Υγεία

Πώς θα καταλάβω αν έχω γρίπη ή κορωνοϊό; της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love
  • 64
    Shares

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο νόσοι έχουν κοινά συμπτώματα, καθώς προσβάλουν το αναπνευστικό και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες.  Ωστόσο, τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται ξαφνικά: υψηλός πυρετό μέχρι 5 έως και 7 μέρες, ρίγη, αδιαθεσία, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ρινική συμφόρηση και ίσως συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, μαζί με  έντονο ξηρό βήχα και πονόλαιμο. Στους ηλικιωμένους τα συμπτώματα μπορεί να είναι μόνο ατονία και σύγχυση, συχνά χωρίς πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Στον κορωνοϊό τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός, ξηρός βήχας και κόπωση, δεν εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και ένα μήνα. Δεν είναι απίθανο να εμφανισθούν ταυτόχρονα πόνοι στους μύες και στον φάρυγγα, διάρροια, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δερματικό εξάνθημα ή και αποχρωματισμός στα δάχτυλα χεριών ή ποδιών. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί εμφανίζεται δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, μείωση του οξυγόνου και απώλεια ομιλίας ή κίνησης, οπότε απαιτείται άμεση νοσοκομειακή φροντίδα. Η περίοδος επώασης και άρα τα πρώτα συμπτώματα για τη γρίπη εμφανίζονται μέσα σε 3 με 5 μέρες ενώ στον covid-19 η επώαση διαρκεί 7-14 ημέρες και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε όλη τη διάρκεια της.

Τέλος, τα παιδιά νοσούν ευκολότερα από την εποχική γρίπη, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό.

  • 64
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Εκδήλωση ΓΕΣ & ΑΚΟΣ στη Λέσχη Θεσσαλονίκης: “Όταν η Τέχνη θεραπεύει, η θεραπεία γίνεται Τέχνη!”- 2.12.2018
32 ασθενείς νησιών στα αστικά νοσοκομεία μέσω της Αεροπορίας του Στρατού Ξηράς- Η κοινωνική προσφορά του ΓΕΣ στην υπηρεσία των πολιτών -Photos & video
Σαλάτες: η υγιεινή απόλαυση του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.