Πόρτα στην Πολιτική Συνεντεύξεις

Πώς οι Αθηναίοι θα αλλάξουμε την πόλη μας-Συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου [Υπ. Δήμαρχος Αθήνας]

Spread the love

Εμπιστοσύνη, Συμμετοχή, Δημιουργία, Αποτέλεσμα. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου στον Δήμο Αθηναίων, την πρώτη που ανακοινώθηκε επισήμως. Ο κ. Γερουλάνος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο στήριξής του και από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές καταβολές μου και δεν πρόκειται να τις κρύψω ποτέ, αλλά κάθε συλλογική στήριξη είναι ευπρόσδεκτη εφόσον θέλει να υποστηρίξει τις θέσεις μας». Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων εξαπολύει και τις πρώτες βολές κατά του Κώστα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία επιλογής του ήταν «μια διαπραγμάτευση με μόνη αγωνία να βολευτούν όλοι για να υπάρχει ενδοκομματική και ενδοοικογενειακή ειρήνη» στη ΝΔ.

Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε τον δήμο της Αθήνας;

«Επιμένω ότι πρέπει να μιλούμε για τον δήμο των Αθηναίων και όχι για τον δήμο της Αθήνας. Ο δήμος της Αθήνας περιγράφει μια μικρογραφία του κεντρικού κράτους που παραλύει από γραφειοκρατία, κενά και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Αντίθετα, ο δήμος των Αθηναίων μιλάει για εμάς τους ανθρώπους του, περιγράφει μια συλλογικότητα με κοινά οράματα και κοινούς στόχους για το μέλλον μας. Οποιος διεκδικεί τον δήμο της Αθήνας φιλοδοξεί να γίνει ένας μικρός πρωθυπουργός, επικεφαλής της γραφειοκρατίας. Οποιος διεκδικεί τον δήμο των Αθηναίων διεκδικεί να γίνει εκφραστής των κοινών μας οραμάτων. Αυτός που θα κάνει τον δήμο να λειτουργεί στο πλευρό μας. Αυτές τις κοινές μας φιλοδοξίες θέλω να εκφράσω. Ενας λόγος που επέλεξα να αγωνιστώ για τον δήμο είναι διότι τώρα βλέπω τα προβλήματα της πόλης και μέσα από τα μάτια των παιδιών μου. Η γυναίκα μου και εγώ επιλέξαμε την Αθήνα για να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Αγαπάμε τη ζωντάνια της αλλά και τις ιδιαίτερες αντιθέσεις της. Οταν όμως βλέπεις την πόλη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού ή ενός συμπολίτη μας με διαφορετικές ανάγκες, καταλαβαίνεις πόσο αφόρητη μπορεί να γίνει. Στην αρχή διπλοκλειδώνεις το σπίτι σου, μετά αποφεύγεις κάποιες γειτονιές, στο τέλος απαγορεύεις στα παιδιά σου να τριγυρνούν ελεύθερα. Η αίσθηση του περιορισμού και της εγκατάλειψης σιγά-σιγά επηρεάζει κάθε μας κίνηση. Αυτό με παρακίνησε να παλέψω για την πόλη μου».

Εχετε ήδη τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής. Θα ήταν ευπρόσδεκτη μια στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Η προσπάθειά μας θα έχει αποτέλεσμα  μόνο αν έχει τη στήριξη των ανθρώπων που επιλέξαμε την Αθήνα για να ζούμε, να εργαζόμαστε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Διότι βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή του καθενός μας που πονάει την πόλη. Αν θέλουμε να κάνουμε τον δήμο της Αθήνας δήμο των Αθηναίων, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την κάθε γειτονιά. Πρώτο στοίχημα, να πείσουμε κάθε Αθηναίο ότι οι λύσεις βρίσκονται ανάμεσά μας και ότι αν συνεργαστούμε μπορούμε να τις κάνουμε πράξη. Οτι με τις σωστές δομές στον δήμο που θα καλωσορίζουν τη συμμετοχή μας και θα ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες μας θα καταφέρουμε να κάνουμε και πάλι την πόλη μας φιλική και τη ζωή μας ανθρώπινη. Από εκεί και πέρα, όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές καταβολές μου και δεν πρόκειται να τις κρύψω ποτέ, αλλά κάθε συλλογική στήριξη είναι ευπρόσδεκτη εφόσον θέλει να υποστηρίξει τις θέσεις  μας. Οχι μόνο κόμματα αλλά και συλλογικοί φορείς που πιστεύουν την προσπάθεια».

Ποιες είναι οι λέξεις-κλειδιά που μπορούν να περιγράψουν την υποψηφιότητά σας;

«Εμπιστοσύνη, Συμμετοχή, Δημιουργία, Αποτέλεσμα. Εννοιες που αλληλοσυμπληρώνονται. Αν δεν σε εμπιστευθεί ο διπλανός σου, δεν θα γίνει συμμέτοχος σε συνεργασίες. Κι αν δεν συνεργαστείς, δεν θα καταφέρεις ποτέ να κάνεις πράξη κοινούς στόχους. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Για την ασφάλεια στην πόλη υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι η ωμή βία, προσέγγιση απάνθρωπη και αναποτελεσματική. Ο άλλος είναι η συνεργασία της πολιτείας, του δήμου και των ομάδων πολιτών που μπορούν να συμβάλουν και επιστημονικά στη γνώση της γειτονιάς τους, όπως ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί. Ολες οι πόλεις παγκοσμίως που έλυσαν τα προβλήματα ασφάλειας στις γειτονιές τους το έκαναν με αυτόν τον τρόπο».

Καθαριότητα ή ασφάλεια; Σε ποιο από τα δύο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τους Αθηναίους θα δώσετε προτεραιότητα;

«Είναι εντυπωσιακά αλληλένδετα. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Οταν εμείς οι Αθηναίοι μιλούμε για καθαριότητα, δεν αναφερόμαστε μόνο στη συλλογή σκουπιδιών. Οπου κι αν πάτε, όπως Κυψέλη, πλατεία Βικτωρίας, Πανόρμου, όπου είχα την ευκαιρία να κάνω δράσεις πρόσφατα, οι Αθηναίοι ορίζουμε το πρόβλημα καθαριότητας ως μια γενικευμένη εικόνα εγκατάλειψης. Δρόμοι που μυρίζουν, πεζοδρόμια σπασμένα που γλιστράνε με την πρώτη βροχή, παγκάκια που κολλάνε, τοίχοι γεμάτοι αφίσες και μουτζούρες. Πώς συνδέεται λοιπόν η γενικευμένη εικόνα εγκατάλειψης με την ασφάλεια; Μια καμένη λάμπα σε μια γειτονιά δείχνει εικόνα εγκατάλειψης. Αν μείνει η γειτονιά στο σκοτάδι για ένα διάστημα, γίνεται εστία ανομίας. Οπου συναντάς εικόνα εγκατάλειψης συναντάς και προβλήματα ανασφάλειας».

Αντίπαλός σας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις σας για την Αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της δεν φαίνεται να απέχουν. Πού βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη δική σας υποψηφιότητα και σε αυτήν του κ. Μπακογιάννη;  

«Δεν θέλω να σχολιάσω μια υποψηφιότητα που ακόμη δεν υπάρχει. Θα ήθελα όμως να σχολιάσω τη διαδικασία που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία για να επιλέξει υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Παρακολουθούμε μέρες τώρα μια διαπραγμάτευση για το ποιος θα κατέβει δήμαρχος και ποιος θα κατέβει περιφερειάρχης, χωρίς καμία αναφορά στα προβλήματα της πόλης και ποιος μπορεί να τα επιλύσει. Μόνη αγωνία να βολευτούν όλοι, για να υπάρχει ενδοκομματική και ενδοοικογενειακή ειρήνη. Υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για τον πολίτη από έναν πολιτικό φορέα που νοιάζεται για τον ίδιο πιο πολύ από ό,τι νοιάζεται για εμάς;».

Αντεπίθεση από το ΚΙΝΑΛ στη σκιά Παπαντωνίου

Με την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη, οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής προχωρούν στην υλοποίηση του πολιτικού τους σχεδιασμού τους, που σε αυτή τη φάση προβλέπει άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τις «δυσμενείς εξελίξεις».
Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται νέα εξόρμηση στελεχών σε όλη την Ελλάδα με στόχο να αναδειχθούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε μια σειρά από θέματα, από την αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων μέχρι την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ηδη έχει ετοιμαστεί ένα φυλλάδιο στο οποίο κωδικοποιείται το προγραμματικό πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής και το οποίο, όπως λέγεται, θα μοιραστεί πόρτα-πόρτα.
Την εβδομάδα που πέρασε η υπό τον Μανώλη Χριστοδουλάκη επιτροπή ψηφοδελτίων σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ξεκαθάρισε το τοπίο σε περίπου 20 νομούς της χώρας και όλα δείχνουν ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να οριστικοποιήσει τον κορμό των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά θα επιχειρήσει να ξαναπιάσει από την αρχή το νήμα που συνδέει το Κίνημα Αλλαγής με τους 212 χιλιάδες συνιδρυτές του. Προγραμματίζεται για τον σκοπό αυτόν, στις 12 Νοεμβρίου, μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ, κατά την οποία η κυρία Γεννηματά θα κηρύξει την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η κυρία Γεννηματά θα επισκεφθεί τη Ρόδο, τη Κω και την Κάλυμνο.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
SHARE
RELATED POSTS
Iταλία: “οι εφημερίδες μολύνουν τη δημόσια συζήτηση” λέει ο επικεφαλής του M5S-Υπεραμύνεται της Ελευθερίας του Τύπου ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, του Πάνου Μπιτσαξή
PLAYGROUND: Ιντερμέτζο Συνύπαρξης και Θεατρικής Δημιουργίας, της Ντόρας Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.