Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ο υπερκαταναλωτισμός, του π.Μάξιμου Παναγιώτου

Ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα παραγωγός και καταναλωτής. Κάθε εργαζόμενος παράγει προϊόντα προς κατανάλωση η προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες. Επίσης με τα χρήματα, που κερδίζει, αγοράζει προϊόντα που παράγουν άλλοι, η  πληρώνει υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι.

Οι προβαλλόμενες ανέσεις της εποχής μας ωθούν τους περισσότερους ανθρώπους στο να εργάζονται για να καλύψουν όχι τις πραγματικές τους ανάγκες, αλλά τις τεχνητές και πολλές φορές ψεύτικες. Το καπιταλιστικό σύστημα στηρίζεται στην κατανάλωση. Η πολλή κατανάλωση θα αυξήσει την παραγωγή και επομένως τα κέρδη των βιομηχάνων και των μεσαζόντων εμπόρων.

Πόσοι άνθρωποι δεν έχουν ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη δεύτερης και τρίτης ανάγκης σε μεγάλη ποσότητα και πολλές φορές αχρησιμοποίητα; Πόσα νοικοκυριά δεν είναι χρεωμένα με δάνεια για τεχνολογικά προϊόντα στην ουσία περιττά; Πόσοι δεν κάνουν διακοπές με δανεικά χρήματα σε πανάκριβους προορισμούς;

Πολλοί δεν αρκούνται να κατοικούν σε ένα σπίτι μεγέθους, που θα καλύπτει τις οικογενειακές τους ανάγκες, αλλά το θέλουν μεγάλο για να επιδεικνύονται στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Ο εγωισμός, επίσης, ωθεί πολλούς να γεμίζουν το σπίτι με πανάκριβα έπιπλα και να αγοράζουν ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα ακριβά.

Σήμερα θεωρείται ευτυχισμένος εκείνος που μπορεί να αγοράζει ό,τι θέλει και να καταναλώνει ό,τι τον ευχαριστεί.

Η διδασκαλία του Ευαγγελίου μας παροτρύνει να επιδιώκουμε μόνο τα αναγκαία. Όταν στο «Πάτερ ἡμῶν…» ζητούμε «τον άρτον ημών τον επιούσιον», προσευχόμαστε ο Θεός να μας δωρίζει τα αναγκαία για την αξιοπρεπή επιβίωσή μας. Όταν ο Χριστός έλεγε «ζητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν» (Ματθ.6,33), εννοούσε ότι, αν αναζητούμε πρωταρχικά την αιώνια σωτηρία μας, ο Θεός θα καλύπτει τις απαραίτητες υλικές μας ανάγκες. Ο απόστολος Παύλος γράφει στον Τιμόθεο (Α ,6,7-8): «τίποτε δε φέραμε στον κόσμο, ούτε τίποτε θα μπορέσουμε να πάρουμε κοντά μας κατά την έξοδό μας απ’ αυτόν. Έχοντας τα αναγκαία σε τρόφιμα και σκεπάσματα, σ’ αυτά να αρκεσθούμε».

Ο  Πατήρ Μάξιμος Παναγιώτου είναι Αρχιμανδρίτης και ζει στη Ρόδο.

η εικόνα προφίλ του ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Οι συνταξιούχοι καραδοκούν…, του Γιώργου Αρκουλή
Η ιστορία της Κόκκινης Πόλης, του Σταύρου Θεοδωράκη
Τα σωσίβια του Ποταμιού και του Πρωθυπουργού, του Σταύρου Θεοδωράκη
STOXASMOS-NANOYRISMA-KAM-11SEPT14-LR.gif
Κοιμήσου τώρα, στοχασμέ, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.