Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Στην Παναγία τη Νικοποιό, αφιερωμένος ο νεοανεγερθείς Ι.Ν. της Μεραρχίας Ρόδου – Θυρανοίξια στις 29 Φεβρουαρίου

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Τζίνα Δαβιλά

 

Σύμφωνα με την παράδοση και τα ιστορικά στοιχεία, η εικόνα της Παναγιάς της Νικοποιού που σήμερα βρίσκεται στη Βενετία, χρονολογείται από την Βυζαντινή περίοδο και είναι φιλοτεχνημένη σε σμάλτο, ενώ η κυρίως παράσταση περιβάλλεται από χρυσό πλαίσιο, διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους και μικρές εικόνες αγίων. Τόσο όμορφη εικόνα δεν υπήρξε άλλη εκείνη την περίοδο και μάλιστα οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις τους είχαν την εικόνα ως Προστάτιδα κοντά τους. Στην Τέταρτη Σταυροφορία επί Αυτοκράτορας Αλέξιου Μούρτζουφλου  η εικόνα εγκαταλείφθηκε  στους Λατίνους  και μεταφέρθηκε στη Βενετία ως λάφυρο της Σταυροφορίας.  Το 1588 η συντήρηση της εικόνας ανατέθηκε στον Έλληνα κρητικό ζωγράφο Θωμά Μπαθά ή Βαθά, ο οποίος είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Βενετία. Για τους  επόμενους αιώνες η εικόνα της Παναγιάς της Νικοποιού αποτέλεσε το σύμβολο Πίστης αλλά και Προστασίας απ’όλα τα δεινά και έχει μεταφερθεί στον Ναό του Αγίου Μάρκου, όπου και συνεχίζει να αποτελεί την θύμηση του ένδοξου Βυζαντινού Παρελθόντος που χάθηκε στο χρόνο, αφήνοντας ζωντανή παρακαταθήκη την περίτεχνη, σπάνια και άγια εικόνα της Παναγιάς  ως απόδειξη μιας εποχής που έσβησε αλλά υποδηλώνει το μέλλον.

Αξίζει να τονιστεί ότι η πρώτη “οικία” της εικόνας ήταν η πανάρχαιη Μονή της Παναγίας του Νίκους ή της Νικούς, που βρίσκεται  στην Κύθνο και που  σήμερα διατηρείται μόνον το καθολικό της σε απόσταση περίπου εξακοσίων πενήντα μέτρων από το κέντρο της Χώρας της Κύθνου.

Στην Παναγία την Νικοποιό θα αφιερωθεί ο νεοανεγερθείς Ιερός Ναός της 95 ΑΔΤΕ Μεραρχίας Ρόδου, του οποίου τα Θυρανοίξια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020.  Έργο εξαιρετικού συμβολισμού καθώς δεν υπήρχε Ιερός Ναός στην Μεραρχία Ρόδου αφ’ενός και αφ’ετέρου δεν υπάρχει τόσο η εικόνα όσο και άλλη Εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία την Νικοποιό. Τα Θυρανοίξια θα πραγματοποιηθούν στις 11:00 πμ και η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Η ανέγερση του Ιερού Ναού είναι το αποτέλεσμα ενός από τους στόχους που έθεσε ο νυν Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος κ.Νικόλαος Φλάρης να υπάρχει ΙΝ εντός Μεραρχίας. Πρέπει να επισημάνουμε, ότι σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια ανέγερσης του Ιερού Ναού ήταν η Μητρόπολις Ρόδου δια του Μητροπολίτη της κκ Κυρίλλου ο οποίος επεσήμανε και την μη ύπαρξη της Παναγίας της Νικοποιού στη Ρόδο. Αξίζει να τονιστεί ότι η αρχική προσπάθεια για την ανέγερσης του Ναού είχε γίνει από τον Αντιστράτηγο ε.α. Νικόλαο Χιονή – ο οποίος επίσης έχει διατελέσει Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ το έτος 2017-18 – και είχε καθ’υπόδειξιν του Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κύριλλου υποβάλλει σχέδια από αρχιτέκτονα και χωρίς κόστος για την υπηρεσία χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από ανώτερα κλιμάκια.

Δύο χρόνια μετά, το έργο υλοποιείται και ολοκληρώνεται μόλις σε 36 ημέρες. Ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Φλάρης, ένθεος και ευσεβής, αλλά και αποφασισμένος να έχει η Μεραρχία το δικό της καταφύγιο Πίστης, κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο που έμεινε δυο χρόνια στην αναμονή, με την βοήθεια χορηγών που αγκάλιασαν το Ιερό Ναό χρηματοδοτώντας τον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέγας Δωρητής είναι ο κ. Ιωάννης Μαυρομάτης Ξενοδόχος και Υπεύθυνος της Εταιρείας Ergoplan, ακολουθεί ο κ. Παύλος Χατζηκωνσταντίνου του Ομίλου Atrium Platinum, ενώ σημαντικές χορηγίες δόθηκαν από τους κκ  Μηναΐδη, Γεωργά, Κουγιό, Ιερά Μονή Πανορμίτη και ακόμη αρκετούς χορηγούς μικρότερης οικονομικής κλίμακας.  Των Θυρανοιξίων θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κκ Κύριλλος, ενώ αναμένεται η Μητρόπολη να δωρήσει στον Ι.Ν. και τρεις εικόνες

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Παναγίας της Νικοποιού θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

Κάτι τελευταίο: το τελευταίο καταφύγιο Ελπίδας του ανθρώπου, η τελευταία πιθανότητα γαλήνης και της καλής δύναμής του είναι η Πίστη στο Θεό. Η Πίστη στο Υπέρτατο Ανώτατο Ον, Άυλο μα και Υπαρκτό, που οπλίζει με ευγενές πάθος και αγάπη την ψυχή και το σώμα για να κάνει το καλό, για να δημιουργεί κάτι Υψηλό. Όταν οι Ανώτατοι Αξιωματικοί -και όχι μόνο- αναμετριούνται  με τα σύγχρονα “τέρατα” και είναι ολομόναχοι με τον εαυτό τους, τη δύναμη την βρίσκουν από την Πίστη τους στο Θεό. Σε απευθείας επικοινωνία. Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς πολλές πολυτέλειες. Όπως ακριβώς θα είναι ο απέριττος Ναός στην είσοδο της Μεραρχίας Ρόδου. Πέτρινος για να δηλώνει την αντοχή, μα και φιλόξενος για να αγκαλιάσει πιστούς και απίστους. Η Παναγιά Νικοποιός ας γίνει Σύμβολο Αντοχής, Δύναμης και Νίκης τόσο για την 95 ΑΔΤΕ όσο και για όλο το νησί της Ρόδου._

26.02.2020

Για το iPorta.gr : Τζίνα Δαβιλά

 

SHARE
RELATED POSTS
14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg
Στο αεροδρόμιο Μαριτσών τελικά ο αγώνας circuit στη Ρόδο με παρέμβαση Δημάρχου Φ.Χατζηδιάκου
Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ε.Σκανδαλίδη “Παπα-Στέργος Μανώλακας, το πορτρέτο ενός ταπεινού και χαρισματικού λευΐτη”
«Ρόδος Αξιών»: έχουμε όραμα και σχέδιο για τον τόπο, του Δημήτρη Κρητικού [Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.