Ανοιχτή πόρτα

Σωτήρης Τσιόδρας: Κι ένας καθηγητής λοιμωξιολογίας που δεν πολιτεύεται, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Ούτε σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας ούτε στο σύνολο των υποψηφίων οιουδήποτε κόμματος κι αν τον αναζητήσεις δεν πρόκειται να βρεις το όνομά του να φιγουράρει στις λίστες τους. Είναι ένας από εκείνους τους ολίγους που δεν ενέδωσε στο να εξαργυρώσει την επιστημονική του επάρκεια με μια θέση στα της Βουλής έδρανα. Ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σήκωσε όλο το βάρος της αντιμετώπισης του κορονοϊού, χωρίς στιγμή να διστάσει – όπου έκρινε – να αντιπαρατεθεί κιόλας με την κυβέρνηση εκφέροντας σταράτα και στα ίσια την άποψή του. Ήταν εκείνος ο οποίος σε ομιλία του σε ημερίδα ιδιωτικού νοσοκομείου είχε το θάρρος και την παρρησία να ομολογήσει: ‘Αποτύχαμε παταγωδώς διότι σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευτήκαμε την ιδεοληψία μας’.

Την ίδια στιγμή που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας βρισκόταν στην πρώτη γραμμή ενάντια στην μάστιγα, της πρωτοφανούς για τα ελληνικά χρονικά πανδημίας, άλλοι γνωστοί έως τότε αλλά και άγνωστοι καθηγητές επιδημιολόγοι, πνευμονολόγοι, μικροβιολόγοι, αιματολόγοι κλπ κατελάμβαναν θέσεις υπουργικές ή φρόντιζαν εν πάση περιπτώσει να ευρίσκονται κοντά σε πρωθυπουργούς, προέδρους κομμάτων και με έντονη την παρουσία τους στα τηλεπαράθυρα ωσεί πλουμιστοί σελέμπριτι επιστήμονες, με αποτέλεσμα να γίνουν τόσο γνωστοί ανά το Πανελλήνιο ώσπου κάποια στιγμή να διεκδικούν και θέση …ηθοποιού. 

Και Ματίνα Παγώνη είδαμε να δηλώνει ευθαρσώς ότι η θέση της είναι στην Νέα Δημοκρατία, και Μίνα Γκάγκα είδαμε να υπουργοποιείται, και Όθωνα Ηλιόπουλο να κοσμεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 21ης Μάη, όπως επίσης και Αθανάσιο Τσακρή. Εκείνος ο οποίος σε χαμηλούς τόνους πάντα κινείτο και με προσήλωση στην επιστήμη του – αποφεύγοντας όσον μπορούσε το γυαλί της τηλεόρασης – ήταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Και τι δεν εισέπραξε αυτός ο άνθρωπος! Μέχρι και ‘γαριασμένο φανελάκι’ τον ‘βάπτισαν’. Και ανελέητα χτυπήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή συνέπραξε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας λοιδορήθηκε οσάκις ξεστόμιζε αλήθειες που πονούσαν σχετικές με τις εισηγήσεις του περί μη επαρκών ΜΕΘ και τον τρόπο που αυτές λειτουργούσαν. Ναι, βεβαίως και λάθη έκανε ο κύριος καθηγητής, αλλά είναι δυνατόν να μη σημειωθούν και λάθη όταν ένας επιστήμονας είναι επιφορτισμένος με ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο αυτό της πανδημίας; Αν και ήταν στο χέρι του μέσα σε μια τέτοια φουρτούνα όπως αυτή του κορονοϊού να τα βροντήξει όλα δημιουργώντας πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν το έπραξε, ποτέ δεν πέρασε από την σκέψη του να τα παρατήσει και ν’ αποτραβηχθεί στην θέση του, διότι ούτε ως πολιτικός σκεφτόταν ούτε σε ίδιον όφελος αποσκοπούσε, τον ενδιέφερε μόνο το σύνολο της κοινωνίας και το πώς θα σώζονταν περισσότεροι συμπολίτες μας. Παρέμεινε κι εξακολουθεί να παραμένει έως και σήμερα ένας ταπεινός υπηρέτης της επιστήμης του και του συνολικού καλού.

Κι επειδή εδώ δεν πρόκειται ούτε το εγκώμιό του να πλέξουμε ούτε σε αγιοποίησή του να προβούμε – μακριά από εμάς τοιούτοι χαρακτηρισμοί – έχουμε όμως το δικαίωμα να υπενθυμίσουμε σε κάποιους άλλους όπου στο όνομά του, στις πλάτες του και στις μεταδιδόμενες γνώσεις του στηριζόμενοι, έστησαν αξιοζήλευτες και χρυσοπληρωμένες καριέρες χωρίς να καταβάλουν και ιδιαίτερο κόπο. Κι αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας κύριος Τσιόδρας, η απάντηση είναι: Στην θέση όπου και πριν την πανδημία ήταν, στο Αττικό Νοσοκομείο, σκυμμένος πάνω από τα μικροσκόπιά του διενεργώντας και περαιώνοντας τις έρευνές του. 

Μπορείτε να αναλογιστείτε ποία θα ήταν η ανταπόκριση του εκλογικού σώματος σε περίπτωση που εκτίθετο σε ψηφοδέλτιο οιουδήποτε κόμματος; Απλώς, σαρωτική.

SHARE
RELATED POSTS
…άλλη μια μάχη για την δικαίωσή του…, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου
“Βούτυρο και Όπλα”* – “Guns versus Butter”**, του Γιώργου Σαράφογλου
Ο μεγιστάκος, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.