Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

210 65 40 170 – [email protected]

Πληροφορία: η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου “Με περίσκεψη” του Βασίλη Μαστρογιάννη θα γίνει την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 στο Άλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

Βρέθηκα σε μία συνάντηση φίλων πρόσφατα και μεταξύ άλλων τέθηκε το ζήτημα της προόδου. Τι είναι δηλαδή πρόοδος, σε τι συνίσταται και από τι αντιδιαστέλλεται. Ποιο είναι πραγματικά προοδευτικό και ποιο οπισθοδρομικό.

Κατ΄ αρχήν ως  πρόοδο μπορούμε να ορίσουμε την βελτίωση, την οδό που πρέπει να πάρουμε για κάτι καλύτερο.

Ως γενική αρχή και για την πρόοδο της κοινωνίας και της Πολιτείας μας, απαιτούνται σταθεροί κανόνες που να ισχύουν και να εφαρμόζονται έναντι όλων.

Επειδή αυτοί οι κανόνες καθορίζονται από όσους κατέχουν εξουσία, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή είναι πρόσκαιρη και κοινωνικό δάνειο, γι αυτό πρέπει να δρουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου και να είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν  μέρος αυτής ή το σύνολό της με τη λογική της αποσυγκέντρωσης, όταν τούτο επιβάλλεται από τις συνθήκες και τις ανάγκες της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας

Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές από όλους ότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι επάγγελμα.

Θα πρέπει να ασκείται με επαγγελματικό τρόπο, αλλά δεν είναι μέσο βιοπορισμού.

Η άσκηση πολιτικής και η ενασχόληση με τα κοινά πρέπει άμεσα να αποσυνδεθεί από την επαγγελματική υπόσταση που της έχει δοθεί πολλές δεκαετίες τώρα και σε αρκετές περιπτώσεις από την απελευθέρωση της Χώρας.

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να ξαναπιστέψει ο κόσμος στην πολιτική είναι ακριβώς αυτό. Η διάρρηξη του επαγγελματικού δεσμού ενός εκάστου με την πολιτική.

Είμαστε έτοιμοι ως πολιτικό σύστημα να μιλήσουμε για πρόοδο και να αφήσουμε πίσω μας τον κοτζαμπασισμό, την κληρονομική διαδοχή, τον πολιτικό παρασιτισμό και τον βιοπορισμό των ανεπάγγελτων δια της ενασχόλησης με τα κοινά;

Να γίνουμε επιτέλους μια κανονική δυτική κοινωνία με σύγχρονα πολιτικά χαρακτηριστικά κι όχι μια ανατολίτικη θεοκρατικού τύπου πολιτεία;

Αν συμβούν αυτά και μάλιστα με αξιόπιστα πρόσωπα και αξιόπιστο λόγο πιστεύω ότι ο προοδευτικός κόσμος θα είναι έτοιμος να μιλήσει για προοδευτικές λύσεις και προοδευτική προοπτική.

Δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή ανακατατάξεων , πολιτικών- κοινωνικών- οικονομικών, θα πρέπει όλοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν οι προοδευτικές δυνάμεις να απαντήσουν και να δώσουν λύσεις για την επόμενη μέρα, να επεξεργαστούν ένα ολιστικό σχέδιο έξω και μακριά από τις ΄΄κυρίαρχες ΄΄ νεοφιλελεύθερες  λογικές, αποβάλλοντας παράλληλα από τη σκέψη και την πρακτική τους κάθε ίχνος λαϊκισμού.

Για την επίτευξη επιτυχημένων αλλαγών σε μια κοινωνία απαιτούνται βασικά δύο προϋποθέσεις:

-Ένα προοδευτικό σχέδιο που θα πρέπει να λάβει υπόψη του όλα τα εμπειρικά δεδομένα, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις

-Τα κατάλληλα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο

Στο παρελθόν πολλοί ευαγγελίστηκαν αλλαγές σε νοοτροπία και πρόσωπα, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό.

Ένας βασικός λόγος ήταν η επιλογή των προσώπων.

Τα πρόσωπα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του επιτυχημένου αποτελέσματος, γι αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος, ακόμη και σε περιπτώσεις ΄΄ αρνητικού συμβολισμού΄΄.

Οι εκάστοτε επιλογές είναι απολύτως απαραίτητο να γίνονται μέσα από άτομα που με την προσωπική τους τουλάχιστον στάση στο δημόσιο βίο ( πολιτικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, επιστημονικό κλπ) απ- έδειξαν ότι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο με γνώμονα το κοινό καλό και δεν ( επεδίωξαν ή) επιδιώκουν προσωπικά οφέλη.

Το μεγάλο μέρος του προοδευτικού κόσμου έχει αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές επιλογές των ηγεσιών του εδώ και πολλά χρόνια τώρα, βλέποντας τις προαναφερόμενες παθογένειες που αφορούν πρόσωπα.

Η λύση απέναντι στην απαξίωση της πολιτικής του πολιτικού συστήματος και πολλές φορές απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία και των πολιτικών, περνάει μέσα από τη δυνατότητα των πολιτών να επιλέγουν ανάμεσα σε ικανούς και καθαρούς από κάθε άποψη ανθρώπους.

Μπορεί το πολιτικό σύστημα να δώσει, δια της προοδευτικής οδού, τη δυνατότητα στην κοινωνία και τους πολίτες, αλλά και στον εαυτό του, να γίνουν καλύτεροι;

Θα δείξει.

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας πάντως το περιμένει.

SHARE
RELATED POSTS
1394880069.png
Ψηφίστε για το πιο αγαπημένο σας τραγούδι των τελευταίων δεκαετιών και κερδίστε!
Alexandra Karakopoulou - Zisser
Καρδιά από χρυσάφι, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Αρμενίσματα, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.