Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στη Ψυχολογία

ΠΑΝΑΚΕΙΑ: Σεπτέμβριος 2019: Παγκόσμιος μήνας Aλτσχάιμερ-Η δομή “Αρσινόη” στη Ρόδο

Spread the love

Ανάμεσά μας ζουν 200.000 άνθρωποι που πάσχουν από άνοια σε μία καθημερινότητα αρκετά δύσκολη τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Οι εταιρείες Alzheimer ανά την Ελλάδα, οι Σύλλογοι ασθενών , οι ενημερωμένοι κατά τόπους φορείς υγείας – πρόνοιας κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και την πολιτική κοινότητα και να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πασχόντων και των οικογενειών τους. Παράλληλα , οι πρωτοβουλίες των φορέων εστιάζουν στη σύσταση νομοθετικού πλαισίου για την άνοια καθώς και στη χορήγηση επιδόματος.

Όλοι εμείς με τη σειρά μας ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας αλλά και ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες οφείλουμε να δημιουργούμε μία φιλική και ποιοτική καθημερινότητα για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους και να δουλεύουμε για την άρση του στίγματος.

ΠΑΝΑΚΕΙΑ για την Άνοια στη Ρόδο:

Aρσινόη: Νύμφη της αρχαιότητας, υψηλόφρων, που «αίρει το νου» και ξεμυάλιζε τους άντρες.

Προάγγελος του Κέντρου υπήρξε το Συμβουλευτικό Κέντρο για ανοϊκούς ασθενείς και τις οικογένειές τους που λειτουργούσε από το 2006 σε εθελοντική βάση και παρείχε υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής και υποστήριξης. Καθώς όμως μια εθελοντική πρωτοβουλία δεν αρκεί για τη συστηματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του πολυσύνθετου προβλήματος των ανοιών, η εταιρεία Πανάκεια προχώρησε στη σύσταση του Ιατρείου Μνήμης το Σεπτέμβριο του 2008, με τη στελέχωση ψυχιάτρου, νευρολόγου και ψυχολόγου. Στη συνέχεια το 2009 ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των ασθενών που παρακολουθούνταν στο Ιατρείο Μνήμης και με την προσθήκη κοινωνικών λειτουργών και λογοθεραπευτή στη διεπιστημονική ομάδα, δημιουργήθηκε το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης παρέχοντας υπηρεσίες νοητικής ενδυνάμωσης, ομαδικής ή ατομικής θεραπείας. Τέλος, ανταποκρινόμενοι και πάλι στις ανάγκες των ανοϊκών ασθενών του Κέντρου θεραπείας και απασχόλησης που προχωρούσαν στα τελικά στάδια της νόσου δημιουργήθηκε το 2012 με την προσθήκη ψυχολόγου και νοσηλευτή το πρόγραμμα Φροντίδα στο σπίτι για ανοϊκούς ασθενείς, που απευθύνεται σε ανοϊκούς ασθενείς που δε μπορούν να μετακινηθούν, λόγω της βαρύτητας της νόσου, λόγω κινητικών προβλημάτων ή λόγω μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο της Ρόδου.

Το Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας ασθενών με άνοια «Αρσινόη» λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ και το πρόγραμμα του περιλαμβάνει:

Νευροψυχολογική αξιολόγηση

Ομάδες Νοητικής ενδυνάμωσης

Ατομικές συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης

Νοητική διέγερση

Εργοθεραπεία – κινησιοθεραπεία

Θεραπεία δι’αναμνήσεων

Το Ιατρείο Μνήμης και το Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας ασθενών με άνοια “Αρσινόη” της “Πανάκεια” συμμετέχει ενεργά στον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer και διοργανώνει και φέτος τις δράσεις του:
– 20/9/19 από τις 9.00 – 13.00 : Περίπτερο στον Πεζόδρομο Πλαστήρα (δίπλα στο Ακταίον) για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω διανομής έντυπου υλικού και μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης
– Δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 55 ετών στα γραφεία της εταιρείας Στεφάνου Καζούλη 18 κατόπιν ραντεβού στο τηλ 22410 78315

Τι είναι η ΠΑΝΑΚΕΙΑ

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία με επωνυμία Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Πανάκεια» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εδρεύει στη Ρόδο, με κύριο στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο Νομό Δωδεκανήσου. Ιδρύθηκε το 2003 από το δρ. Πλατή Αναστάσιο, ψυχίατρο και επιστημονικά υπεύθυνο, και λειτουργεί ήδη αυτή τη στιγμή πέντε δομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

SHARE
RELATED POSTS
10+1​ Οφέλη της Αγκαλιάς, της Μαρίνας Μόσχα
«Θυμήσου, σώμα»: Αφυπνίζοντας τη σωματική αυτογνωσία, της Στέλλας Κουτρή
Έτοιμα τα ψηφοδέλτια του Δημάρχου Ρόδου και εκ νέου υποψηφίου κου Φώτην Χατζηδιάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.