Ανοιχτή πόρτα

Προκλήσεις που θα συναντήσετε κατά την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας!

Spread the love

Η ενεργειακή αναβάθμιση μίας υφιστάμενης κατοικίας σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του ρεύματος, έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία, καθώς οι απαιτήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας αυξάνονται συνεχώς. Παρά το γεγονός ότι οι νέες κατασκευές πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, πολλές παλαιότερες κατασκευές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η θερμομόνωση ταράτσας και η συνολική μόνωση της τοιχοποιίας του σπιτιού. Στην συνέχεια του άρθρου, θα δούμε κάποιες βασικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου, προτείνοντας λύσεις καθώς και τον τρόπο να μπορείτε να καλύψετε ένα μεγάλο ποσό του κόστους.

Πολλά παλιά σπίτια έχουν χτιστεί με υλικά και μεθόδους που δεν πληρούν τα σύγχρονα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Τα παλιά τούβλα, η έλλειψη μόνωσης και οι απλές κατασκευές έχουν σημαντικές απώλειες ενέργειας. Σήμερα, για να πουληθεί μια παλιά κατοικία θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει το ανάλογο ενεργειακό πιστοποιητικό. Η έκδοση ενός ενεργειακού πιστοποιητικού παρέχει προστιθέμενη αξία στο σπίτι, εφόσον έχει γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση.

Πολλά διατηρητέα κτίρια, ειδικά αυτά που έχουν συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς ως προς τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην εξωτερική τους όψη. Αυτό μπορεί να περιορίσει τις επιλογές για μόνωση ταράτσας https://www.monosys.gr/ , στους τοίχους και στην εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου.

Η ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να είναι μια δαπανηρή διαδικασία, ειδικά σε περιπτώσεις όπου απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες. Το μεγάλο κόστος μπορεί να καλυφθεί από επιδοτήσεις που δίνονται από το κράτος που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την προσπάθεια των ιδιοκτητών, ώστε να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές με μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα υφιστάμενα κτίρια ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών όπως συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας ή αντλίες θερμότητας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε περιορισμένο χώρο, κακή διαρρύθμιση ή σε άλλους τεχνικούς περιορισμούς. Παρά όμως τις παραπάνω προκλήσεις, υπάρχουν αρκετές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για να επιτευχθεί μια ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατασκευές.

1. Εσωτερική Θερμομόνωση και θερμοπρόσοψη ταράτσας

Σε περιπτώσεις όπου οι αρχιτεκτονικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν εξωτερικές παρεμβάσεις, η εσωτερική θερμομόνωση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση. Η τοποθέτηση θερμομονωτικών υλικών στο εσωτερικό και στην ταράτσα ή στην σκεπή του σπιτιού, μπορεί να μειώσει τις απώλειες θερμότητας, διατηρώντας παράλληλα την εξωτερική όψη του κτιρίου ανέπαφη.

2. Αντικατάσταση παλιών πορτοπαραθύρων με πιο ενεργειακά

Η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την αναβάθμιση ενός κτιρίου. Τα νέα κουφώματα με διπλά ή τριπλά τζάμια μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις απώλειες θερμότητας και να βελτιώσουν την άνεση του εσωτερικού χώρου του σπιτιού.

3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και ψύξης

Η αντικατάσταση παλαιών, μη αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης με σύγχρονα, πιο αποδοτικά, είναι και η πιο δαπανηρή αλλαγή που θα πρέπει να κάνετε. Μια αντλία θερμότητας ή τα συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, μπορεί να μειώσουν σημαντικά την ετήσια, ενεργειακή κατανάλωση. Αυτά τα συστήματα είναι πιο αποδοτικά και μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες ακόμα και παλαιότερων κτιρίων. Τα συγκεκριμένα συστήματα μπορούν να συνδυαστούν και με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για μεγαλύτερη οικονομία.

4. Εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού

Τα μεγάλα παράθυρα μπορεί να μειώσουν την ανάγκη για φωτισμό την ημέρα και να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η προσθήκη φωτοσωλήνων στην σκεπή ή στην ταράτσα του σπιτιού, ή μεγάλων φωτιστικών ανοιγμάτων σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί να βελτιώσει τη φωτεινότητα στο εσωτερικό του κτιρίου, χωρίς να επηρεάζει την εξωτερική αρχιτεκτονική. Επίσης, το φυσικό φως μπορεί να παρέχει μία αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς, ειδικά τον χειμώνα, αφήνοντας το ηλιακό φως να φτάσει ακόμα και σε σημεία που πριν δεν ήταν εφικτό.

SHARE
RELATED POSTS
Τάσος Καραμάριος δια χειρός Παυλίδη
Έχει Πολιτικό Πρόσημο η Επιστημονική αντιμετώπιση της Πανδημίας του Covid-19;, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή
Το 2015 μου: απαντά ο Γιάννης Στουραΐτης για το iPorta.gr

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.