Κινηματογράφος - Θέατρο

«ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ» της Χρύσας Σπηλιώτη στο Θέατρο ΠΡΟΒΑ

Spread the love

Στο Θέατρο Πρόβα ανεβαίνει από το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η ξεκαρδιστική κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη με τίτλο «Σκοτσέζικο Ντους». Ο Σωτήρης Τσόγκας εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και την θεατρική προσαρμογή, με την σκηνοθετική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια ως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα μάτια του θεατή, ο οποίος μερικές φορές, άθελά του ή και ηθελημένα, γίνεται μέρος της παράστασης, στην οποία πρωταγωνιστούν η Μαίρη Ραζή, ο Σωτήρης Τσόγκας, ο Κώστας Δαρλάσης, ο Αντώνης Ζιώγας, η Κατερίνα Ζαχαριουδάκη και η Αιμιλία Γιακουμοπούλου.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας…«σκανδαλώδης ερωτικός» θίασος διεξάγει πρόβες για τη «Λυσιστράτη». Ο Φώτος, ο σκηνοθέτης, οραματίζεται να ταξιδέψει η παράστασή του εκτός συνόρων διασκευάζοντας τραγελαφικά τον Αριστοφάνη ενώ εκμεταλλεύεται τη θέση του φλερτάροντας με όλες τις αιθέριες υπάρξεις του θεάτρου του. Παράλληλα οι υπερφίαλοι ηθοποιοί του ακολουθούν ο καθένας τη δική του ματαιόδοξη διαδρομή.

Η σύζυγός του, η Μαρίλη, έχει στηρίξει την ατάλαντη καριέρα της σε έναν συμβιβασμένο γάμο, η Λητώ πουλά σεξ για να ανέλθει αλλά και για να αγοράσει αγάπη, η Έφη μάχεται για να μάθει να λέει ΟΧΙ χωρίς να εννοεί ΝΑΙ, ο Ορφέας, αν και προσπαθεί να αντισταθεί στην καταστροφική τάση που οδηγείται ο κόσμος υποχωρεί για τον έρωτα κι ο Μπάμπης, αποζητά την αποδοχή της ομοφυλοφιλικής του ταυτότητας, ενώ στην πραγματικότητα δεν την έχει αποδεχτεί ο ίδιος.

Καθώς προχωρούν οι πρόβες ξετυλίγονται με σπαρταριστό τρόπο οι εκρηκτικές σχέσεις που προκύπτουν μεταξύ τους.Ένα ερωτικό γαϊτανάκι θα προκαλέσει ρωγμές στη συνεργασία τους κι ο θεατής θα απολαύσει αβίαστα μια σειρά ξεκαρδιστικών καταστάσεων οι οποίες κατά την κορύφωσή τους θα αγγίξουν επί σκηνής τα όρια της αχαλίνωτης σεξουαλικής επιθυμίας, σε μια σχέση ανδρών και γυναικών αντιστρόφως ανάλογη με αυτή της «Λυσιστράτης» που αγκομαχούν να ανεβάσουν….

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Σκοτσέζικο Ντους»

Συγγραφέας: Χρύσα Σπηλιώτη
Προσαρμογή Κειμένου: Σωτήρης Τσόγκας
Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Σωτήρης Τσόγκας Σκηνικά- Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική: Νίκος Χαριζάνος
Σχεδιασμός φωτισμών: Νύσος Βασιλόπουλος
Video Art: Παναγιώτης Τσάγκας
Χορογραφίες: Κατερίνα Ζαχαριουδάκη
Α΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Ζιώγας

Φωτογραφίες: Γιώργος Πανηγυρόπουλος
Αφίσα – Εξώφυλλο Προγράμματος: Βασίλης Κουκμήσης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας – Προβολής: Αλίκη Δανάλη

Τυπογραφείο: Angelakis Digital

Μακέτες Προγράμματος: Ρόζα Παπουτσάκη
Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Λαλουδάκης
Χειρισμός φωτισμών/ήχου: Κώστας Κάτσενος
Διεύθυνση Θεάτρου : Μαίρη Ραζή

Παραγωγή: «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «Η ΠΡΟΒΑ»

Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Φραγκίσκου

Διανομή
Μαρίλη: Μαίρη Ραζή
Φώτος: Σωτήρης Τσόγκας
Μπάμπης: Κώστας Δαρλάσης
Ορφέας – Λευτέρης: Αντώνης Ζιώγας
Λητώ: Κατερίνα Ζαχαριουδάκη
Έφη: Αιμιλία Γιακουμοπούλου

Πού: Θέατρο Πρόβα (Κεντρική Σκηνή), Ηπείρου 39, Αθήνα 104 39, τηλ. 210 8818326, https://prova.gr/

Πότε: από 2 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά με διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 12 ευρώ (άνεργοι και συνταξιούχοι), Ατέλειες Ηθοποιών δεκτές

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.more.com/theater/skotseziko-ntous-tis-xrysas-spilioti/
https://www.ticketmaster.gr/
και στο ταμείο του Θεάτρου Πρόβα

 

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ένας θίασος κάνει πρόβες για να ανεβάσει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνους. Και ο μικρόκοσμος του θεάτρου γίνεται φακός μεγεθυντικός και αποκαλύπτει τα «παρασκήνια» λειτουργίας της σύγχρονης κοινωνίας, μέσω μιας ανελέητης σάτιρας. Το «Σκοτσέζικο ντους» της Χρύσας Σπηλιώτη καταγγέλλει την αδιαφορία για την κοινή λογική και την πραγματικότητα από τη μία, και το ενδιαφέρον για την αληθοφάνεια και την ψευδαίσθηση από την άλλη, που διατρέχουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Το έργο αυτό θέτει τα πλέον σοβαρά και πολύπλοκα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών με τον πιο γελοίο και διασκεδαστικό τρόπο, ορθώνοντας μπροστά στους θεατές έναν πελώριο καθρέφτη για να δουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Ένα έργο τραγικά επίκαιρο και ανεπανάληπτα κωμικό, που δίνει την ευκαιρία για ένα διαδραστικό θέαμα και ακρόαμα, με καινούργιες αισθητικές και τεχνικές σκηνικές προσεγγίσεις. Πρόκειται για ένα θέατρο μέσα στο θέατρο. Και αυτό μέσα στο κοινωνικό «θέατρο». Ένα έργο δεκτικό τριπλής αναγνώσεως. Η πολλαπλότητα και η πολυπλοκότητα των «ρόλων», που επωμίζεται ο σύγχρονος άνθρωπος, συνιστά μία κοινωνική φάρσα, όπου όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται. Όπου τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, το θέλω και το πρέπει, την αλήθεια και το ψέμα, το πλαστό και το γνήσιο το «καλό» και το «κακό» είναι διάτρητα.

Η Χρύσα Σπηλιώτη στο «Σκοτσέζικο ντους» εναλλάσσει με ευρηματικότητα και δεξιοτεχνία, με έναν δραματουργικό οίστρο το κωμικό με το τραγικό, το σατιρικό με το κωμικοτραγικό, το φαρσικό με το δραματικό, το μελοδραματικό με το παρωδιακό. Η επιλογή του έργου που ανεβάζει ο θίασος στο «Σκοτσέζικο ντους» δεν είναι τυχαία. Η «Λυσιστράτη» (εκλήθη Λυσιστράτη παρά το «λύσαι τον στρατόν») αποτελεί το τελευταίο αντιπολεμικό και φιλειρηνικό μήνυμα του μεγάλου κωμωδιογράφου και συνοψίζει το αρχαιότερο, αλλά και διαχρονικό κάλεσμα προς τους ανθρώπους να κάνουν έρωτα, και όχι πόλεμο. Κάλεσμα, που αναβίωσαν οι χίππυς στον αγώνα τους κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, οπότε και η Λυσιστράτη γνώρισε δόξες στην σκηνή από τις θεατρικές ομάδες των Πανεπιστημίων και άλλων θιάσων στις ΗΠΑ, ως επικεφαλής του μεγαλειώδους εκείνου κινήματος Ειρήνης, που δυστυχώς δολίως διαβρώθηκε και εκφυλίστηκε από το σύστημα εξουσίας. (Στην Ελλάδα εξάλλου το έργο αυτό του Αριστοφάνη ήταν σε μια ιδιότυπη σεμνοτυφική καραντίνα ως τα μέσα του 20ου αιώνα.)

Στο «Σκοτσέζικο ντους» η Χρύσα Σπηλιώτη δημιουργεί εντέχνως μια ατμόσφαιρα, όπου οι «αυθαίρετες» υπερβολές και ψευδαισθήσεις, η ρευστή-παιγνιώδεις-εξωφρενική φαινομενικότητα, η ανατροπή των «παραδοσιακών» ρόλων των φύλων, η χρήση ανατροπών, συμπτώσεων και παρεξηγήσεων μεταβάλλουν την όποια αλήθεια σ’ ένα λαμπερό ψέμα. Πρόκειται για μια αυθεντική κωμωδία, που «ξεγελάει» το δράμα των ανθρωπίνων σχέσεων στις σύγχρονες κοινωνίες. Η θεατρική υπόκριση έρχεται αντιμέτωπη με την κοινωνική υποκρισία και η σύγκρουση αυτή ακτινογραφεί τις ανθρώπινες σχέσεις, την ανειρήνευτη «μάχη» των φύλων, την μανία του ανθρώπου να εξουσιάζει και να πλεονεκτεί, την ακόρεστη επιθυμία του για δόξα, δύναμη και πλούτο, το σεξ και την κολακεία σαν μέσο επαγγελματικής ανέλιξης, την σκιαμαχία του ανάξιου με τον άξιο, του ανίκανου με τον ικανό, του μέτριου με τον άριστο, την αέναη «επαιτεία» για «αναγνώριση» και «αποδοχή».

Η Χρύσα Σπηλιώτη με το «Σκοτσέζικο ντους» μας ταξιδεύει με ασφάλεια και φαιδρότητα από την θεατρική υπόκριση στην κοινωνική υποκρισία, από τις συμβάσεις της Σκηνής στις συμβάσεις της κοινωνίας. ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΞΙΖΕΙ. – Σωτήρης Τσόγκας

 

 

Σημείωμα της συγγραφέως για το πρώτο ανέβασμα της παράστασης το 2000

«Ο σκηνοθέτης που με την εξουσιαστική του διάθεση ταλαιπωρεί τον θίασο. Οι ηθοποιοί που με τα “βεντετιλίκια” και το ευαίσθητο Εγώ τους “επιστρέφουν” την ταλαιπωρία στον σκηνοθέτη. Και όταν μάλιστα αρχίζουν τα μάλλον μπερδεμένα ερωτικά μπλεξίματα, τότε τα προβλήματα που προκύπτουν ως προς το ανέβασμα της παράστασης της Λυσιστράτης πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα….

Αυτό είναι το Σκοτσέζικο ντους (2000), η δεύτερη απόπειρά μου στον χώρο της θεατρικής συγγραφής που παρουσιάζεται σε λίγες μέρες στο Ιλίσια Studio. Πρόκειται για έργο πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο, το Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;, τόσο ως προς το θέμα όσο και ως προς τη σύνθεση του θιάσου. Πάνω από όλα ωστόσο, στόχος μου σε αυτό το εγχείρημα ήταν να γράψω μία πραγματική κωμωδία, με την οποία ο κόσμος θα γελάει αβίαστα.
Ταυτόχρονα όμως θέλησα να χρησιμοποιήσω το χιούμορ ως όχημα προκειμένου να μιλήσω για μερικά πράγματα λίγο πιο “δύσκολα”, όπως είναι, ας πούμε, οι σχέσεις των ανθρώπων τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Πιστεύω πάντως, και εδώ μιλώ ως ηθοποιός, ότι το να εκμαιεύσεις γέλιο από τους θεατές είναι πολύ πιο δύσκολο από το να προσπαθήσεις να τους συγκινήσεις. Με ένα δραματικό έργο μπορείς και να ξεγελάσεις, εδώ δεν έχεις τέτοια περιθώρια […]. (Χρύσα Σπηλιώτη, εφ. «Το Βήμα», 9.1.2000).

 

 

Καλλιτεχνική ταυτότητα του Πολιτιστικού Οργανισμού Πρόβα

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Πρόβα ξεκίνησε τη δραστηριότητα του το 1984 και απέκτησε τη πρώτη θεατρική του στέγη στο Μοναστηράκι με την επωνυμία «Θέατρο της οδού Ερμού». Από το 2001, το Θέατρο Πρόβα στεγάζεται στο διώροφο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Αχαρνών και Ηπείρου 39.

Το Θέατρο Πρόβα έχει τρείς σκηνές: την Κεντρική Σκηνή, την Δεύτερη (Πειραματική) Σκηνή καθώς και την Παιδική Σκηνή και διανύει τον 39ο χρόνο συνεχούς καλλιτεχνικής πορείας. Έχει στο ενεργητικό του 90 παραγωγές, συμμετοχή σε 4 διεθνή Φεστιβάλ, πολλές διακρίσεις και πολλά βραβεία συνόλου και ατομικά. Το πολύτιμο αρχειακό υλικό του θεάτρου έχει ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμο για το κοινό στην πλατφόρμα https://online.prova.gr/.

Στον ίδιο χώρο στεγάζεται η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή «Η Πρόβα», το Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, υπό την διεύθυνση της Κοραλίας Τσόγκα και Εργαστήρι για την Προετοιμασία των Εισαγωγικών και Κατατακτηρίων εξετάσεων των καλλιτεχνικών σχολείων. Από την παραστασιογραφία του Θεάτρου Πρόβα, εμφανώς αποδεικνύεται η συνεπής και μακρόχρονη εξυπηρέτηση στόχων υψηλής αισθητικής και ποιοτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και αναζήτησης, έρευνας και σπουδής νέων κωδίκων και μεθόδων υποκριτικής. Μεταξύ άλλων το Θέατρο Πρόβα έχει επιδοθεί στην έρευνα και σπουδή της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, αλλά και στην ανάδειξη της νεοελληνικής δραματουργίας, με έμφαση στην παρουσίαση τόσο αριστουργηματικών έργων του 20ου αιώνα (Δράκαινα του Μπόγρη, Φλαντρώ του Χορν, Μια νύχτα μια ζωή του Μελά), όσο και σύγχρονων άπαιχτων νεοελληνικών έργων (Μπόστ, Πάτσης, Τακόπουλος, Μέντης, Μητροπούλου, Διαλεγμένος, Χασάπογλου, Παναγόπουλος, Σιμιτζής, Χρυσούλης, Μαλέλης, Καρράς, Καμπανέλλης, Μουρσελάς, Σπηλιώτη).

Συνολικά το Θέατρο Πρόβα παρουσίασε 44 ελληνικά έργα και 46 ξένα, τόσο από το κλασσικό, όσο και από το σύγχρονο ρεπερτόριο. Σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους «Δωδώνη» και «Αιγόκερως», εκδώσαμε 32 βιβλία-προγράμματα με τα κείμενα των θεατρικών έργων που ανεβάσαμε.
Το Θέατρο Πρόβα επιχορηγήθηκε για το «Σκοτσέζικο ντους» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

SHARE
RELATED POSTS
dbird.jpg
“Έξυπνο Πουλί”, του Ζωρζ Φεντώ – Κερδίστε προσκλήσεις για τις 7/2/2017
Kostis A. Makris
“Καντίντ ή η αισιοδοξία”: Η παράσταση που είδα στο Θέατρο Πόρτα, του Κωστή Α. Μακρή
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Μαζί “ανεβάσαμε” την “Νίκη”, “μαζί σκοτώσαμε τη νύχτα”, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.