Αρχική

Συγκυβερνήσεις ή συνενοχές;, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

Ζούμε δυστυχώς σε μία εποχή όπου επαναλαμβανόμενα γεγονότα και συνακόλουθες κρίσεις, θεωρητικές, ιδεολογικές, πολιτικές, ηθικές, υγειονομικές, οδηγούν σε συγκρούσεις, αμφισβητήσεις και απογοητεύσεις σε ένα πλαίσιο κοινωνικοπολιτικής λειτουργίας ολοένα και πιο ευμετάβλητο, χωρίς σταθερές βάσεις ορθολογισμού, αρχών και αξιών, που συνθέτουν τελικά ένα εκρηκτικό μείγμα ανασφάλειας και εκρήξεων θυμού.

Αν δεν προσέξουν οι πολιτικές δυνάμεις και οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας το αρκετά μεγάλο επόμενο διάστημα και δεν διαχειριστούν με σύνεση, σχέδιο, ομόνοια και συνεννόηση τη μεγάλη κρίση που έρχεται, πολύ φοβάμαι ότι τα αποτελέσματά της θα είναι ανεπίστρεπτα.

Οι  δηλώσεις από όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις ότι μπορεί να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας είναι μία βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε κανείς να χτίσει ένα πολιτικό σχέδιο για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της χώρας.

Το ερώτημα είναι όμως αν, (κάτι που έχουμε επισημάνει από χρόνια) με αυτά τα σάπια και απαξιωμένα ( σε νοοτροπία, σκέψη και δράσεις) και σε κάποιες περιπτώσεις διαπλεκόμενα ΄΄υλικά΄΄ του παλιού κακού μας εαυτού, μπορείς να χτίσεις  ένα γερό οικοδόμημα.

Το παρελθόν, αλλά κυρίως το παρόν, αποδεικνύουν ότι αυτή η τόσο παλιά παραδοχή όσο κι ο άνθρωπος ( με παλιά υλικά δεν χτίζεις τίποτα καινούργιο) ισχύει και σήμερα και δεν μπορεί με τα ίδια πρόσωπα να δημιουργηθεί μία ελπιδοφόρα συγκρότηση μετώπου που θα πάει την Ελλάδα ένα βήμα πιο πέρα.

Συνεννόηση σαφώς ναι, αλλά κάποιοι να είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα ή πολλά βήματα πίσω για να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό με νέο αίμα ( όχι απαραίτητα ηλικιακά αλλά επί τη βάσει ικανοτήτων και καθαρότητας) και νέες ιδέες.

Ένα άλλο πιο σημαντικό είναι να δούμε το σημείο επαφής, συνεννόησης και το προγραμματικό πλαίσιο αυτών των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Μιλάμε για κυβερνήσεις με λόγο και με ανεξάρτητη ( κατά το δυνατόν) πατριωτική πολιτική ή κυβερνήσεις συνενοχής και εκπλήρωσης των συμφερόντων ντόπιων και ξένων εις βάρος της χώρας και του λαού;

Αυτό επισημαίνεται, γιατί το σενάριο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και αλλού, εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, παίζει πολύ τελευταία.

Προσοχή λοιπόν:

Μια εθνική συνεννόηση είναι πλέον μονόδρομος αφού περάσαμε την τραγική περίοδο ΄΄ των λανθασμένων συντελεστών στο δημοσιονομικό πρόγραμμα και το λάθος μείγμα πολιτικής΄΄, αλλά και το ΄΄ θα σκίσουμε τα μνημόνια μ΄ ένα άρθρο και μ΄ ένα νόμο΄΄ και θα πρέπει επιτέλους να ισορροπήσουμε στην ρεαλιστική πολιτική αλλά με πατριωτικό υπόβαθρο, σχέδιο εξόδου από την κρίση και ικανά πρόσωπα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την κατάντια της χώρας και τις εθνικές μας περιπέτειες ( Μικρασιατική καταστροφή, Εμφύλιος, Δικτατορία, Μνημόνια), όπως ειπώθηκε πρόσφατα σε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο ΄΄ ευθύνονται από κοινού ο ξένος παράγοντας και οι πρόθυμοι ντόπιοι εντολοδόχοι τους΄΄.

Γι’ αυτό ας προσέξουμε τις επιλογές μας και σε φορείς αλλά και σε πρόσωπα, γιατί και οι ευθύνες μας ως πολίτες είναι τεράστιες.

SHARE
RELATED POSTS
logo iporta
Αρχική
Στους 87 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
DEH

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.