Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο Πλάτανος και η Λαχανιά χάνουν την ταυτότητά τους χωρίς τον Παυλίδη, του Δημήτρη Γάκη [Βουλευτής Δωδ/σου]

Spread the love

«Είναι μια πολύ δύσκολη ώρα. Δεν μπορείς να βρεις λέξεις για να περιγράψεις την προσωπικότητα, αυτή την χειμαρρώδη προσωπικότητα, του Βαγγέλη Παυλίδη. Η Ρόδος, η Ελλάδα αλλά και η παγκόσμια τέχνη έχασαν έναν μεγάλο άνδρα. Ο Τύπος, ένα πολιτικά «αυθάδικο» – αλλά αληθινά ανθρώπινο – πενάκι. Υπήρξε πρωτεργάτης του αντιδικτατορικού αγώνα και της υπεράσπισης των πολιτιστικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος στη Ρόδο στα δύσκολα εκείνα χρόνια. Στην μεταπολίτευση, συνέχισε να είναι παρών σ’ όλα τα μετερίζια της ζωής.

Με μια σημαντική διαδρομή στο καλλιτεχνικό, κοινωνικό, πολιτικό και αγωνιστικό «γίγνεσθαι» της Ρόδου, με βαθιά αποτυπώματα στην ελληνική και παγκόσμια εικαστική τέχνη, ο Βαγγέλης Παυλίδης, αφήνει μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτική γελοιογραφία, της οποίας υπήρξε ένας κορυφαίος εκφραστής, μάχιμος, διακριτά επικριτικός, καυστικά χιουμοριστικός και ανυποχώρητα ανατρεπτικός, όπου πίστευε ότι χρειάζονταν. Αφοσιωμένος μέχρι το μεδούλι στην παγκόσμια αυτή εικαστική «γλώσσα» επικοινωνίας.

Το κέφι, η ζωντάνια, τα οράματα του δεν περνούσαν μόνο μέσα από τα πενάκια του. Ήταν και η συντροφιά στην παρέα, ήταν και αυτό το περιβάλλον, το κλίμα, που δε σε άφηνε ανεπηρέαστο. Ο Βαγγέλης Παυλίδης σκιτσάριζε ακριβώς όπως ζούσε. Με διάθεση από τη μια να παίζει και από την άλλη, να κριτικάρει. Αλλά αυτό ακριβώς αποτελεί και το ακρογωνιαίο λιθάρι της «ενήλικης παιδικότητας» του. Όσοι τον γνωρίσαμε, νιώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι σ’ έκανε δικό του. Καθόμασταν και απολαμβάναμε και το κέφι του και τις απόψεις του και τα οράματα του και τις ιστορίες του από τους ιππότες μέχρι το σήμερα.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης ήταν ο άνθρωπος που ώριμα και διαλεκτικά παρουσίαζε την άποψη του για τα πράγματα. Αντικειμενικός, ασυμβίβαστος και επίμονος στην υπεράσπισή της, αλλά πάντα δίκαιος. Σίγουρα η δική του Λαχανιά, ο Πλάτανος θα χάσουν μέρος της ταυτότητας τους. Δεν θα φύγει όμως από την μνήμη μας η φιγούρα του στην πλατεία της Λαχανιάς.

Αν ο Βαγγέλης Παυλίδης δεν ήταν ο τελευταίος μεγάλος άντρας της Ρόδου, ήταν πάντως σίγουρα ένας από τους τελευταίους. Πολύ βαρύ το τίμημα της απώλειας του. Η Ρόδος ορφάνεψε. Η Ελλάδα ορφάνεψε. Το «μεγάλο όνειρο» Βαγγέλη είμαστε υποχρεωμένοι να το παλέψουμε μόνοι μας. Αδύναμοι αλλά έχοντας το παράδειγμα σου στη διεκδίκηση του.

«Ό,τι φαντάστηκε το έζησε σαν αλήθεια

Κι ό,τι ονειρεύτηκε το αφήνει κληρονομιά στους άλλους …»

Ο Δημήτρης Γάκης είναι Βουλευτής Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ

 

SHARE
RELATED POSTS
Αντιγόνη Βαλάκου-Άννα Συνοδινού: όταν πέφτει η αυλαία, της Τζίνας Δαβιλά
Γιώργος Γραμματικάκης, του Πάνου Μπιτσαξή
13151741_10207909895578231_5093440124938901213_n.jpg
Ημερολόγιο γραφείου 18.10.2017. [εις μνήμην Ανδρέα Παπανδρέου], της Άννας Κοντοπίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.