Πρόσωπα - Αφιερώματα

Σωτήρης Τσιόδρας, ένα τέκνο της Ομογένειας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, του Βασίλη Κουτσίλα

Spread the love

 

Ο Βασίλης Κουτσίλας είναι Δημοσιογράφος και Υπεύθυνος του Εθνικού Κήρυκα Γραφείου Αθήνας

Ένα τέκνο της Ομογένειας βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η Ελλάδα κατά του κορωνοϊού. Ο γεννημένος στην Αυστραλία και με σπουδές μεταξύ άλλων στο Harvard, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και τον σεβασμό όλων των Ελλήνων όχι μόνο γιατί πείθει για την επιστημονική του κατάρτιση, αλλά και για την σοβαρότητα και την ψυχραιμία του.

Κάθε απόγευμα στις 6 η Ελλάδα κρέμεται από τα χείλη του. Περιμένει να ακούσει πώς πηγαίνει η «μάχη» της χώρας εναντίον του αόρατου αυτού εχθρού. Ο κ. Τσιόδρας θα ανακοινώσει τους θανάτους, τα νέα κρούσματα και θα δώσει συμβουλές όχι με ύφος και βλέμμα αφ’ υψηλού. Ο λόγος του δεν είναι τεχνοκρατικός. Μας μιλάει σαν πατέρας (έναν ρόλο που τον ξέρει πολύ καλά αφού ο ίδιος έχει εφτά παιδιά), μας μιλάει σαν αδερφός. Μας λέει ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε όλοι υπεύθυνα «για να προστατεύσουμε τις μανάδες και τους πατεράδες μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας».

Δεν το κάνει επιτηδευμένα για να απευθυνθεί στο συναίσθημά μας. Το κάνει γιατί πέρα από επιστήμονας είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Γι’ αυτό και όταν κάνει αυτές τις αναφορές η φωνή του κάποιες φορές σπάει.

Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ ΤΣΙOΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ. EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Σύντομα, όμως, η οικογένεια του επέστρεψε στην Ελλάδα και ο κ. Τσιόδρας τέλειωσε το Λύκειο στη γειτονιά του την Κυψέλη (με άριστα) και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων.

Δύο χρόνια αργότερα πήρε μετεγγραφή ως αριστούχος στην Ιατρική Σχολή Αθήνας. Ολοκλήρωσε με «Αριστα» τον Μάρτιο του 1991.

Ακολούθησε η στρατιωτική του θητεία. Το 1991-93 υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς, ως γιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, την Αρτα, τη Σύμη, την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου εργάσθηκε επίσης ως ειδικευόμενος Παθολογίας για 6 μήνες.

Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein. Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard και ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός.

Το 1998 έλαβε τίτλο με το όνομα «Υπότροφος ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Harvard». Εκεί εκπαιδεύτηκε στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκες λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκαταστολής, π.χ. από μεταμοσχεύσεις (παγκοσμίως γνωστό κέντρο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και μυελού των οστών) ή από AIDS. Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια Σχολή.

Με αυτή την πορεία στις ΗΠΑ, ο κ. Τσιόδρας θα μπορούσε να μείνει εκεί και να κάνει ιατρική καριέρα σε μια χώρα που σαφώς δίνει περισσότερες προοπτικές και δυνατότητες. Επέλεξε όμως να επιστρέψει στην Ελλάδα (2001) όπου ολοκλήρωσε το υποχρεωτικό από το νόμο Αγροτικό του στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνάντηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα για τον κορωνοϊό. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Μετά το τέλος της θητείας του απασχολήθηκε ως λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Την επόμενη χρονιά υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναγορεύτηκε διδάκτορας και από το Δεκέμβριο του 2003 ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα διανύοντας όλες τις βαθμίδες εξέλιξης: επιστημονικός συνεργάτης, λέκτορας, επίκουρος, αναπληρωτής και σήμερα πλέον τακτικός καθηγητής Ιατρικής.

Στο μεσοδιάστημα δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ, στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Και άλλες φορές στην πρώτη γραμμή

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσιόδρας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχει στην οργάνωση και στην αντιμετώπιση ιώσεων. Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής. Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας Υγείας, σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC), οι οποίες επιθεώρησαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προετοιμασία για πανδημία γρίπης σε εθνικό επίπεδο (Ιταλία και Ουγγαρία).

Ως λοιμωξιολόγος–σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στην Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Αργος το 2004 η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1 το 2005-2006 καθώς και η πανδημία γρίπης 2009-2010, οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου το 2010-2012 και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα το 2012-2013.

Πολύτεκνος και ψάλτης

Οπως προαναφέρθηκε, πέρα από επιστήμονας, ο κ. Τσιόδρας είναι πατέρας επτά παιδιών και ψάλτης. Ο χαμηλών τόνων επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας και συνηθίζει να ψέλνει στην ενορία όπου ανήκει. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή ψάλτης στη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων, ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη Θεία Λειτουργία, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία πιστών λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.Νικόλαος.

 

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στον έντυπο “Ε.Κ.” των Η.Π.Α.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Παρέα με την Βίκυ, τον Τέλη, τον Τζακ…, του Γιώργου Αρκουλή
Capa-Cibele-Dorsa.jpg
H Σιμπέλ Ντόρσα αυτοκτόνησε προειδοποιώντας την Αθηνά Ωνάση για τον Ντόντα
Έφυγε άλλος ένας Στέλιος …, του Γιάννη Παπαϊωάννου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.