Πόρτα στην Πολιτική

Προβλήματα και τραγωδίες κάτω απ’ το χαλί της κανονικότητας, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα – 29 Δεκεμβρίου 2019

 Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε στις 27 & 28 Δεκεμβρίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, με σκοπό να ενημερωθεί αλλά και να βιώσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, ώστε να μεταφέρει την κατάσταση στην ευρωομάδα του.

Την Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αποτελούμενο από τους Νίκο Παρασκευόπουλο (επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του & τ. Υπουργός Δικαιοσύνης), Χρήστο Γιαννούλη (βουλευτής Θεσσαλονίκης), Αλέξανδρο Νικολαΐδη (υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ & ολυμπιονίκης), Τριαντάφυλλο Μηταφίδη (τ. βουλευτής Θεσσαλονίκης) και Μαρία Τοπαλίδου (αναπληρώτρια συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό) επισκέφθηκε τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, όπου διαπίστωσε τα προβλήματα και τις ανάγκες των προσφύγων, των εργαζόμενων στη δομή αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με εργαζόμενους και φιλοξενούμενους, οι δομές λειτουργούν χωρίς γιατρό και οι πρόσφυγες στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, απόρροια της απάνθρωπης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που τους αποκλείει από την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία. Ο Ευρωβουλευτής πληροφορήθηκε για την ύπαρξη ετοιμόγεννων γυναικών που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο γιατί οι οδηγοί των ΚΤΕΛ αρνούνται να επιβιβάσουν πρόσφυγες· που τα παιδιά τους, όταν γεννηθούν, δεν θα δικαιούνται ΑΜΚΑ. Διαπίστωσε, ακόμη, πως σχεδόν τα μισά παιδιά της δομής είναι ανεμβολίαστα, καθώς δεν έχουν διατεθεί εμβόλια για τις δομές αυτές. «Η απάνθρωπη, τιμωρητική πολιτική του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών», το σχόλιο του Κ. Αρβανίτη για το θέμα.

Στο τέλος της επίσκεψης στη δομή Βαγιοχωρίου, ο ευρωβουλευτής μοίρασε δώρα από την GUE/NGL στα παιδιά, «για να χαμογελάσουν και να ξεχάσουν για λίγο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και το τραύμα της προσφυγιάς και του πολέμου», ενώ δεσμεύτηκε πως, ως μέλος της αρμόδιας για θέματα Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, θα πράξει τα δέοντα ώστε η φωνή τους να ακουστεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον σύλλογο Εθελοντών Άλμπατρος, για να δηλώσει τη στήριξή του στο έργο τους και την βοήθεια που προσφέρουν στις ευπαθείς ομάδες της περιοχής, καθώς πληροφορήθηκε ότι μέλη του συλλόγου προμηθεύτηκαν αριθμό εμβολίων ώστε -τουλάχιστον- τα προσφυγόπουλα που φοιτούν σε σχολεία να εμβολιαστούν και να μην χάσουν το δικαίωμα φοίτησης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο ευρωβουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση με την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για να ενημερωθεί και να διατυπώσει τις προτάσεις του αναφορικά με το καυτό ζήτημα των αρχαίων του Μετρό Θεσσαλονίκης, που η κυβέρνηση, με την αδιανόητη στήριξη του ΚΑΣ, επιχειρεί να αποσπάσει από τον χώρο. Ο Κ. Αρβανίτης εξέφρασε την πρόθεσή του να διεθνοποιήσει το ζήτημα, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στην Κομισιόν και προχωρώντας σε εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες αλλά και την Ελλάδα, ώστε να μην αποτελέσει και αυτό το ζήτημα ακόμη μία αόρατη είδηση, θαμμένη από τα συστημικά ΜΜΕ της κανονικότητας.

Το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, έχοντας πληροφορηθεί από την αρχή για την τραγωδία που συντελέστηκε στη δομή των Μουριών στο Κιλκίς, και παρά την άρνηση χορήγησης αδείας εισόδου από την αρμόδια Γενική Γραμματεία -την οποία κατήγγειλε- ο ευρωβουλευτής μετέβη στο Κιλκίς, όπου, συνοδευόμενος από τους Νίκο Παρασκευόπουλο, Ειρήνη Αγαθοπούλου (βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς) και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, επισκέφθηκε τη δομή. Οι εργαζόμενοι, άνθρωποι που πασχίζουν καθημερινά να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους τα στοιχειώδη, και οι φιλοξενούμενοι, πράοι παρά τον πόνο τους, τους υποδέχτηκαν και τους εξήγησαν τα προβλήματα & τις ανάγκες τους.

Όπως και στις περισσότερες, έτσι και στη δομή των Μουριών τα προβλήματα είναι η έλλειψη μεταφραστών & ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Ιδιαίτερα η έλλειψη της αναγκαίας ψυχολογικής υποστήριξης σε ανθρώπους τραυματισμένους από τον πόλεμο, την προσφυγιά και τις κακουχίες, αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε τραγωδίες, όπως αυτή της αυτοκτονίας των δύο προσφύγων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ευρωβουλευτή: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε – ή, μάλλον, καταλαβαίνουμε απόλυτα – τον λόγο για τον οποίο οι αρμόδιοι δεν ήθελαν να μπούμε στη δομή των Μουριών και να μιλήσουμε με τους πρόσφυγες. Ήλπιζαν να μην ακούσουμε την κραυγή τους, τους λόγους για τον χαμό των ανθρώπων τους».

Η περιοδεία του ευρωβουλευτή τελείωσε με την επίσκεψή του στα γραφεία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, όπου αρχικά πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το προσφυγικό & τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, από πλευράς του, ο Κ. Αρβανίτης, και στη συνέχεια μια παραγωγική και ζωηρή συζήτηση για τις κινήσεις και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, παρουσία και του Βουλευτή Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου.

Ο Κώστας Αρβανίτης αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με τη δέσμευση να μην αφήσει, όσο περνάει απ’ το χέρι του, τις καθημερινές τραγωδίες της περιοχής να κρυφτούν, με γραφειοκρατικά τερτίπια, τροπολογίες «μες στη νύχτα» και δημοσιογραφική σιγή ιχθύος, κάτω απ’ το χαλί της κανονικότητας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μαξίμου: “Η Ελλάδα, θύμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να διαλύσουν την Ε.Ε.”, του Γιάννη Σιδέρη
Άμεσα ολοκληρώνεται η Α’ Φάση των παρεμβάσεων στο Ροδίνι
Για τη συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.