ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ρόδος: «ΑΝΤΑΜΩΜΑ στο Ασκληπιείο» διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Αποδήμους Ροδίους το Σάββατο και την Κυριακή 21-22/7

Spread the love

 

 

«ΑΝΤΑΜΩΜΑ στο Ασκληπιείο» διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Αποδήμους του νησιού. Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 22/07/18

Το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ στο Ασκληπιείο», έβαλε γερά τις γέφυρες και έφερε ακόμη πιο κοντά τους Αποδήμους Ροδίους και τους ντόπιους με τις εκδηλώσεις του διημέρου 21-22/07/18.

—Το Σάββατο 21 Ιουλίου, με έναρξη 09.30, πραγματοποιείται στο Ασκληπιείο «το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Ροδίων» με θέματα που ενδιαφέρουν και τα δύο μέρη. Θα ξεκινήσει ουσιαστική επικοινωνία ώστε να διατηρηθούν οι δεσμοί με τη γενέτειρα, κυρίως δε μεταξύ των ανθρώπων.

— Το βράδυ του Σαββάτου, ώρα 20.00, η μεγάλη συναυλία με τον  Βασίλη Καζούλλη θα ψυχαγωγήσει όλο τον κόσμο με αγαπημένα τραγούδια.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή 22 Ιουλίου μετά τον εκκλησιασμό, στο πνευματικό κέντρο του χωριού Ασκληπιείο, με την

— Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλείας Κούρτη – Καζούλλη, Κυριακή 22/07/18, ώρα 10.30, (μετά τον εκκλησιασμό),  με τίτλο «Mια μικρή αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία: Ένας Ροδίτης μετανάστης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920»  από την Καθηγήτρια Ελένη Σκούρου και τον τ.Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργο Παπαντωνάκη. Είναι μια ξεχωριστή προσέγγιση του θέματος της μετανάστευσης μέσα από τη βιωματική αφήγηση του πρωταγωνιστή και την περιπετειώδη ζωή του. Η δύναμη, η ευρηματική σκέψη (δημιουργική θα λέγαμε σήμερα), η χαρά και η δίψα για ζωή, το χιούμορ, η εργατικότητα, οι αρετές που κουβαλάει ο άνθρωπος από τον τόπο και την οικογένειά του, συνθέτουν μια ιστορία με θετική προσέγγιση και στα πιο δύσκολα θέματα. Ακολουθεί θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τρέχα ο οποίος αναφέρει σχετικά: « Η Βασιλείας Καζούλλη  μας διδάσκει τι σημαίνει Ασκληπενή ψυχή με το βιβλίο της. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής, ο Νίκος Αβδελλάς, συμβολίζει  την λαχτάρα για ένα καλύτερο μέλλον, με σταθερό γνώμονα την αγάπη για το χωριό του, το Ασκληπιείο της Ρόδου». Συμμετέχουν ο  Πέτρος Λαουδίκος και η Μαρία Καζούλλη‎ καθώς και οι μουσικοί: Γιάννης Κλαδάκης, Γιώργος Κούτρος, Γιώργος Λεντάκης και Κώστας Τσέκκας. Η μουσική έχει αναφορές στα ρεμπέτικα της δεκαετίας του 1920 στην Αμερική με την ανάλογη ατμόσφαιρα. Ένα αξιέπαινο πόνημα με θέμα τη μετανάστευση παρουσιάζει και αναδεικνύει με απλό τρόπο και επιστημονικό υπόβαθρο θέματα επίκαιρα του χθες και θα διαβαστεί πολύ!

— «Aegean mamas know best – οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα!», Κυριακή, 22/07/18, ώρα 12.00, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019. Η δράση Aegean mamas know best”, με τη συμμετοχή γιαγιάδων, μαμάδων και παιδιών, έχει στόχο να  αναδείξει τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τη σύγχρονη προσέγγισή της στο σπίτι και εν τέλει την εξοικείωση και την υιοθέτηση από ολόκληρη την οικογένεια, ενός υγιεινού τρόπου διατροφής που θα  περιλαμβάνει τα προϊόντα διατροφής ντόπιας παραγωγής, αρωματικά και βότανα, το μέλι, τα γαλακτοκομικά του τόπου κλπ. Στρατηγικός εταίρος στη δράση είναι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην μετάδοση μηνυμάτων για τη γαστρονομία, την παράδοση, τις αξίες του κάθε τόπου. Θα συναντήσουν τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβη της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, για να μαγειρέψουν και να συζητήσουν για όλα αυτά που «οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα».  Τα παιδιά θα ασχοληθούν στο δικό τους εργαστήρι με τις παραδοσιακές γεύσεις, θα φτιάξουν κουλουράκια, θα πλάσουν το δικό τους ζυμάρι.

Τα τοπικά προϊόντα και οι γεύσεις μένουν στη μνήμη, η παραδοσιακή κουζίνα και η σύγχρονη προσέγγισή της στο σπίτι, η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού, η υγιεινή διατροφή, είναι στοιχεία που θα ενθουσιάσουν τόσο τους ντόπιους όσο και τους Αποδήμους που θα μεταφέρουν το γαστρονομικό, πολιτιστικό πλούτο στην οικογένειά τους.  Αποκλειστική αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019»  είναι η Aegean Airlines.

Συνδιοργάνωση: ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασκληπιείου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού, Πολιτισμού Δωδεκανήσου και το Γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου. Η δράση τελεί  υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Υπουργείο Εξωτερικών.

Για την διευκόλυνση της μεταφοράς από τη Ρόδο, έχει προγραμματιστεί λεωφορείο με εκκίνηση από την εκκλησία Αγίου Φραγκίσκου και τα κάτωθι δρομολόγια:

Σάββατο 21 Ιουλίου,

1η διαδρομή για το συνέδριο. Ρόδος – Ασκληπιείο, εκκίνηση: 08.00 (Άγιος Φραγκίσκος), επιστροφή: 15.30 (Ασκληπιείο)

2η διαδρομή για τη συναυλία Βασίλη Καζούλλη. Ρόδος – Ασκληπιείο, εκκίνηση: 19.00 (Άγιος Φραγκίσκος), επιστροφή: 24.00 (Ασκληπιείο)

Κυριακή 22 Ιουλίου

Διαδρομή για την παρουσίαση βιβλίου και την εκδήλωση «Aegean mamas know best – οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα». Ρόδος – Ασκληπιείο, εκκίνηση: 08.00 (Άγιος Φραγκίσκος), επιστροφή: 14.30 (Ασκληπιείο)

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιάννης Κούρτης: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας”
Εγκαίνια υπερσύγχρονων Duty Free στο Αεροδρόμιο “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”-Γ.Βελέντζας: “Εγκαινιάζουμε την καλύτερη έκφραση της Ευρωπαϊκής Ελλάδας”
Ο Άγιος Πατάπιος, ο θαυματουργός Άγιος & Προστάτης των καρκινοπαθών

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.