Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

ΟΧΙ, ρε, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

 

Νίκος Σταθόπουλος

Ρε, διότι θέλει και πείσμα.

Η άρνηση να υποταγείς στην ισχύ του άλλου, η Αντίσταση, θέλει πολλά:

Θέλει θάρρος, γιατί η Αντίσταση περιέχει κινδύνους. Το θάρρος πάει παρέα με την αποκοτιά. Ευφυέστατα ο Αριστοτέλης, ο παλιός-όχι ο Ωνάσης, έγραψε ότι η ανδρεία είναι η μεσότης μεταξύ θάρρους και δειλίας.

Θέλει γνώση και κρίση, για να καταλάβεις τι γίνεται, τι παίζεται, ποιο είναι το στοίχημα, το διακύβευμα, που λένε. Να καταλάβεις τα τερτίπια του άλλου, τις μεθόδους του, τις πονηριές της προπαγάνδας του, αλλά και τις αδυναμίες του, τα λάθη του, τις αδυναμίες της τακτικής και της στρατηγικής του.

Θέλει πονηριά. Πολλές συγκρούσεις δεν κερδίζονται με τη δύναμη, ακόμα και η Τροία με πονηριά καταλήφθηκε. Ο Δίας ο ίδιος, με την βοήθεια της Μήτιδας γλύτωσε την ήττα από τους Τιτάνες. Άσχετο, που μετά την κατάπιε και αργότερα βγήκε από το κεφάλι του ο καρπός του έρωτά τους, η θεά της σοφίας, η Αθηνά. Η Μήτις ήταν η θεότητα που εκπροσωπούσε όλες τις μορφές ευφυΐας, βλέπεις.

Θέλει λογική και υπολογισμό, για να σχεδιάσεις τακτικές που θα ακυρώνουν την υπεροχή του αντιπάλου, θα σταματάνε την ορμή του και θα κάμπτουν την θέλησή του.

Θέλει γοητεία, να παίρνεις με το μέρος σου όχι μόνο πολλούς, αλλά, ιδιαίτερα, τους ικανούς, τους αποφασιστικούς, αυτούς που μπορούν να ασκήσουν επιρροή, να είναι ηγέτες.

Η αντίσταση εξ ορισμού προϋποθέτει ότι ο άλλος ήδη υπερέχει, επιβάλλεται, επικρατεί. Αυτό σημαίνει ότι έχει συγκεντρώσει πολλές δυνάμεις, υλικές, πνευματικές, ψυχικές. Είναι αλαζονία να τον υποτιμάς. Είναι ολέθριο λάθος να αγνοείς πώς απέκτησε τις δυνάμεις του, πώς τις καλλιέργησε, πώς τις πολλαπλασίασε.

Ο απλοϊκός μανιχαϊστικός διαχωρισμός, οι καλοί και οι κακοί, εμείς και οι άλλοι, είναι χρήσιμος για να ησυχάζεις τον απλό κόσμο, αλλά πολύ επικίνδυνος αν παρασυρθείς και τον αποδεχθείς ως εργαλείο σκέψης. Τίποτα στο σύμπαν δεν είναι άμοιρο του αντιθέτου του.

Ο κύριος Κόϋνερ του Μπρέχτ, είναι ένα πρότυπο αντιστασιακού απέναντι στον ολοκληρωτισμό. Στην ιστορία που ο τόπος του έχει κατακτηθεί, μεταμορφώνει την συμπεριφορά του με όλη την υπομονή και επιμονή που χρειάζονται, ώστε να επιβιώσει και να επικρατήσει τελικά. Η βία ως απάντηση στη βία, η ωμή έκφραση της επιθετικότητας του είδους μας, δεν οδηγεί σε εξέλιξη. Η επικράτηση του ισχυροτέρου δεν προϋποθέτει σύγκρουση με τα ίδια μέσα. Προσφυώς επινοήθηκε η έκφραση ´ασύμμετρη απειλή´, αλλά σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται η βία των λέξεων, των ψευδών ειδήσεων, του αποπροσανατολισμού μέσω trash και τεχνολογίας. Μπορεί ο πόλεμος να είναι πατέρας των πάντων, όπως σωστά παρατήρησε ο Ηράκλειτος, αλλά επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα, όπως διαπίστωσε ο Δαρβίνος, και αυτό πρωτίστως απαιτεί κατανόηση του κόσμου. Zeitgeist.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, οι νικητές δεν διεκδίκησαν τα ίδια λάφυρα. Οι Άγγλοι ήθελαν επιρροή, οι Ρώσοι εδάφη και έτοιμη τεχνολογία, ενώ οι Αμερικάνοι, από την συντετριμμένη Γερμανία, κυνήγησαν και πήραν τους επιστήμονες. Πώς εξελίχθηκε κάθε χώρα, είναι γνωστό σε όλους. Πρόκειται για μια ακόμα ακλόνητη απόδειξη της κορυφαίας σημασίας του ανθρώπινου παράγοντα στην καθ’ όλα εξέλιξη. Απόδειξη της πρωτοκαθεδρίας του νοός, του μυαλού. Και, είναι γνωστό, ότι ο άνθρωπος δημιουργεί τα ύψιστα και τα μέγιστα κάνοντας χρήση της Ελευθερίας Πνεύματος. Γι αυτό αν ήταν και μόνο, ΟΧΙ σε κάθε ολοκληρωτισμό, ΟΧΙ σε κάθε δόγμα, ΟΧΙ σε κάθε αυθεντία.

ΟΧΙ, ρε!

Στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
Βιβλίο ΕΞΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ, του Κωστή Α. Μακρή
“Τα Χριστουγεννιάτικα – 2012! (Christmas Collection-2012), του Γιώργου Σαράφογλου
Μιχάλης Χριστοδούλου: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο γιατί γνωρίζουμε καλύτερα απ΄τον καθένα τον τόπο μας”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.