Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ο Ιούλιος της μανίας, του Μάνου Στεφανίδη

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Ιούλιος…ο μήνας της τρέλας και της απόγνωσης…Ο μήνας του Καρυωτάκη και του Βαν Γκογκ…Της επώδυνης εκδημίας του Κωστή Παρθένη. Ο μήνας των εγκλείστων. Των παραλογισμένων. Σαν τον μπάρμπα Γιαννούλη. Των συναισθημάτων που οδηγούν στην τρέλα ή την αυτοκτονία. Του έρωτα που τελειώνει επειδή απομυθοποιείται. Επειδή ξεπεζεύει. Επειδή δεν ίπταται πια. Του πάθους που γίνεται πύον και βρόγχος.

Το κουφάρι του Έκτορα γύρω τριγύρω από την Τροία. Η εκδίκηση σαν μαύρο αίμα στα μάτια του πρωτοπολεμάρχου των Αχαιών για τον χαμένο του έρωτα. Το άδειο βλέμμα του Πριάμου και η θυσιασμένη σάρκα του μικρούλη Αστυάνακτα. Η θανατερή λαγνεία της Ελένης. Ο Αχιλλέας, πάλι, ενώ προετοιμάζει την δική του αναπότρεπτη έξοδο. Επειδή ο θάνατος φέρνει κι άλλον θάνατο όπως ο έρωτας κι άλλον έρωτα. Η καυτή άμμος. Το ξεραμένο αίμα. Η ανώφελη θάλασσα. Η αρμύρα της. Η δίψα. 

Ιούλιο θρηνώ κι εγώ τους νεκρούς μου. Κάτω από το αμείλικτο, το ακέραιο φως. Τον Αύγουστο πενθώ τους έρωτες εκείνους που δεν άντεξαν. Το πάθος ή τον καύσωνα. Τι περίεργο, πρόκειται για τους περισσότερους.

(Παχιά Άμμος, Τήνος, τα κίτρινα του παράφορου Ολλανδού που δεν τον χωρούσε ο κόσμος … απέναντι η Μύκονος, το νησί των νεόπλουτων, δηλαδή των απελπισμένων).

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Το φαλιμέντο μιας Αρχιεπισκοπής Aμερικής-The bankruptcy of Archdiocese of America, του Γιώργου Σαράφογλου [by George Sarafoglou]
Αχ! Ελένη …, του Σπύρου Ντασιώτη
Jamal Khashoggi – missing, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.