Υγεία

Ποιες τροφές μας γερνούν;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Το καλό φαγητό είναι αναμφίβολα από τις απολαύσεις της ζωής. Ωστόσο πολλές διατροφικές μας συνήθειες, μάς γερνούν μία ώρα αρχύτερα. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούμε τη νοστιμιά της μαγειρικής. Απλά να αναζητήσουμε την ωραία γεύση σε εναλλακτικές τροφές που κάνουν καλό στην υγεία μας.

Να τί πρέπει να προσέχουμε:

Το πολύ αλάτι. Προκαλεί κατακράτηση υγρών, που συχνά κάνουν το πρόσωπο να δείχνει πρησμένο. Μειώστε σταδιακά τις ποσότητες και αντικαταστήστε με μπαχαρικά, όπως ρίγανη, αποξηραμένο κρεμμύδι,  σινάπι και  κουρκουμάς. Αυτά τα πολύτιμα συστατικά, τα προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος για να μη χαθούν η «αλμύρα» και τα αιθέρια έλαιά τους.

Φαγητά που έχουν «αρπάξει». Βασικοί … ένοχοι αυτής της κατηγορίας είναι οι  μπριζόλες, τα παϊδάκια και τα λοιπά κρεατικά που ψήνουμε  στη σχάρα. Το φαγητό που έχει καψαλιστεί στα κάρβουνα περιέχει υδρογονάνθρακες που ενθαρρύνουν τη δημιουργία φλεγμονών και διασπούν το κολλαγόνο του δέρματος.

Πικάντικα φαγητά.  Αν είστε σε εμμηνόπαυση, τα καυτερά μπαχαρικά συμβάλουν  στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι εμφανίζονται κηλίδες στο δέρμα. Όσοι πάσχουν από ροδόχρου νόσο, τα μπαχαρικά επιδεινώνουν την όψη της επιδερμίδας τους.

Μαύρο τσάι.  Οι μαύρες ποικιλίες έχουν πολλές τανίνες, οι οποίες σχηματίζουν κηλίδες στα δόντια. Απολαύστε το με γάλα που περιέχει ουσία η οποία δρα ενάντια στις κηλίδες.

Ενεργειακά ποτά. Η οξύτητά τους καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και φθείρονται ευκολότερα.

Ποτά με αλκοόλ. Οι τοξίνες τους συσσωρεύονται στο συκώτι και προκαλούν εκτός των άλλων ακμή, αποχρωματισμό και ρυτίδες.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

SHARE
RELATED POSTS
Ποια βότανα μάς θωρακίζουν από το κρυολόγημα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
MALT Λέμφωμα στομάχου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Το ροχαλητό είναι επικίνδυνο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.