Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Πρωτοποριακή πανελλαδικά η Ρόδος στην Ασφάλεια Λιμένων-Φ.Χατζηδιάκος: “Εξασφαλίσαμε την ασφαλή Ανάπτυξη Θαλάσσιου Εμπορίου & Τουρισμού”

Spread the love

“Αν όχι το ασφαλέστερο παγκοσμίως, ένα από τα ασφαλέστερα Λιμάνια της Μεσογείου, είναι το Λιμάνι της Ρόδου” δήλωσε ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος ικανοποιημένος από την τετραετή προσπάθεια της παρούσας Δημοτικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου να γίνει η μελέτη, να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να υπογραφεί η σύμβαση στις 9 Μαΐου 2019, της οποίας το χρονοδιάγραμμα αφορά σε 6 μήνες με τον τελευταίο να λειτουργεί πιλοτικά. Το έργο ξεκινά από σήμερα και θα παραδοθεί ουσιαστικά σε πέντε μήνες από την Εταιρεία  «G4S» κορυφαία στο χώρο Ασφάλειας Συστημάτων με 40χρονη αξιοπιστία.  “Αναβαθμίζονται τα συστήματα  Ασφαλείας των Λιμανιών της Ρόδου επί της παρούσης Δημοτικής Αρχής, που σημαίνει ανάπτυξη του θαλάσσιου Τουρισμού. Εμείς ξημεροβραδιαζόμαστε χρόνια στο τουριστικό λιμάνι και δουλεύουμε για αυτό, δεν  μας έφεραν σηκωτούς για μια φωτογραφία” συμπλήρωσε ο κος Χατζηδιάκος. 

Τι σημαίνει η υπογραφή της σύμβασης από τον Δήμο Ρόδου με την ανάδοχη εταιρεία: Ενδελεχής  έλεγχος εισερχόμενων-εξερχόμενων πλοίων κάθε είδους [πολεμικά-επιβατικά-κρουαζιέρας] με σύστημα σκάνερ, κινητών καμερών και ελέγχου επί 24ώρης βάσεως. Επιπλέον, τοποθέτηση οικίσκων για ελέγχους, ειδικών οικίσκων για έλεγχο αυτοκινήτων σε μπάρα, τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισιτηρίων, κιόσκια αναμονής επιβατών,  διαχωριστικές θέσεις επιβατών κρουαζιέρας. Η σύμβαση προϋποθέτει ανθρώπινο δυναμικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ρόδου και το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου διαχειρίζονται την καθημερινή προσβασιμότητα σε 25 λιμάνια, σε 7 νησιά τςη Δωδεκανήσου με δυναμικό μόλις 14 ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Λιμενικού ταμείου κου Μιχάλη Χριστοδούλου και της Προϊσταμένης Τεχνικών Υπηρεσιών κας Μαρίκας Δεληγιάννη.

Αναλυτικά το θέμα:  

 Υπογράφηκε σήμερα  μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου  εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Χριστοδούλου και της αναδόχου εταιρείας «G4S»,  παρουσία του δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργου Κασσάρα,   η σύμβαση έργου  «Προμήθειας και εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ασφάλειας λιμενικών  εγκαταστάσεων Ρόδου,  Ακαντιάς, Αγγέλων, Κολόνας» προϋπολογισμού  3.437.154.33 ευρώ, που αποτελεί  ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα της ασφάλειας που έχει συμβασιοποιηθεί και θα υλοποιηθεί σε Λιμάνι της Ελλάδας και εντάσσει το Λιμάνι της Ρόδου  σε αυτά που πρωτοπορούν στην εναρμόνιση λειτουργίας του,  με τον διεθνή κώδικα ISPS και ως ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου.

Το έργο εντάχθηκε με την υπ. αριθμ.  2202/25/7/2017 απόφαση ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και δημοπρατήθηκε 30/10/2018.

Αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση στο Λιμένα Ρόδου ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα περί Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων ISPS (International Ship and Port Facility Security Code), της Συνθήκης Schengen, καθώς και της σχετικής ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης ασφάλειας επιβατών και πλοίων και την ουσιαστική «θωράκιση» του Λιμένα της Ρόδου . Η υλοποίησή του θα συμβάλλει καθοριστικά στη συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης ασφάλειας του Λιμένα,  και στην ταχύτερη και αμεσότερη κινητοποίηση του μηχανισμού ασφάλειας του Λιμένα στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης με παροχή 24ωρής παρακολούθησης.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Χριστοδούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πιστεύουμε ως δημοτική αρχή, ότι  η αναβάθμιση της ασφάλεια των λιμενικών μας υποδομών  θα συμβάλει στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και στην ποιοτική αναβάθμιση των λιμανιών μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου και ακολούθως ευχαρίστησε τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας. «θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο Ρόδου κ Φώτη Χατζηδιάκο , τον αναπληρωτή υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κο Νεκτάριο Σαντορινιό για την καθοριστική συμβολή τους στην χρηματοδότηση του έργου , την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Ν.ΑΙ , τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και διευθύνσεις και πρωτίστως το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου που προσπάθησαν και έφεραν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο και εξειδικευμένο έργο» και διαβεβαίωσε ότι:  «το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου  και η ανάδοχος εταιρία θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια , προκειμένου το έργο αυτό να ολοκληρωθεί εντός του εξάμηνου χρονικού πλαισίου  που καθορίζεται, σύμφωνα με τη σύμβαση».

Με την ολοκλήρωση του έργου στο Λιμένα,  Ρόδου , τόσο το επιβατικό όσο και το εμπορικό τμήμα, θα αλλάξει ριζικά εικόνα και θα αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι για τους  επιβάτες και  τα  πλοία, δίνοντας προοπτική ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξής του και κατατάσσοντας το πλέον ανάμεσα στα πιο ασφαλή λιμάνια της Μεσογείου  και στα ελάχιστα που θα διαθέτουν τέτοιου επιπέδου υπηρεσιών – εξοπλισμού και  ασφαλείας.

Επιπρόσθετα η ολοκλήρωση του έργου  θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, καθώς οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο τουρισμό,  θα γνωρίζουν πως το Λιμάνι Ρόδου είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας, προκειμένου να τον επιλέξουν και να τον διατηρήσουν ως βασικό  προορισμό.

Οι κκ Μιχάλης Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου & Παναγιώτης Κοντολέων, Πρόεδρος της ανάδοχης Εταιρείας “G4S”

Για το iPorta.gr: Τζίνα Δαβιλά

 

SHARE
RELATED POSTS
Νίκος Κοτζιάς: ο μοναδικός Υπουργός που μπορεί να καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, της Τζίνας Δαβιλά
Αυλαία σήμερα για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο με πρωτοβουλία Κοτζιά
12003963_1154278037921207_1549234267841293342_n.jpg
Αποτελέσματα διαγωνισμού για το λογότυπο “Ρόδος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021”
Πρεμιέρα Σάββατο 16 Μαρτίου Δημοτικό Θέατρο Ρόδου -“Τρίτο Στεφάνι” Θεατρική Ομάδα ΠΡΑΞΙΣ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.