Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ο Κεντελαπόνγκο ακύρωσε…, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

 

Δηλώνω εξ αρχής πως ανήκω στην μειοψηφία εκείνη των ανθρώπων που μισούν τις απόκριες. Με απωθούν και με τρομάζουν οι άνθρωποι με μάσκες. Και προπάντων μισώ τα καρναβάλια και ό,τι έχει σχέση με αλαλάζοντα κύμβαλα από έναν όχλο που περνά μπροστά από μια κάμερα στις live συνδέσεις στην τηλεόραση γκαρίζοντας την ευδαιμονία του, ντυμένο αλλοπρόσαλλα χοροπηδώντας στους ρυθμούς του Μακαρένα και του Λαμπάντα, σε φάση αυτο-εξευτελισμού, εν μέσω ενός απόλυτου κιτς.

Πάντα κάτι μέσα μου αντιδρούσε στις απόκριες. Αντιδρούσε στις σέξυ σερβιτόρες, νοσοκόμες, πριγκίπισσες, νεράιδες, κοκκινοσκουφίτες, μπαλαρίνες, δράκουλες, ψεύτικους αστυνόμους, παιδίατρους, άντρες που ντύνονται γυναίκα, γυναίκες που ντύνονται άντρες, fake παπάδες και καλόγριες, άραβες και μασκαρεμένους παρουσιαστές στα πρωινάδικα. Ψυχαναγκαστικό κέφι, καθόλου αστείες ενδυμασίες, κακή μουσική με τα τζομπίτζομπά και τα κεντελαπόνγκο, αφόρητη πολυχρωμία, φασαρία, πολυκοσμία. Ναι το ομολογώ, δεν αντέχω το στημένο κέφι και προπάντων, δεν περνάω καλά όταν υποφέρει η αισθητική μου. Η εποχή που μπορούσα να ντυθώ , γιατί σαν μικρό παιδί έχω ντυθεί και γω κάποιες απόκριες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν έχω κανένα λόγο να φοράω στολές.

Επίσης δεν βρίσκω καθόλου μα καθόλου σε τι μπορεί να χρησιμεύσει στην αισθητική μου ένα κακοφτιαγμένο γύψινο ή απ’ό,τι γίνεται άρμα με ένα δήθεν μήνυμα. Τα άρματα και οι στολές των «μεγάλων καρναβαλιών της χώρας» για να μην αδικήσω μόνον την Πάτρα, είναι ό,τι χειρότερο από άποψη αισθητικής, πρωτοτυπίας, ευρηματικότητας, λόγου ύπαρξης. Έναν ολόκληρο χρόνο χιλιάδες άνθρωποι προετοιμάζονται για το καρναβάλι της Πάτρας, ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ, τα περισσότερα μαύρα (Για όσους γνωρίζουν τι παίζεται στην συγκρότηση των γκρουπ) και το θέαμα είναι ακριβώς το ίδιο κάθε χρόνο. Θλιβερές στολές, πανομοιότυπα θέματα, ανούσιο κέφι. Εκτός αν έχεις πιεί καμμιά δεκαριά μαυροδάφνες και έχεις γίνει ντίρλα οπότε ναι, ούτως ή άλλως στον κόσμο σου θά’σαι.

Συμπέρασμα: δεν με άγγιξε η ματαίωση των καρναβαλιών. Εξάλλου αν ήμουν σε έναν ιδεατό κόσμο υπουργός αισθητικής θα τα είχα ματαιώσει και γω με υπουργική απόφαση από την πρώτη μέρα της θητείας μου. Τυχεροί είστε όσοι διαφωνείτε γιατί ούτε ιδεατός κόσμος υπάρχει, ούτε πρόκειται να γίνω ποτέ υπουργός αισθητικής. Τώρα όσον αφορά το καλοκαιρινό καρναβάλι που εξήγγειλε ο πολυπράγμων δήμαρχος της Πάτρας, να είμαστε καλά να το δούμε και αυτό. Να δω την κυρά Πηνελόπη από τα Ψηλά Αλώνια να έχει παρατήσει τα φασολάκια στην κατσαρόλα και να τρέχει στα μαγαζιά να βρει μαγιώ για το καρναβάλι -κατα προτίμηση βραζιλιάνικου τύπου (συνταγή τζάμπο)- εν μέσω καύσωνα και τι στον κόσμο! Αν μη τι άλλο θα διασκεδάσουμε αφάνταστα.. Είναι η μεγαλύτερη της ευκαιρία να φορέσει ό,τι πιο ξέκωλο μπορεί να φορεθεί αφού κάποια άλλη εποχή ούτε που θα το σκεφτόταν… Αλλά τώρα όχι. Ή έχουμε καρναβάλι ή δεν έχουμε… Και το σπουδαιότερο. Καλοκαιρινό Καρναβάλι στην Πάτρα δεν θα ρωτάμε “τι ντύθηκες;” Θα ρωτάμε “τί γδύθηκες;”… Κεντελαπόνγκο ωιμέ…

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η ανυπαρξία πολιτικού πολιτισμού και η άνοστη εμφάνιση της παρουσιάστριας , του Δημήτρη Κατσούλα
20525703_1988108224804640_5848327153125532740_n.jpg
Αντίδωρο στις ευχές σας, του Μάνου Στεφανίδη
Τα φουσκωτά που…μας “φουσκώνουν”!του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.