Υγεία

Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει την ερωτική ζωή…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης όχι μόνο προκαλεί βλάβες στα όργανα και στους ιστούς του σώματος, αλλά επηρεάζει και την σεξουαλική ζωή των πασχόντων. Οι άνδρες με διαβήτη διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία ενώ για  τις γυναίκες με διαβήτη ο κίνδυνος σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι διπλάσιος.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία που προκαλεί ο διαβήτης, οφείλεται στο  ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, δηλαδή η υπεργλυκαιμία, φθείρει τα αγγεία και τα νεύρα όλου του σώματος, άρα και της αναπαραγωγικής περιοχής. Συχνά σεξουαλική δυσλειτουργία προκαλούν και τα συνοδά προβλήματα υγείας των διαβητικών, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, η παχυσαρκία κ.ά. Εκτιμάται ότι σεξουαλική δυσλειτουργία προκαλούν και οι ορμονικές αλλαγές λόγω του σακχαρώδη διαβήτη. Στις γυναίκες με διαβήτη, εφόσον προσβληθούν αγγεία και νεύρα της επίμαχης περιοχής, μπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή φυσικών υγραντικών ουσιών του κόλπου, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος κατά την ερωτική επαφή. Σύμφωνα με έρευνες, η κολπική ξηρότητα αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών με τύπου 2 διαβήτη. Αν μάλιστα προκληθούν φθορές στα νεύρα της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκληθεί μικρή ακράτεια ούρων. Οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και φλεγμονών στον κόλπο και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Στους άνδρες, ο σακχαρώδης διαβήτης συχνά μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και άρα μειώνεται η ερωτική επιθυμία. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί, κυρίως άνω των 45 ετών, είναι η στυτική δυσλειτουργία. Η παχυσαρκία και οι καταχρήσεις, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί και έντονη κούραση αλλά και κατάθλιψη, που επίσης επηρεάζουν την ερωτική συμπεριφορά των ασθενών και των δύο φύλων. Οι διαβητικοί δεν πρέπει να διστάζουν να αναζητήσουν ιατρική συνδρομή για να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με τον γλυκαιμικό έλεγχο αλλά και με ειδικές θεραπείες, με φαρμακευτική αγωγή που αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία, με ορμονική θεραπεία, είτε με επεμβατικές θεραπείες για τη βελτίωση της αιμάτωσης της περιοχής κ.ά. Κάθε ασθενής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζει ο θεράπων ιατρός του.

Η διατροφή είναι το «κλειδί»

Προτεραιότητα για τον διαβητικό είναι η απώλεια βάρους, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, η οποία πρέπει να συνδυάζει πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, τυρί, αυγό, γαλακτοκομικά), υδατάνθρακες και λίπη (κορεσμένα και ακόρεστα).

Σύνθετοι υδατάνθρακες. Έχουν το πλεονέκτημα να είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα οι μη επεξεργασμένοι: ψωμί μαύρο ή πολύσπορο, ζυμαρικά ολικής άλεσης και μη αποφλοιωμένο ρύζι.

Άγουρα φρούτα. Ο διαβητικός μπορεί να καταναλώνει όλα τα φρούτα, αρκεί να είναι άγουρα.

Ζυμαρικά al dente. Ν’ αποφεύγει τα πολυβρασμένα ζυμαρικά.

Ωμά λαχανικά. Οι φυτικές ίνες τους καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζη, έτσι δεν αυξάνεται το σάκχαρο μετά το γεύμα.

Καρυκεύματα. Ρίγανη, βασιλικό, λεμόνι νοστιμίζουν το φαγητό και αντικαθιστούν το βλαβερό αλάτι.

Όχι στη ζάχαρη.

Ελάχιστο αλκοόλ.

Άφθονο νερό. Καθημερινά, τουλάχιστον  6 με 8 ποτήρια νερό.

Περιορισμένο κορεσμένο λίπος. Αποφύγετε το λίπος από ζωικές τροφές και επιλέξτε το μονοακόρεστο από το ελαιόλαδο.

Μετράτε το φαγητό σας. Όχι στις κραιπάλες!

Γεύματα. Τρία κύρια γεύματα και 2 έως 3 ενδιάμεσα (σνακ). Η ημερήσια πρόσληψη των υδατανθράκων πρέπει να μοιράζεται σε όλα τα γεύματα.

SHARE
RELATED POSTS
Διαγωνισμός φωτογραφίας της ΑΚΟΣ «Όχι στο τσιγάρο: πες το με μια φωτογραφία!», της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μήπως έχω έλλειψη σιδήρου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα μυστικά του γιορτινού τραπεζιού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.