Πόρτα στον Κόσμο

Παναγιότατε, καλώς ήλθατε!, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Κάθε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός. Η παρουσία του εδώ, κοντά μας, μόλις η πέμπτη σε 30 χρόνια, μας εμπνέει, μας εξυψώνει, μας ενισχύει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της σιγουριάς ως Κοινότητα, συντηρεί και ενδυναμώνει τους μεταξύ μας δεσμούς.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ, που ξεκινάει σήμερα, Σάββατο, από την Ουάσιγκτον, έχει όμως και μία ιδιαίτερη σημασία. Μας επισκέπτεται για να γιορτάσει μαζί μας την 30ή επέτειο της διακονίας του στον Οικουμενικό Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινούπολης που τον καθιστά τον μακροβιότερο Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ιστορία 17 αιώνων του πατριαρχικού θεσμού.

Η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής δεν αποτελεί βέβαια την μόνη εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Είναι όμως η μεγαλύτερη, οικονομικά η πιο εύρωστη και με την ισχυρότερη πολιτική επιρροή, στην πρώτη χώρα του Κόσμου. Επομένως και η σημασία της για το Πατριαρχείο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αυτό βρίσκεται αντιμέτωπο με μείζονες προκλήσεις.

Παράλληλα, όμως, και η προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ομογένειά μας είναι ανυπολόγιστης αξίας. Διατηρεί συμπαγή την Εκκλησία της Αμερικής μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, από κάθε άποψη, με την αμφισβήτηση βασικών θεσμών, όπως η θρησκεία και η οικογένεια. Είναι το σταθερό, πολύπειρο χέρι του Πατριαρχείου που την κρατά ενωμένη και ισχυρή. Που την καθοδηγεί μέσα στην φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Είναι η μακρά διαδρομή του που μας συγκινεί, είναι το θρησκευτικό Ιδρυμα που συνδέει γενεές και γενεές ορθόδοξων χριστιανών, είναι το Πατριαρχείο μας που από παιδιά γαλουχηθήκαμε. Είναι η προσφορά του που κάνει την Ομογένεια να το αγκαλιάζει, να το υποστηρίζει σθεναρά.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην επίσκεψή του συνδυάζει επαφές ανώτατου αμερικανικού επιπέδου και ασφαλώς με την Ομογένεια. Είναι ενδεικτικό ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, με τον οποίο συνδέεται με φιλία από το παρελθόν, αλλά και μέλη του Κογκρέσου, της χριστιανικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι συναντήσεις αυτές καθίστανται βεβαίως δυνατές χάρη στην υψηλή πατριαρχική του θέση.

Δεν θα είχαν, ωστόσο, το εύρος και τη σημασία που τους δίνεται μόνον εξ αυτού. Αυτό οφείλεται στην ηγετική προσωπικότητα του Πατριάρχη που τον έχει καταστήσει έναν παγκόσμιο θρησκευτικό ηγέτη, ο οποίος έχει κερδίσει τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αίγλη που προκύπτει από αυτό.

Ακόμα, με τις συναντήσεις του αυτές εμβαθύνει το αίσθημα της εθνικής μας επιρροής και απήχησης, προσδίδει αλλά και παίρνει δύναμη καθώς συνεχίζει την μαρτυρική αποστολή του στην Κωνσταντινούπολη.

Καλωσορίζουμε τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας στην Αμερική και στην Κοινότητά μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή του.

Image
SHARE
RELATED POSTS
Μαρία Καρχιλάκη
Βενεζουέλα: «Αυτή η ζωή μας σκοτώνει», της Μαρίας Καρχιλάκη
Ο “Ανεύθυνος Υπεύθυνος”! (“The Irresponsible Responsible”!), του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou
Οι μύθοι του Ιντερνέτ, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.