Αθλητικά/Αθλητισμό Ανοιχτή πόρτα

Πού βρίσκονται άραγε Μίχος και Καρούλιας;, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Θυμάμαι πριν από χρόνια. Η ενημερωτική εκπομπή γύρω από τα αθλητικά του Σαββατοκύριακου διέθετε κατά τεκμήριο δύο καλεσμένους, τον Πέτρο Μίχο (βετεράνο του Ολυμπιακού) και τον Νίκο Καρούλια (βετεράνο του Παναθηναϊκού). Και οι δύο είχαν άποψη, αν και παρέπεμπαν σε… κυβερνητικό εκπρόσωπο, μια και διαφωνούσαν σε τεχνικά ζητήματα, αλλά πάει πέρασε! Η «αθλητική Κυριακή» νέας σοδειάς καλεί πολλούς και διάφορους, και από την περιφέρεια, και αυτό δείχνει μια μορφή πλουραλισμού. Και μάλιστα επιλέγει περισσότερους σύγχρονους πρωταγωνιστές παρά βετεράνους.

Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος; Για να επισημάνω το λάθος κατά τη γνώμη μου να κληθεί στην ΕΡΤ1 ο άλλοτε άσος της ΑΕΚ, γνωστός γόης Ντανιέλ Μπατίστα. Και ήταν λάθος για πολλούς λόγους. Πρώτον, είχε θριαμβεύσει στο ντέρμπι ο Ολυμπιακός, οπότε εύλογο θα ήταν να είχε κληθεί κάποιος από το… λιμάνι. Παρεξηγούνται αυτά τα πράγματα… Δεύτερο, έχοντας πλήρη ελευθερία κινήσεων και… εκατοντάδες επιλογές, η παραγωγή προτίμησε να φιλοξενήσει έναν πολύ συμπαθή βετεράνο, του οποίου, όμως, το (ελληνικό) λεξιλόγιο παραμένει εξαιρετικά πτωχό. Έτσι, λογικό ήταν ο Μπατίστα να περιοριστεί σε μελλοντολογία, επισημαίνοντας ότι η ΑΕΚ θα βρει τον δρόμο της όταν φτιάξει το δικό της σπίτι κ.λπ.

Τον θυμάμαι στο αποδυτήριο του Εθνικού ένα απομεσήμερο, που τον έφερε στο «Καραϊσκάκη» ο -μακαρίτης πια- παράγοντας Νίκος Μουρκάκος. Ήταν ένα πολύ λιγνό παιδί, λιπόσαρκο, με ωραία όψη, μακρύ μαλλί, ένα ιδιαίτερα γοητευτικό παλικαράκι που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή. «Κύριοι, είναι από μια πορτογαλική αποικία, τον θεωρώ μεγάλο ταλέντο και θα τον βοηθήσουμε να κάνει καριέρα στην Ελλάδα». Ήταν εκείνη η τυχερή μέρα για τον Ντανιέλ Μπατίστα, ο οποίος -ζήτημα αν ζύγιζε 50 κιλά- είχε ζήσει ήδη δυο – τρεις απογοητεύσεις, η τελευταία από την ΑΕΚ, όπου δοκιμάστηκε και απορρίφθηκε (κάτι που είχε συμβεί και με τον Τάσο Μητρόπουλο…). Αυτός ο παίκτης από το «Πράσινο Ακρωτήρι» σε λίγες εβδομάδες πήρε κιλά, «έδεσε» που λέμε, άρχισε να ψιθυρίζει μερικές ελληνικές λέξεις και έδειξε στο δίτερμα πως ήταν έτοιμος για βασικός. Μπήκε στην ομάδα και δεν ξαναβγήκε. Για την ακρίβεια, βγήκε μόνο ότι ο «γάτος» ο Μουρκάκος τον πρόσφερε στην ΑΕΚ, η οποία, μετανιωμένη, τον ήθελε στις τάξεις της.

Να κλείσω θυμίζοντας ότι ο Ντανιέλ Μπατίστα, αυτός ο κούκλος μιγάς, που όταν διασκέδαζε έπειτα από νίκες στα μπουζουκομάγαζα έκανε κάποιες μεγαλοκυρίες του πλούτου (φαινόταν από τον αέρα τους και τα χρυσαφικά τους…) να αναστενάζουν για… δικούς τους λόγους, αναδείχτηκε σε σπουδαίο παίκτη. Μέχρι που με πρόταση τού -επίσης μακαρίτη- Λάκη Πετρόπουλου του δόθηκαν τα σχετικά χαρτιά, ώστε να παραμείνει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα.

Από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του έως τις μέρες μας, ο ωραίος Ντανιέλ δεν τα κατάφερε επαγγελματικά, αλλά συνεχίζει να ψάχνει μια ευκαιρία, προκειμένου να ορθοποδήσει. Να επαναλάβω κλείνοντας ότι οι υπεύθυνοι της «Αθλητικής Κυριακής» έχουν τη δυνατότητα να καλούν τους καλύτερους βετεράνους – παίκτες ή προπονητές το ίδιο κάνει – αρκεί να επιλέγουν τους εξυπνότερους και -διάβολε- αυτούς των οποίων το λεξιλόγιο διαθέτει περισσότερες από 50-100 λέξεις. Υπάρχουν τέτοιοι, και μάλιστα ομορφόπαιδα… Μην ξεχνάμε, κάποτε ο Μανώλης Μαυρομμάτης είχε καταφέρει να φέρει σε αθλητική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης τον Κωστάκη Καραμανλή. Ήταν τότε ο κορυφαίος, ως πρωθυπουργός (και εντελώς ξεκούραστος…).

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Παντόφλες, του Γιώργου Πίτσου
Ο Βέλλιος ξεχωρίζει και μπράβο του!, του Γιώργου Αρκουλή
Η κλοπή του αιώνα και η µούσα του Πικάσο, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.