Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Σήμα και Συμβολισμοί, του Βαγγέλη Παυλίδη

Παρακολουθώ τις μέρες αυτές τα διάφορα σχόλια σε σχέση με το σήμα του Κινήματος Αλλαγής -το διαδύκτιο είναι γεμάτο απ’ αυτά. Το παρομοιάζουν πότε με το σήμα του Ariel, πότε με το Google Chrome ή με το “Πελοπόννησος Πρώτα” και πάει λέγοντας. Κάποιοι μάλιστα ανακαλύπτουν και το σατανικό 666 κρυμένο μέσα του.
Έχει πλάκα και, από σεβασμό προς τον ανώνυμο εμπνευστή του σήματος, δεν θα σχολιάσω την αισθητική του. Θα προσπαθήσω όμως με κάθε καλή διάθεση και αποφεύγοντας όσο γίνεται τα σαρκαστικά και κακεντρεχή σχόλια να το αποκωδικοποιήσω όσο γίνεται, να βρω τον συμβολισμό του. Στο τέλος, με το σκίτσο μου, θα δώσω και την δικιά μου εκδοχή. Πάμε λοιπόν.

Μοιάζει το σήμα μάλλον σαν τριαντάφυλλο, παραδοσιακό σύμβολο σοσιαλιστικών κομμάτων, που όμως είχαν και μια γροθιά που το κρατούσε -πάει η γροθιά. Η καρδιά, το κέντρο του σήματος είναι πράσινο που το ερμηνεύω ως συμβολικό του ΠΑΣΟΚ, του κυρίαρχου κόμματος του “Κινήματος”. Εκεί εξ άλλου παραπέμπει και ο τίτλος του νέου κόμματος- “Κίνημα” – “Αλλαγή”. Αυτό, θα μπορούσε ίσως να ερμηνευτεί και ως “καπέλο”.

Έχουμε ύστερα μπόλικο κόκκινο, κάτι που ομολογώ πως με μπερδεύει σφόδρα. Το κόκκινο είναι παραδοσιακά το χρώμα της επανάστασης, της εργατιάς, της Αριστεράς. Επανάσταση και Αριστερά στο Κίνημα Αλλαγής; Πού, πώς, πότε; Με Βενιζέλο, Λοβέρδο, Θεοδωράκη, Σιμήτη κλπ ; Όχι δα! Ας βάζανε τουλάχιστον λιγότερο κόκκινο… έτσι, τόσο δα.

Μένει τώρα εκείνο το γαλανό. Το χρώμα που συμβολίζει Ελλάδα και κατ’ επέκταση πατριωτισμό, αλλά και ακραίο εθνικισμό και γενικά ίσως τον ανένταχτο ή όχι και τόσο βέβαιο για το που ανήκει λαό. Πάει να πει λοιπόν πως το “Κίνημα” είναι πατριωτικό, με ό,τι αυτό σημαίνει, ενώ ίσως γλυκοκοιτάζει τους αναποφάσιστους, την μεγάλη κεντρώα μάζα.

Μέχρι εκεί πάει η ανάλυσή μου. Η γνώμη μου, όπως είπα στην αρχή, εκφράζεται με το σκίτσο: το εύθραυστο μυλαράκι, που σβουράει με όλους τους αέρηδες αρκεί να το στρέψεις προς τα ΄κει που φυσάει.
Αέρα στα πανιά του, λοιπόν.

===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===

Dear friends, I do realize this is all Greek to you, but so it is. It is all about Greek politics, too hard and tedious to explain to non Greeks.

Please, do not despair, I will hopefully come back with some pore comprehensible posts.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Γελοιογραφία: Βαγγέλης Παυλίδης: Άνθρωποι και αριθμοί
Ανθρωπος στα σύννεφα – Man in the clouds, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του – Erdogan and his Prime Minister, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.