Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Παύλος Γερουλάνος: “Η επιστολή μου στον Πρωθυπουργό για τα Εξάρχεια πριν από τα Χριστούγεννα”

Spread the love

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, και σε συνέχεια ανοιχτής επιστολής εκατοντάδων κατοίκων των Εξαρχείων για την κατάσταση στην ιστορική γειτονιά τους, είχα αναλάβει την πρωτοβουλία να απευθύνω έκκληση ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως Αθηναίος πολίτης στον Πρωθυπουργό να αναλάβει να συντονίσει μία συνάντηση εργασίας ώστε να εκφράσουμε με συγκεκριμένες αποφάσεις την πολιτική βούλησή μας να αντιστραφεί επιτέλους η σημερινή κατάσταση στα Εξάρχεια.

Η πρόσφατη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που εκτός των άλλων είχε καταλάβει κτίριο στην οδό Αραχώβης στα Εξάρχεια, επιβεβαιώνει όσους μιλούσαμε για εγκληματικά στοιχεία που δρουν στην περιοχή και επαναφέρει για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο την ανάγκη οργανωμένης και συλλογικής δράσης, με συνέπεια και συνέχεια, πέρα από τον εκλογικό κύκλο και με τους Εξαρχειώτες στην πρώτη γραμμή της λήψης αποφάσεων και του σχεδιασμού, για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του εγκλήματος, την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την οριστική επιστροφή του εκεί που ανήκει: στους κατοίκους και όχι στο περιθώριο που σήμερα τον λυμαίνεται.

Πιστεύω βαθιά ότι η λύση στα προβλήματα και η αναβάθμιση των Εξαρχείων περνάει υποχρεωτικά μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους και χέρι-χέρι με τους Εξαρχειώτες.

Γι’ αυτό και δημοσιεύουμε τα βασικότερα σημεία της επιστολής που απέστειλα στις 21 Δεκεμβρίου στον Πρωθυπουργό επαναφέροντας την έκκλησή μου για ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του για τα Εξάρχεια.

 «Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 Όπως γνωρίζετε η κατάσταση στη γειτονιά των Εξαρχείων έχει ξεφύγει εκτός κάθε ελέγχου. Τα προβλήματα που μαστίζουν την ευρύτερη περιοχή είναι πολύπλευρα και περίπλοκα. Κανένας δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Το μαρτυρούν οι επαναλαμβανόμενες δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων…

 Το «εκτός ελέγχου» που ζουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων σήμερα, δεν μπορεί να είναι μια ρουτίνα, ενσωματωμένη στην καθημερινότητά μας. Ούτε μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη και για δημοκρατία, ζητώντας από τους κατοίκους των Εξαρχείων φόρους και δημοτικά τέλη, με αυτή την χαμηλή ποιότητα ζωής…

 Πρότασή μου είναι να δημιουργήσουμε ένα μαζικό ρεύμα συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των Εξαρχείων, με τους Εξαρχειώτες στην πρώτη γραμμή της λήψης αποφάσεων και του σχεδιασμού, αλλά και με αυξημένα κονδύλια και μέριμνα για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του εγκλήματος, την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την επιστροφή του εκεί που ανήκει: στους κατοίκους και όχι στο περιθώριο που σήμερα τον λυμαίνεται.

 Πιο συγκεκριμένα, προτείνω να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης στην περιοχή που να αφορά τη συνολική της αναβάθμιση αφού απομακρυνθούν οι εστίες παρανομίας που καμία σχέση δεν έχουν με την ελευθερία έκφρασης.

 Είμαι έτοιμος να συμβάλλω με συγκεκριμένες προτάσεις, για αυτό και σας ζητώ να αναλάβετε την πρωτοβουλία μιας συνάντησης εργασίας με τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου της χώρας, τον Δήμαρχο Αθηναίων και τους υποψήφιους Δημάρχους για τον Δήμο Αθηναίων, ώστε να εκφράσουμε με συγκεκριμένες αποφάσεις την πολιτική βούλησή μας να αλλάξουμε τη «μαύρη τρύπα» της πρωτεύουσας της χώρας…

 Σε αυτή τη μάχη για την αναβάθμιση των Εξαρχείων, του κέντρου της πόλης των Αθηνών, χρειάζονται όλοι και όλες προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της συντονισμένης μας πολιτικής, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

 Σας καλώ λοιπόν να αναλάβετε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία και να στρατευθείτε με πράξεις μαζί μας, με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, με τους κατοίκους των Εξαρχείων.

 Όλοι και όλες κρινόμαστε όταν λύνουμε τα προβλήματα και δεν κλείνουμε τα μάτια…»

SHARE
RELATED POSTS
Όταν σε προλαβαίνει η Ιστορία – When History catches up with you, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
Aν…, του Κωστή Α. Μακρή
Εθνολεβέντες, οι μεγάλοι έρωτες σπάνια γέρασαν μαζί, της ‘Άννας Κοντοπίδη [Νάξος]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.