Υγεία

Προσοχή σε αχινούς, τσούχτρες και μέδουσες!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Αχινοί, τσούχτρες και μέδουσες,  παραμονεύουν στην παραλία. Ας είμαστε προσεκτικοί!

Αν τραυματιστείτε στα βράχια της παραλίας ή σε κακοτράχαλο δρόμο. Καθαρίζετε την πληγή με φυσιολογικό ορό ή με θαλασσινό νερό αν βεβαίως είναι καθαρό. Στη συνέχεια χρησιμοποιείτε οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό ή βάμμα ιωδίου.

Τσίμπημα τσούχτρας ή μέδουσας.  Απομακρύνετε αργά και με προσοχή τα δηλητηριώδη  πλοκάμια της- όχι με γυμνά δάχτυλα, γιατί θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας-  και ρίξτε στην περιοχή άφθονο κρύο θαλασσινό νερό. Όχι νερό της βρύσης γιατί όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο. Καθαρίζετε το επίμαχο σημείο με θαλασσινό νερό και στη συνέχεια βάζετε αμμωνία ή λευκό καθαρό οινόπνευμα σε συνδυασμό με αντισταμινική κρέμα.

Αν πατήσετε αχινό.  Βγείτε προσεκτικά στην παραλία, δίχως να περπατήσετε με το πόδι που τον πατήσατε. Τα σπασμένα αγκάθια που έχουν καρφωθεί στην πατούσα, μπορεί με το περπάτημα να μπουν βαθύτερα στο δέρμα.  Αφού  μαλακώσετε την περιοχή με λάδι φαγητού ή βαζελίνη, στην συνέχεια προσπαθείτε με μία βελόνα ή ένα τσιμπιδάκι να αφαιρέσετε τα αγκάθια. Αμέσως μετά, αποστειρώστε  την περιοχή με οινόπνευμα ή βάμμα ιωδίου και αφήστε την ακάλυπτη, για να αναπνεύσει.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Η κλιμακτήριος είναι και ανδρική υπόθεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ομορφιά-Υγεία: Ρόδι, της Κατερίνας Παπασάββα-Λαμπαδάκη
Εκδήλωση ΓΕΣ & ΑΚΟΣ στη Λέσχη Θεσσαλονίκης: “Όταν η Τέχνη θεραπεύει, η θεραπεία γίνεται Τέχνη!”- 2.12.2018

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.