Πόρτα στη Ψυχολογία

Πότε ο σύντροφός μας είναι κακοποιητικός, της Leah Aguirre

Spread the love

Leah Aguirre, LCSW, resides in San Diego, CA., graduated with a bachelor’s degree in Psychology and shortly after attended San Diego State University graduating with a Masters of Social Work.

Τι προδίδει έναν κακοποιητικό σύντροφο; Ένα σύνολο συμπεριφορών ή η πρώτη πράξη που μπορεί να προβλέψει πως κάποιος μπορεί να γίνει αμέσως βίαιος και εντελώς διαφορετικός από αυτό που έδειχνε μέχρι εκείνη τη στιγμή;

Οι ερευνητές καταλήγουν πως υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένα άτομο μπορεί να εκδηλώσει μια επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά. Σύμφωνα με το National Coalition Against Domestic Violence, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 4 άνδρες έχουν δεχτεί σωματική κακοποίηση από τον σύντροφό τους. Από τα άτομα που έχουν βιώσει τη βία μέσα στη σχέση τους, 1 στις 7 γυναίκες και 1 στους 25 άνδρες έχουν πέσει θύματα έντονου ξυλοδαρμού, κάτι που υποδεικνύει πως η σωματική κακοποίηση στις σχέσεις είναι μια υπόθεση που θα έπρεπε να μας αφορά όλους.

Τα σημάδια μπορεί να μην είναι καθόλου προειδοποιητικά και να μην προδίδουν κανένα ίχνος απειλητικής διάθεσης. Οι ειδικοί ωστόσο, επισημαίνουν τον κίνδυνο σε περίπτωση που έχετε παρατηρήσει κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές.

Oι εν δυνάμει κακοποιητικοί σύντροφοι, συνήθως:

1. Σε κάνουν να νιώθεις ενοχικά για να ασκούν έλεγχο

Όταν η συζήτηση στρέφεται στον έλεγχο και την εξουσία, τότε ο κακοποιητικός σύντροφος γνωρίζει καλά πώς να αντιστρέφει την κατάσταση. Για την ακρίβεια, ο βίαιος σύντροφος ξέρει ακριβώς τι κουμπιά να πατήσει για να κάνει το θύμα να αισθανθεί άσχημα, κάνοντάς το στο τέλος να απολογηθεί για μια συμπεριφορά που δεν προκάλεσε το ίδιο.

«Oι κακοποιητικοί άνθρωποι συνήθως κάνουν τον σύντροφό τους να νιώθει υπεύθυνος για τα συναισθήματά του», τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια, Leah Aguirre. Κάνουν ερωτήσεις που δημιουργούν ενοχή γύρω από τον χρόνο που αφιερώνουν έξω από τη σχέση τους με αποτέλεσμα να τους κάνουν να νιώθουν σαν να είναι οι θύτες.

2. Σε αποξενώνουν 

Είναι ένα πολύ κοινό σημάδι που θέλει μεγάλη προσοχή. Η αποξένωση ξεκινά από εκεί που ο σύντροφός σου θέλει να κάνετε τα πάντα μαζί ενώ σταδιακά αρχίζει να σε αποκόβει από το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον. Οι κακοποιητικοί σύντροφοι βλέπουν οποιονδήποτε έξω από τη σχέση ως απειλή απέναντι στον έλεγχο που θέλουν να ασκούν στη σχέση τους.

Η σταδιακή απομόνωση είναι ένα από τα πιο αόρατα σημάδια κακοποίησης γιατί συνήθως το άτομο που βρίσκεται μέσα στη σχέση και το βιώνει, δεν το καταλαβαίνει. Αντίθετα, πιστεύει ότι η κτητική συμπεριφορά του συντρόφου του είναι σημάδι αγάπης και προστασίας.

3. Σε προσβάλλουν με την πρώτη ευκαιρία

Η ευκαιρία μπορεί να μην χρειάζεται να δοθεί για να κάνουν προσβλητικά σχόλια αλλά το σίγουρο είναι πως ένας κακοποιητικός σύντροφος μπορεί να έχει προσβλητική συμπεριφορά χωρίς να γίνει από την αρχή αντιληπτός. Στην αρχή, χρησιμοποιεί λέξεις που δεν αφήνουν ίχνος προσβολής ενώ στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε κάτι που δεν θυμίζει καμία προηγούμενη πτυχή του εαυτού του.

Εάν το αντιληφθείς και θελήσεις να κάνεις κουβέντα, μάλλον πρέπει να αποδεχτείς ότι δεν θα το παραδεχτεί ποτέ γι’ αυτό πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

4. Ελέγχουν το κινητό σου

Με την πρώτη ευκαιρία, παίρνουν το κινητό σου και το τσεκάρουν στα κρυφά. Δεν σου έχουν εμπιστοσύνη οπότε θεωρούν ότι πρέπει να σε κατασκοπεύσουν με αυτόν τον τρόπο και αυτή είναι μια έμμεση ένδειξη ότι έχουν σκοπό να σε βλάψουν.

Έχουν εξουσιαστική διάθεση για οτιδήποτε κάνεις στα social media και στο κινητό σου και αυτό από μόνο του είναι μια νοσηρή πραγματικότητα που θέλει προσοχή και τσεκάρισμα γιατί γρήγορα εξελίσσεται σε μια ακόμη νοσηρή συμπεριφορά.

5. Χαρακτηρίζονται από το σύνδρομο Dr. Jekyll και Mr. Hyde 

Εάν σας θυμίζει τους δύο παραπάνω κινηματογραφικούς χαρακτήρες που υποδυόταν ο ίδιος ηθοποιός, τότε καλύτερα να επανεξετάσετε τη σχέση σας. Ο κακοποιητικός σύντροφος παρουσιάζει πολλές ψυχολογικές διακυμάνσεις και αποκαλύπτει αιφνιδιαστικά συμπεριφορές που δεν είχε ξαναεκδηλώσει ποτέ μέχρι σήμερα.

Δώσε μεγάλη σημασία σε αυτό το χαρακτηριστικό γιατί μπορεί να σε κάνει να γλιτώσεις από μια εκρηκτική συμπεριφορά που στο μέλλον μπορεί να γίνει εντελώς καταστροφική για εσένα.

6. Ελέγχουν και τα παιδιά, αν υπάρχουν, προκαλώντας συναισθήματα φόβου-ανασφάλειας 

Σε περιπτώσεις που στην σχέση υπάρχουν παιδιά ο κακοποιητικός σύντροφος προεκτείνει την συμπεριφορά του σταδιακά και στα παιδιά, είτε προέρχονται από την σύντροφο που κακοποιείται, είτε όχι. Οι εκρήξεις όσο περνά ο καιρός μεγαλώνουν,  καθώς τα παιδιά φιλτράρουν στο μυαλό τους διαφορετικά τις συμπεριφορές των κακοποιητικών ανθρώπων σε σχέση με τους ενήλικες. Αν δεν μπορούν να απευθυνθούν σε δασκάλους ή συγγενείς που εμπιστεύονται, εκτός από συναισθήματα φόβου, απώλειας εμπιστοσύνης και ανασφάλειας, βιώνουν τον οίκτο για την μητέρα τους λόγω της έλλειψης αυτοσεβασμού και  αυτοεκτίμησης που εκείνη έχει χάσει.

Πηγή: psychologytoday.com

SHARE
RELATED POSTS
Aς επαναπροσδιοριστούμε, του Ιωάννη Χουρδά
pane_di_capo_2.JPG
Πού αποδίδουν οι γυναίκες την αδυναμία τους να φτάσουν σε οργασμό
Έχεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη;

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.