Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στον Κόσμο

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, η σημερινή, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, η σημερινή.

Μια ημέρα που δε «γιορτάζεται» – ούτε εντός ούτε εκτός εισαγωγικών – αν αναλογιστούμε τα πενιχρά αποτελέσματα που έχουν ως τώρα παραγάγει οι πολιτικές της Δύσης απέναντι στην αδίστακτη εκμετάλλευση της ανήλικης “εργατικής δύναμης”, όχι μόνο στην Ασία αλλά και κοντά μας. Δίπλα μας.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και την κάνει ακόμη πιο δύσκολη το ότι καλοσυνηθίσαμε να γεμίζουμε τις ντουλάπες μας με μπλουζάκια των τριών ευρώ (από τα sweatshops του πλανήτη) και να αλλάζουμε κινητό κάθε χρόνο.

Εμείς – και μόνο εμείς – είμαστε υπεύθυνοι για τα παιδιά που ζουν σαν ενήλικες σκλάβοι, για τα παιδιά που αντί για παιχνίδια κρατάνε εργαλεία και αντί για χάδια εισπράττουν απειλές και βία.

Κι όταν λέω εμείς, εννοώ εμείς. Οι Ευρωπαίοι. Που διαβάζουμε με φρίκη και αποστροφή για τα παιδιά της βικτωριανής Αγγλίας που χώνονταν στις καμινάδες και πέθαιναν σε λίγα χρόνια από καρκίνο. Που επαιρόμαστε για την απεμπόληση αυτής της αποτρόπαιας πρακτικής, αλλά δε βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας.

Που κάνουμε πως δε βλέπουμε.

Για να μην πάει εντελώς χαμένη και η σημερινή επέτειος, στηρίξτε τις δράσεις κατά της παιδικής εργασίας. Όχι μόνο με χρήμα. Αλλά κυρίως με τη συμπεριφορά σας.

Η παιδική εργασία είναι έγκλημα. Καμία μορφή διπλωματικής αναγκαιότητας δε θα έπρεπε να το συγκαλύπτει αυτό. Θα το ξαναπώ:

Η παιδική εργασία είναι έγκλημα. Ένα ειδεχθές έγκλημα, κατά της ανθρωπότητας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ρεσιτάλ Τζένης-Βικτωρίας: Μια μαγική μουσική βραδιά στο Ωδείο Αθηνών, του Γιάννη Στουραΐτη
The anomymous Lion of Nemea and Cecil, the lion of Zimbabwe in Lion’s Heaven, by Kostis Makris (translation: Vangelis Pavlidis)
Γιώργος Νικητιάδης για την πτώχευση της Thomas Cook

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.