε ότι συνολικά 11 οχήματα από τη Νέα Μάκρη και τις όμορες περιοχές πήραν εντολή να μεταβούν στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, πριν ξεσπάσει φωτιά στο Νταού.

Πάντως, παρά τα όσα είδαν αρχικά το φως της δημοσιότητας, η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων που είχαν απομείνει στην περιοχή ήταν άμεση. Από τα αρχεία GPS των πυροσβεστικών οχημάτων που δόθηκαν στους εισαγγελείς προκύπτει ότι το «199» ειδοποιήθηκε για την έναρξη της πυρκαγιάς στις 4.41 μ.μ. από το εθελοντικό πυροφυλάκιο της Ραφήνας και μόλις ένα λεπτό αργότερα έφυγε για το μέτωπο όχημα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού, στην Παλλήνη. Εφθασε στη φωτιά 15 λεπτά αργότερα, καθυστέρηση που θεωρείται δικαιολογημένη λόγω της απόστασης. Εξίσου άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης. Δεν ισχύει το ίδιο για την αντίδραση της ηγεσίας του σώματος όταν ειδοποιήθηκε ότι η πυρκαγιά στο Νταού ξέφυγε από τον έλεγχο με κατεύθυνση ανατολικά προς τα σπίτια του Νέου Βουτζά. Οι δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που επέβαιναν στο ελικόπτερο συντονισμού και πέταξαν πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς επικοινώνησαν στις 5.10 μ.μ. με τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό και νυν αρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο, προειδοποιώντας τον ότι η φωτιά ήταν επικίνδυνη, με κατεύθυνση προς Βουτζά, ενώ μερικά λεπτά αργότερα το ίδιο διαβίβασε μέσω ασυρμάτου και ο χειριστής του μοναδικού πυροσβεστικού ελικοπτέρου Erickson S-64 που πήρε μέρος στην επιχείρηση.

Το εν λόγω ελικόπτερο συμμετείχε στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κινέτα και στις 4.50 μ.μ. πήρε εντολή να κατευθυνθεί στο Μάτι. Κάποια αεροσκάφη που, επίσης, διατάχθηκαν να μεταβούν στη φωτιά στην Ανατολική Αττική δεν μπόρεσαν να απογειωθούν είτε λόγω ανέμων είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων. Από στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελέων προκύπτει ότι, τελικά, η εντολή στο δεύτερο Erickson να πετάξει πάνω από το Μάτι δόθηκε στις 5.40 μ.μ. και δεκαπέντε λεπτά αργότερα ανακλήθηκε, καθώς το πλήρωμα του ελικοπτέρου διετάχθη να πραγματοποιήσει ρίψεις νερού στα διυλιστήρια Κινέτας – Αγίων Θεοδώρων, μολονότι η φωτιά που μαινόταν εκεί είχε χαρακτηριστεί ελεγχόμενη.

Η έρευνα των εισαγγελέων εντόπισε λάθη και παραλείψεις και σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), της ΕΛ.ΑΣ., της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθώς και του Λιμενικού. Επιβεβαιώθηκε, ενδεικτικά, ότι ουδέποτε συστήθηκε και λειτούργησε η «Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας», ούτε όμως και το σύστημα διαχείρισης πυροπροστασίας και πυρόσβεσης που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και παραδόθηκε στην Περιφέρεια το 2010.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Γιάννης Σουλιώτης

SHARE
RELATED POSTS
Κάστρο – Τρυντώ: 40 χρόνια μετά…, του Χρήστου Μαγγούτα
Ελλάς…το “Μεγαλείο” σου! (Greece…your “Greatness”!), του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou
H κατάρρευση της εμπιστοσύνης, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.