Editorial

Πώς θα προστατευθεί η Ιωάννα και η κάθε Ιωάννα;, της Ωραιοζήλης Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος, αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός

Θα ήθελα το καλωσόρισμα για τον Οκτώβριο να είναι χαρούμενο, φωτεινό, δροσιά στην ψυχή.

Όμως ζούμε ανάμεσα σε διαταραγμένους ψυχικά ανθρώπους που η εικόνα τους δρα επιδημικά και περισσότερο επικίνδυνα από την πανδημία του κορονοϊού.

Με την Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα επίθεσης με καυστικό υγρό, την οποία  η δράστης με θράσος και εμπάθεια αποκαλεί “θύμα…”, συμπληρώνοντας:  “ξέρεις γιατί συνέβη αυτό” χωρίς να ζητήσει συγγνώμη και χωρίς κάποια ψυχιατρική γνωμάτευση να υπάρχει στην δημοσιότητα μαζί με το ονοματεπώνυμο της θύτη, επιλέγω να σταθώ στο γεγονός αυτό χωρίς να ξεχάσω τις δολοφονικές επιθέσεις σε γυναίκες από τους συντρόφους, τους συζύγους, τις ψυχικά διαταραγμένες γυναίκες και άνδρες που δρουν καταστροφικά εναντίον τους.

Ο φόβος της Ιωάννας ελέχθη: “όταν σε πέντε δέκα χρόνια βγει από την φυλακή, θα θελήσει να με αποτελειώσει”.  Αλήθεια, πρέπει να βγει από την φυλακή η δράστης μιας τέτοιας πράξης; Και κάτω από ποιες συνθήκες; Δεν της πρέπει στενή παρακολούθηση; Είναι ψυχικά υγιής; Διότι η εμμονή είναι ψυχική πάθηση.  Ποιος ψυχίατρος – σοβαρός εννοώ επιστήμων έμπλεος όχι μόνο γνώσεων αλλά και ήθους – θα αναλάβει την ευθύνη της επιστροφής στην κοινωνία της παρ’ολίγον δολοφόνου της Ιωάννας; Διότι η πράξη της θύτη όπως και οι δολοφονίες γυναικών την τελευταία τριετία στην Ελλάδα από άνδρες, έχουν ψυχικό υπόβαθρο, δεν είναι τυχαίες πράξεις εν θερμώ. Είναι απόρροια νοσηρού ψυχισμού που ρέπει στην εγκληματική πράξη, έτσι τουλάχιστον φαίνεται εκ των υστέρων.

Η νομοθεσία όχι απλώς πρέπει να σκληρύνει, οφείλει να προστατεύσει δια βίου τα επιζώντα θύματα των νοσηρών θυτών.

Η νομοθεσία πρέπει να σκληρύνει την τιμωρία της προς όλους τους βιαστές, δολοφόνους, κακοποιητές ανθρώπων, γυναικών, παιδιών, ζώων, αφού ΔΕΝ μπορεί να προστατεύσει το κοινωνικό και φιλειρηνικό σύνολο από αυτούς. Τα είδαμε στην πρόσφατη δολοφονία της Δώρα στην Ρόδο. Γιατί η Ασφάλεια επέτρεψε στον Κ.Μοίρη μετά τις καταγγελίες των πρώην συντρόφων του να κυκλοφορεί; Είχε νόμιμα κυνηγετική καραμπίνα και αν ναι ποιος του έδωσε την άδεια; Αν η νομοθεσία-Πολιτεία δεν προστατεύσει τον νομοταγή πολίτη από τα ελεεινά δίποδα, ποιος θα το πράξει;

Η νομοθεσία πρέπει ενεργά και δυναμικά να συναισθανθεί και να προστατεύσει τα υπαρκτά θύματα και τα υποψήφια.

Τέλος, εκτιμώ, ότι η πληθώρα των σκληρών, άγριων εικόνων που προβάλλει η τηλεόραση – και μέρος του κινηματογράφου –  μπορούν να διαταράξουν επικίνδυνα, να κακοποιήσουν την ψυχή με επισφαλείς επιδράσεις στους δέκτες. Κάποτε ένα παιδάκι πήδηξε από την ταράτσα του σπιτιού του παριστάνοντας τον Σούπερ Μαν, αναλογιστείτε πόσο μπορούν να επηρεάσουν οι σκληρές και απωθητικές εικόνες που παρακολουθούν τα άτομα αμφίβολης ψυχικής ισορροπίας σχεδόν παντού. Επισημαίνω από την πολυεπίπεδη ταινία “Τζόκερ”, το πλήθος που αποθέωσε τον Τζόκερ γιατί απέδωσε δικαιοσύνη εγκληματώντας. Αποθέωσε την αυτοδικία που δολοφονούσε λόγω ανώμαλου ψυχισμού εκείνους που κακοποιούσαν τους πολίτες. Αυτό ερμηνεύεται ως ανάγκη απόδοσης Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι ο αρμόδιος ιατρικό-κοινωνικός ιστός στην ταινία είχε ήδη ξηλωθεί και ήταν ανύπαρκτος με αποτέλεσμα να μην είναι στοργικός και χρήσιμος στον ψυχικά ασθενή, είναι το ζήτημα που στην Ελλάδα μπάζει από παντού. 

“Το δίκαιο πάντα υπερισχύει της βίας”. Εν χρόνω. Για παν ενδιάμεσο ενδεχόμενο η νομοθεσία οφείλει να πράξει αυτό που της πρέπει: να αποδίδει δικαιοσύνη ταχύτατα και προστατευτικά για τα θύματα, ζώντα ή τεθνεώτα. Ειδάλλως η επιστροφή στις εποχές της αυτοδικίας θα είναι για κάποιους η λύση. Ας θυμηθούμε την κυρία Κούλα, την μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη “Αν δεν μπουν ισόβια, θα τους σκοτώσω εγώ”.

Καλό Οκτώβριο, εκλεκτές και εκλεκτοί, με υγεία και δύναμη.

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 50, 85133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

SHARE
RELATED POSTS
Από πρόβατο λύκος και από λύκος πρόβατο, της Τζίνας Δαβιλά
Ποιος είπε ότι το μηδέν δεν είναι αριθμός;, της Τζίνας Δαβιλά
Μπορεί η Ελλάς να μονιάσει; Ποτέ. Ο δημόσιος καυγάς των αγαπημένων μας για την ενότητα του Έθνους και οι Ξενιτεμένοι, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.