Υγεία

Πόσο καφέ μπορώ να πιώ;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουμε καθημερινά; Η πολύτιμη καφεΐνη, που κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, περιέχεται εκτός από τον καφέ, στο τσάι, αλλά και σε δημοφιλή ποτά και ροφήματα.

Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα καφεΐνης, που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά. Την καθορίζουν η ηλικία, το βάρος και η κατάσταση της υγείας μας. Εκτιμάται ότι οι υγιείς ενήλικες, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 400 mg ανά ημέρα-  3-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ- ενώ οι έφηβοι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 100 mg καφεΐνης την ημέρα.

Καφεΐνη μπορεί να περιέχουν και  γλυκίσματα (τιραμισού,  τούρτα μόκα, σοκολάτα, παγωτό με γεύση μόκα ή καφέ). Καφέ φίλτρου ή τον στιγμιαίο τους απολαμβάνουμε σε μεγαλύτερα φλιτζάνια και προτιμούμε τα μικρότερα για μονό ελληνικό καφέ ή εσπρέσο. Στιγμιαίος και ελληνικός περιέχουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης συγκριτικά με τον καφέ φίλτρου: στον ελληνικό η μεγαλύτερη ποσότητα παραμένει στο κατακάθι. Ζάχαρη και κρέμα, προσθέτουν στον καφέ μας θερμίδες. Μάλιστα, στιγμιαίος και ελληνικός καφές, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), οι οποίες καταπολεμούν τον σχηματισμό  ελευθέρων ριζών  στο σώμα μας και άρα μάς προστατεύουν από τη γήρανση και διάφορες ασθένειες. Ο ντεκαφεϊνέ συνίσταται κυρίως για όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή και για τις εγκύους.

Η καφεΐνη φθάνει στον οργανισμό μέσω του αίματος, περίπου μέσα σε μισή ώρα και μπορεί να παραμείνει έως και 4 ώρες, οπότε και αποβάλλεται μέσω των ούρων.

Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία, χάρη στην ιδιότητα της, να μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αυξάνει την εγρήγορση, να βελτιώνει τη συγκέντρωση και να μειώνει την κόπωση. Όταν την καταναλώνουμε με μέτρο, μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, βελτιώνει την ψυχική διάθεση αλλά και την αντοχή σε αερόβιες ασκήσεις. Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μειώσει κατά 30% την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον και κατά 28% το ενδεχόμενο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Κι αν κόψω τον καφέ;

Λιγότερο άγχος. Η καφεΐνη επιδεινώνει το άγχος και μπορεί στην  κατάθλιψη.

Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η καφεΐνη περιέχει τανίνες, χημικές ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου, και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Υγιή και πιο λευκά δόντια. Οι τανίνες του καφέ «λεκιάζουν» τα δόντια και αποχρωματίζουν το σμάλτο τους.

Εξισορρόπηση ορμονών.  Η καφεΐνη μεταβάλλει τα επίπεδα οιστρογόνωνι.

Μειωμένη αρτηριακή πίεση. Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα.

Λιγότεροι πονοκέφαλοι. Ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται όταν διακόψουμε την καφεΐνη είναι προσωρινός.

Η υπερδοσολογία καφεΐνης βλάπτει…

Η υπερδοσολογία καφεΐνης  μπορεί να προκαλέσει από καρδιακή αρρυθμία έως επιληπτικές κρίσεις. Αν μάλιστα καταναλώσουμε μεγάλη ξαφνικά ποσότητα, χωρίς να το συνηθίζουμε, τότε τα συμπτώματα είναι εντονότερα.

Μειώνουμε άμεσα την καφεΐνη αν εμφανίσουμε ζαλάδα, διάρροια, έντονη δίψα, αϋπνία, πονοκέφαλο, πυρετό ή  ευερεθιστότητα. Αν η μεγάλη κατανάλωση καφεϊνης, προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, εμετό, σύγχυση, πόνο στο στήθος και μυϊκούς σπασμούς, αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Από την καφεΐνη μπορεί να κινδυνεύσουν και τα βρέφη μέσω του μητρικού γάλακτος και να εμφανίσουν από  ναυτία και μυικές συσπάσεις μέχρι έμετο, γρήγορη αναπνοή ακόμη και σοκ.

Στην υπερδοσολογία καφεϊνης, ο γιατρός χορηγεί ενεργό άνθρακα, όπως και σε υπερβολική δόση φαρμάκων ή ναρκωτικών, προκειμένου να εμποδίσει την καφεΐνη να φτάσει στην γαστρεντερική οδό. Αν αυτό δεν αποτραπεί, τότε ο γιατρός ενδεχόμενα να συστήσει τη λήψη καθαρτικού, ή ακόμα και πλύση στομάχου.

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, αρκεί να σταματήσουμε την κατανάλωση καφεΐνης, να πίνουμε άφθονο νερό και να καταναλώνουμε τροφές με κάλιο ή μαγνήσιο (μπανάνες, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α)  Ωφελεί και η ήπια σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα.

Pane di capo στις ΠηγέςΚαλλιθέας-Άνοιξε & μας περιμένει με ευχάριστες εκπλήξεις

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ –ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
Ξίδι: το απολυμαντικό της φύσης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γυναικολογική ουρολογία-ακράτεια, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη
Συνδυασμοί τροφών… ασπίδα υγείας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.