Το σχόλιο της ημέρας

Πάρε την κουβερτούλα σου και όμορφα τυλίξου, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Τα φράγκα μετρημένα, ίσα ίσα για να περνά η μέρα μας, κι αν ακόμη ούτε αυτό δεν πετυχαίνουμε, μας είναι αρκετή η αγάπη μας για να πάμε πιο πέρα, δανεικά πάντως δεν θα ζητήσουμε. Τα ντανιασμένα ‘τούβλα’ των ευρώ τους – εάν αληθεύουν φυσικά τα όσα από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδονται για κάποιους εκεί στο Ευρωκοινοβούλιο – αδιάφορους μας αφήνουν. Εάν αυτοί δεν νοιώσουν    ποτέ τι σημαίνει κρύο κι αγιάζι επειδή θα έχουν τους θερμοστάτες τους στο τέρμα ρυθμισμένους, ως μια εξαίρεση της ζωής το εκλαμβάνουμε, ποτέ δεν τους ζηλέψαμε. Μια βόλτα δική μας από τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ της πόλης, όχι για ψώνια, αλλά για να μαζέψουμε όση πιο πολλή ζεστασιά από τους κεντρικούς τους κλιματισμούς περισσεύει, μας είναι αρκετή. Ανοίγουμε τα μπουφάν μας, αιχμαλωτίζουμε όση περισσότερη μπορούμε, την κλειδαμπαρώνουμε εκεί και τραβούμε σερί για μια βόλτα στα υπαίθρια καφέ της πόλης όπου ένας καφές, ένα ποτό, μια αγκαλιά και μια τρυφερή κουβέντα είναι ικανά να μας αναζωογονήσουν. 

Κι όταν το ψύχος ενσκήψει δριμύ και το κορίτσι της συντροφιάς μας αρχίζει να τουρτουρίζει, ποτέ δεν θα διστάσουμε ν’ ανοίξουμε το φερμουάρ για ν’ απαγκιάσει τα χέρια του προκειμένου να ζεσταθεί. Κι όπως με ιλιγγιώδη ταχύτητα ταξιδεύουν τα πάντα σ’ αυτή την πλάση – με πρωτεύοντα τον ρόλο να κατέχουν οι ειδήσεις – ω, του θαύματος, με  τους ιδίους ξέφρενους ρυθμούς κατέφθασαν και οι εφοδιασμοί των μπαρ και καφετεριών παντού με τα απαραίτητα κουβερτάκια για τους πελάτες τους, σε μια ύστατη προσπάθεια των ιδιοκτητών τοιούτων χώρων προκειμένου να μειώσουν την ενέργεια η οποία πλέον καθίσταται ασύμφορος και να συγκρατήσουν το κοινό τους. Ασύμφορος κατέστη πλέον η χρήση εξωτερικών θερμαντικών σωμάτων (σόμπες με φιάλες υγραερίου) και την θέση τους ήρθαν να καλύψουν τα ατομικά κουβερτάκια είτε μικρά για τα πόδια ή το κεφάλι και το κορμί είτε μεγάλα, καλύπτοντας ολόκληρο το σώμα. Ως θέαμα φυσικά, δεν είναι και ό, τι το καλύτερο, πέραν του γέλωτος που προκαλεί. 

Στις περισσότερες των Ευρωπαϊκών χωρών η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη με πρωτοπόρο το Βέλγιο το οποίο μάλιστα χρηματοδοτεί την όλη προσπάθεια με αποτέλεσμα φυσικά μία ακόμη κατηγορία επαγγελματιών, αυτή δηλαδή των κατασκευαστών εξωτερικών σομπών και διανομής φιαλών υγραερίου να περιέρχεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.  Όσον αφορά στα Ελληνικά δεδομένα, ήδη πληροφορούμαι ότι τόσο στην Πελοπόννησο όσον και στην Βόρειο Ελλάδα αλλά και ευρύτερα ήδη έχουν κάνει την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους κάθε μορφής κουβέρτες προστασίας από το κρύο. Η Ελληνική κυβέρνηση πάντως, δεν έχει λάβει επίσημη θέση ακόμη ως προς το θέμα.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι κατά νου έχετε κύριε πρωθυπουργέ, σχετικά με τον χώρο της εξωτερικής εστίασης να πράξετε. Καλού κακού όμως, καιρός δεν είναι να εκδίδατε κι ένα blanket pass; Για κουβέρτες να τυλίγουμε τα πόδια μας εννοώ εκεί έξω στο ξεροβόρι, μη γίνει το λάθος και τις μπερδέψετε παρακαλώ με ‘κείνες τις άλλες που φορούν στα ελαστικά των αυτοκινήτων. 

Όπως κι αν γίνει πάντως, ακόμη και το χιόνι ν’ αλλάξει συνήθειες και να  πέφτει μέρα, ενώ: ‘Το χιόνι συνήθως πέφτει βράδυ’ είχατε πει. Εμείς εδώ θα παραμένουμε με αμείωτο το κέφι και τη διάθεσή μας για ζωή, παθιασμένη αγάπη και τραγούδι, απολαμβάνοντας είτε το ποτό μας είτε την μπίρα μας είτε τον καφέ και το κρασί μας.    

SHARE
RELATED POSTS
Ο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) εκλέγεται 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, του Κωστή Α.Μακρή
Το σχόλιο της ημέρας: το αυτονόητο και το “πρέπει να…” του Ομπάμα, του Πάνου Μπιτσαξή
Ποιος θα προστατεύσει τους υπάλληλους των super markets, κ.Κικίλια;, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.