Πόρτα στην Πολιτική

Τέλος με τον φασισμό! Ή μήπως όχι;, του Σταύρου Θεοδωράκη

Spread the love

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν Βουλευτής Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Πολιτικής Κίνησης «ΠΟΤΑΜΙ». Προηγούμενα υπήρξε Δημοσιογράφος με εκλεκτές εκπομπές στην τηλεόραση «Πρωταγωνιστές», αρθρογραφώντας στα ΝΕΑ και ιδρύοντας το καινοτόμο site για το 2009 protagon.gr. Σήμερα πρωτοπορεί με το pod.gr και το “π2=Πρόοδος στην Πράξη”.

Οι ναζιστές ΔΕΝ έπεσαν με αλεξίπτωτο στα Πετράλωνα -και σκότωσαν τον Σαχζάτ- και μετά, με αλεξίπτωτο ξανά, στο Κερατσίνι – και σκότωσαν τον Φύσσα. Υπήρχαν και δρούσαν πολύ πριν. Οι «Πρωταγωνιστές» έχουν καταγράψει την δράση των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής, το 2009, όταν επιτέθηκαν στους μετανάστες που είχαν καταλάβει το παλιό Εφετείο στην Σωκράτους. Τότε που πολλοί έλεγαν «να ξεβρωμίσει η Αθήνα» και δικαιολογούσαν την δράση των «αγανακτισμένων πολιτών» με τα μαύρα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης «γυρνάει» στα χρόνια που τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής έδιναν συνεντεύξεις lifestyle και εύχεται το σημερινό κύμα αντιφασισμού να παράγει και αληθινά αντισώματα στον φασισμό και να μην είναι απλά μια μόδα.

Ναι, η συγκέντρωση στην Αλεξάνδρας ήταν συνταρακτική.

Και τα νέα παιδιά -τα πολύ νέα παιδιά- που δάκρυσαν στο άκουσμα της λέξης «ένοχοι», θα το έχουν να το διηγούνται.

Δεν είναι η γενιά που ψήφιζε Χρυσή Αυγή, είναι η γενιά που έβαλε την Χρυσή Αυγή στην φυλακή.

Ας φρενάρουμε όμως λίγο. Γιατί τις τελευταίες ώρες, αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς κάποια δημοσιεύματα και κάποιες αναρτήσεις, θα πιστέψει ότι ο τράχηλος του Έλληνα φασίστα δεν υπομένει.

Οι φασίστες όμως ΔΕΝ έπεσαν με αλεξίπτωτο στα Πετράλωνα -και σκότωσαν τον Σαχζάτ- και μετά, με αλεξίπτωτο ξανά, στο Κερατσίνι – και σκότωσαν τον Φύσσα. Υπήρχαν και δρούσαν πολύ πριν.

Θυμίζω τα πλάνα των «Πρωταγωνιστών» με τις αιματηρές συγκρούσεις έξω από το παλιό Εφετείο της Σωκράτους, το 2009. Ήταν, μία από τις χειρότερες σε τηλεθέαση εκπομπές, με ελάχιστη αναπαραγωγή από άλλα ΜΜΕ, καθότι «στο ξεβρόμισμα της Αθήνας» -έτσι το έλεγαν πολλοί- χωρούσε και λίγο ξύλο από τους «αγανακτισμένους πολίτες» με τα μαύρα.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2012 πήρα συνέντευξη από τον Μιχαλολιάκο. Όχι «πώς είστε και τι κάνετε» αλλά ερωτήσεις για όλα αυτά που μέχρι τότε δεν είχε ρωτήσει κανείς. Για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του, για τον ύμνο που είχε γράψει στον Χίτλερ, για το μένος του εναντίον των ομοφυλόφιλων, για τις 40 μεραρχίες που απειλούσε να κατεβάσει στο Σύνταγμα, για τις νυχτερινές επιδρομές στις γειτονιές και τον ξυλοδαρμό των μεταναστών. Στην ίδια εκπομπή προβάλαμε έναν ολοκληρωμένο αντίλογο στη φασιστική θεωρία και δράση, συζητώντας με τον Στέλιο Κούλογλου, τον Πέτρο Μάρκαρη και τον Διονύση Σαββόπουλο.

2012, θυμίζω. Εποχή που πολλοί στη δημόσια σφαίρα χαριεντιζόντουσαν με τους ναζιστές και ραδιόφωνα και τηλεοράσεις διαφήμιζαν lifestyle συνεντεύξεις για το ανθρώπινο πρόσωπο -και τις κηπουρικές επιδόσεις!- των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής. Κάποιοι από αυτούς -τους παρουσιαστές δηλαδή- ξεκινούσαν την εκπομπή τους με τον ύμνο των Ες Ες, δήθεν χιουμοριστικά!

Και ερχόμαστε στο Φθινόπωρο του 2013.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στους

Πρωταγωνιστές (official)

αποκαλύψαμε με έρευνα και μαρτυρίες ότι δεν είχαμε μια «τυχαία σύγκρουση χουλιγκάνων», όπως πολλοί ψέλλιζαν τότε αλλά ήταν μια σχεδιασμένη δολοφονία εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου, μίλησε πρώτα στους «Πρωταγωνιστές», και μετά κλήθηκε από τις ανακριτικές αρχές για να βοηθήσει στην υπόδειξη των ενόχων.

Η δολοφονία όμως, κι ας αφήσουμε τα ψέματα, δεν μας συντάραξε όλους. Την μεγάλη της εκλογική επιτυχία του μισού εκατομμυρίου ψήφων την έζησε η Χρυσή Αυγή 9 μήνες μετά την δολοφονία του Φύσσα.

«Όσοι σωπαίνουν είναι ασυμπτωματικοί φασίστες» έλεγε ένα χειρόγραφο πλακάτ στην Αλεξάνδρας. Έξυπνο, αν και υπερβολικό.

Ο τρέντι αντιφασισμός θα παράγει τα δικά του βάιραλ αυτό το Φθινόπωρο. Πολλά λάικ και πολλά σέαρ. Πολύ καλοδεχούμενα.

Αρκεί να παράγει και μερικά αληθινά αντισώματα.

Για τους επόμενους φασίστες που κάποια στιγμή θα θελήσουν να εμφανιστούν ξανά οργανωμένοι.

Αλλά κυρίως – αντισώματα- για τους μικρούς καθημερινούς φασισμούς που ανεχόμαστε και κάποιες φορές αναπαράγουμε. Είτε από άγνοια είτε γιατί «εκεί πάει το ρεύμα».

Αλλά ξέχασα, όλα αυτά τέλειωσαν με την απόφαση ενοχής των μελών της ΧΑ. Ή μήπως όχι;

Ακούστε ολόκληρο το podcast, στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

SHARE
RELATED POSTS
Κατίνες, του Μάνου Στεφανίδη
Ανακοίνωση για τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον αιγιαλό
Στα 35 τα εκτελούμενα έργα του Δήμου Ρόδου- Ξεκίνησαν σε Αφάντου, Κάμειρο, Νότα Ρόδο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.