Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στον Κόσμο Πρόσωπα - Αφιερώματα

Σπύρος Μερκούρης 1930-2018: έσβησε ένα λαμπρό μυαλό, ένας ευγενής άνθρωπος

Spread the love

Στο νοσοκομείο Νίμιτς άφησε την τελευταία του πνοή  λόγω καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, τα ξημερώματα της Παρασκευής 24 Αυγούστου 2018 ο αδελφός της Μελίνας, Σπύρος Μερκούρης.

Γεννημένος το 1930 ήταν το τελευταίο εν ζωή μέλος της οικογένειας Μερκούρη. Γονείς του ήταν ο πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Σταμάτης Μερκούρης και η Ειρήνη Λάππα και παππούς του ο επί πολλά έτη Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση ενώ υπήρξε μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα, χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1975) και ήταν μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν εκείνος που οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτιος-Απρίλιος 1968).

Με πρωτοβουλία του Σπύρου Μερκούρη πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το Υπουργείο Πολιτισμού εκθέσεις που πρόβαλαν τον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπως η Ελλάδα και η θάλασσα, η Δημοκρατία και η κλασική παιδεία, η προβυζαντινή και βυζαντινή τέχνη, η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αναγέννηση, η Ανθρώπινη μορφή στην πρώιμη ελληνική τέχνη, Μυκηναϊκή Έκθεση, το Πνεύμα και το Σώμα κ.ά. σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κλπ.

Παράλληλα, συμμετείχε σε ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές παραγωγές μεταξύ των οποίων: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ποτέ την Κυριακή» κ.ά. Γύρισε τις τηλεταινίες «Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα», «Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο», «Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση» καθώς και μια σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο.

Από το 2016 είχε λάβει τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου προέδρου στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

Ο Σπύρος Μερκούρης ήταν στενός φίλος της Επίτιμου Προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο της κας Αλίκης Μοσχή-Γκογκέ, ενώ απετέλεσε κι έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας της Ρόδου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι επισκεπτόταν τακτικά το νησί.

 

SHARE
RELATED POSTS
karchimakis.jpg
Γιώργος Καρχιμάκης: ο πρώτος Έλληνας μαθητής Αναπληρωτής Γραμματέας στη Χάγη
Διώτης διώκεται για την λίστα των ληστών, του Γιώργου Σαράφογλου
Εκλογή ή πρόσληψη;, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.