Βιβλίο

Πολτοποίηση σκέψεων…, του Νότη Μαυρουδή

Spread the love

Ο Νότης Μαυρουδής είναι Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.grΕΔΩδιαβάστε και ακούστε συνέντευξή του στην iΠόρτα-Ρ/Σ Παλμός 99.5

όλα τα άρθρα του Νότη Μαυρουδή ΕΔΩ

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία, για κάποιον που ασχολείται με τον λόγο, από την πολτοποίηση του έργου του· διότι μέσα στα υλικά που πολτοποιούνται, υπάρχει ένα κομμάτι του, βρίσκεται παρών κι ο  ί δ ι ο ς!  Έτσι γίνεται ένα μικρό κομματάκι του πολτού· κοινώς, απαξιώνεται, εξαφανίζεται, ακυρώνεται, υποβαθμίζεται, υποβιβάζεται, μηδενίζεται η βαρύτητα της πνευματικής του δράσης, γίνεται αέρας κοπανιστός. Ένα τίποτα, ένα κενό, ένα μηδενικό, ένας εξαφανισμένος κόκκος τής πνευματικής άμμου. Διότι, εξαφανίζοντας τη σκέψη εξαφανίζεις μια βασική ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ας μην ξεχνάμε: σκέφτομαι άρα υπάρχω…
Δεν θέλω να υπερβάλλω, αλλά νιώσαμε όλα αυτά όσοι βρεθήκαμε, ως πολτοποιημένοι συγγραφείς, στην απαράδεκτη, ακατανόητη κι αυθαίρετη εντολή τής δικαιοσύνης (μου φαίνεται εξωφρενικό), στην οποία κατέφυγαν οι τράπεζες που είχαν δανείσει τον εκδοτικό Οίκο Γαβριηλίδη, να πολτοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα στις εγκαταστάσεις βιβλία των εκδόσεων, ενάμιση χρόνο μετά τον θάνατο του Εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη (12/2/2020), κι αφού πρώτα είχαν σφραγίσει την επιχείρηση, μην επιτρέποντας την προσέγγιση σε κανέναν. Όχι μόνο στην οικογένειά του, αλλά ούτε καν στους συγγραφείς των εκδοθέντων βιβλίων, ακόμα και σε όσους είχαν καταθέσει κείμενα προς έγκριση ή ακόμα και υποψήφια προς έκδοση!

Θα ήθελα να προσθέσω μια… ουσιαστική λεπτομέρεια. Ένα βιβλίο περιέχει μέσα δημιουργικές σκέψεις του συγγραφέα. Μόνο σκέψεις. Κανένα άλλο όπλο! Μέσα βαθιά στις σελίδες τού βιβλίου, στο χαρτί του, στην επιλεγμένη γραμματοσειρά του, υπάρχει το ίχνος, η μυρωδιά, η υφή, η  ύ π α ρ ξ η  του συγγραφέα, το αποτύπωμα ζωής, η ιδεολογική και αισθητική διάστασή του, του ποιητή, του ιστορικού, του μυθοπλάστη. Δεν είναι του «κανενός»! Τα βιβλία καταγράφουν βιώματα ζωής, εμπειρίες, συναισθήματα, μυθοπλασίες που γεννιούνται από τον δημιουργικό οίστρο τού χτίστη λογοτέχνη· μέσα ενυπάρχουν εξομολογήσεις, προσωπικές απόψεις, ιστορικές κρίσεις, μαρτυρίες. Επομένως ο… δήμιος που υλοποίησε την πολτοποίηση, ή ο δικαστής που πήρε την απόφαση, οι τραπεζίτες που συναίνεσαν σε αυτό, δεν τιμώρησαν τον θανόντα Σάμη, αλλά όλον αυτό τον κόσμο που ζούσε κι ανάπνεε μέσα στις σελίδες των βιβλίων.

Πώς τα πολτοποιείς, τα καις δηλαδή ως άλλος Ναζί, άθλιε γραφειοκράτη· θλιβερέ χαρτογιακά; Με ποια… ηθική ρομφαία αδιαφορείς και δεν ενημερώνεις έναν ολόκληρο πνευματικό κόσμο, ο οποίος κατέθεσε σε εκείνες τις σελίδες το αίμα, ναι το αίμα του;
Αναρωτιέμαι: έχουν άραγε εξετάσει σε βάθος τι συμβολίζει η καταστροφή, η «πυρά», η πολτοποίηση βιβλίων; Σε ποιες εποχές και ιστορικές συγκυρίες εξαφάνισαν και έκαψαν βιβλία; Οι Ναζί μέσω του Γκέμπελς, οι Ταλιμπάν και οι Τζιχαντιστές, οι στυγνοί δικτάτορες της Αφρικής, όλος αυτός ο άγριος κόσμος που μάχεται τον πολιτισμό, τα Γράμματα και κάθε προοδευτική σκέψη, όλοι όσοι τάσσονται κατά παντός πνευματικής εργασίας!
Η πιο μαύρη απειλή της χώρας μπήκε σε δράση, με την πολτοποίηση των βιβλίων τής αποθήκης των εκδόσεων Γαβριηλίδη και χτύπησε συγγραφείς – ποιητές – διανοούμενους, εν αγνοία του ΥΠΠΟΑ (?) και άλλων πολιτιστικών φορέων. Εν αγνοία των ίδιων των πνευματικών δημιουργών και τούτο αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ!!!

Είμαι κι εγώ ένα μέλος των συγγραφέων που πολτοποιήθηκαν τα βιβλία τους. Θίχτηκα, θύμωσα, αγανάκτησα, προσβλήθηκα υπέρτατα. Δεν ξέρω – δεν ξέρουμε τρόπους αντίδρασης μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Η πολτοποίηση δεν αναιρείται, δεν αποκαθίσταται· τα βιβλία δεν ξαναγίνονται βιβλία, μέσα από την άμορφη μάζα τού πολτού…
Αποδίδουμε ευθύνες στην ασυδοσία (ίσως και ασυνεννοησία) της δικαστικής απόφασης στο συγκεκριμένο θέμα, επειδή δεν αφορά απλά και μόνο μια επιχείρηση. Παράλληλα, με εντυπωσιάζει πώς και μια τέτοια απόφαση, που αφορά σε πνευματικά προϊόντα, υλοποιείται χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την άποψη και τη συγκατάθεση του/της αρμόδιας/ου υπουργού.

Τέλος· θεωρώ πως θα ήταν  α π α ρ α ί τ η τ η  η παρέμβαση των κομμάτων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια – σκανδαλώδη, βάρβαρη και τυπολατρική παράβαση καθήκοντος! Ο ρόλος τής αντιπολίτευσης είναι να επισημαίνει, να καταγγέλλει και να αναδεικνύει τις αναχρονιστικές, εκδικητικές, σκοταδιστικές και τιμωρητικές μεθόδους.
Τα κόμματα που μάχονται για τη δημοκρατία και την πνευματική οντότητα της κοινωνίας, οφείλουν να σκύψουν πάνω σε αυτή την πολτοποίηση εκατοντάδων βιβλίων, σε αυτή τη βέβηλη πράξη, η οποία υποτιμά την αξιοπρέπεια κάθε πνευματικής οντότητας.
Και πάλι, ΝΤΡΟΠΗ!!!

SHARE
RELATED POSTS
Διαβάζοντας: “Ο μαύρος οβελίσκος”, του Άγγελου Κουτσούκη
Νέο βιβλίο από την Τίτσα Πιπίνου. “Το κορίτσι του Αλεσάντρο” στην Έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι
Η συγγραφέας Τίτσα Πιπίνου και “ο Ιππότης με το τριαντάφυλλο”, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.