Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Ιστορία

Σάμουελ Μοδιάνο: ο άνθρωπος που άνοιξε τα συρματοπλέγματα του Άουσβιτς, του Μιχάλη Κόκκινου

Spread the love

Ο Μιχάλης Ε. Κόκκινος είναι Δικηγόρος Ρόδου και τ. Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου των Εξωτερικών της Ελλάδας

Στην Βηρυτό ο επικεφαλής της Γ.Γ.Α.Ε. Μιχάλης Κόκκινος για τα θέματα της Ομογένειας

Η Ρόδος τίμησε την «Ανθρωπιά» στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας Σάμουελ Μοδιάνο. Έδειξε πως, η τέχνη μπορεί να γίνει κραυγή κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας! Νιώθω τιμή και περηφάνια για το «Ίδρυμα Σταματίου», για το βιωματικό, ιστορικό ντοκυμαντέρ «Η Αποστολή» και όλες και όλους τους συντελεστές του! Η αγκαλιά του Ροδίτη Σάμουελ Μοδιάνο, που άνοιγε πριν από 75 χρόνια πίσω από τα συρματοπλέγματα του Άουσβιτς για να χωρέσει τη ψυχή της αδερφής του Λουκίας, που χάθηκε μέσα στη βαρβαρότητα του μίσους, χώρεσε θαρρώ χθες με αγάπη, ένα ολόκληρο νησί, μια Πατρίδα, την ίδια την Οικουμένη! Η συγκίνηση όλων μας απερίγραπτη!!!

Σε τι αφορούσε η βραδιά που πραγματοποιήθηκε το Σαββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στο Κινηματοθέατρον ΡΟΔΟΝ:

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου και η κινηματογραφική του ομάδα «Ciné Chevalier», στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για τη δημιουργία μιας Ροδιακής Ταινιοθήκης, σας προσκαλούν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στις 20:00, στο θερινό Κινηματοθέατρο «Ρόδον», στην προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης, με τίτλο: «Σαμουελ Μοντιάνο: Η αποστολή. Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς», σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μαζαράκη, Γιώργου Τζεδάκη και Δημήτρη Κόκκινου και μουσική Αντώνη Κυζούλη.

Περίληψη της ταινίας:

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι λέξεις δεν επαρκούν για να περιγράψουν αυτά που έζησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Σάμυ Μοντιάνο, που γνώρισε από πολύ νωρίς στη ζωή του τον παραλογισμό των πολιτικών του διχασμού, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, έμελλε, παιδί ακόμα, να ταξιδέψει μέρες ατέλειωτες για να συναντήσει τον τρόμο, την φρίκη και τον όλεθρο μαζί με χιλιάδες ομόφυλούς του, να ζήσει τον χαμό του πατέρα και της αδελφής του, και να αντιμετωπίσει καθημερινά τον θάνατο στο Άουσβιτς Μπιρκενάου. Στο μεταίχμιο εκείνο που η ζώσα εμπειρία σμίγει την τοπική και την προσωπική ιστορία με την παγκόσμια, η ταινία καταγράφει την μαρτυρία ενός από τους τελευταίους επιζώντες Ροδεσλί (Εβραίους της Ρόδου) και πραγματεύεται το καθήκον της άσβεστης μνήμης και την προάσπιση της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας όχι πια μονάχα για όσους επέζησαν αλλά ιδίως για τις επερχόμενες γενιές ενός κλυδωνιζόμενου κόσμου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

 

SHARE
RELATED POSTS
Χ.Κόκκινος: Η “δικομανία” και η εμπάθεια συντρίβεται από τον πολιτικό πολιτισμό και τους συνεχείς αγώνες! 
Προστασία και αναβάθμιση  της Κοιλάδας των Πεταλούδων-Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός από τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο
Φώτης Χατζηδιάκος: “Μπείτε στον αγώνα με αισιοδοξία” – Ευχές στους υποψηφίους φοιτητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.